avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 819 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Ce prevede legea daca angajatorul intarzie cu actele ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Ce prevede legea daca angajatorul intarzie cu actele pentru somaj?

Buna seara,

am lucrat 5 ani la o firma, iar pe data de 22 apr 2013 mi s-a dispus incetarea CIM. Am avut preaviz 21 zile pana pe data de 14 mai, urmand ca dupa aceasta data sa intru in somaj. Dosarul ce trebuie depus la ANOFM este gata, lipsesc doar actele de la fostul angajator, care intarzie sa apara. Intrebarea mea este titlul acestui subiect. Am auzit niste zvonuri ca daca firma intarzie sa-mi predea actele in termen ce depaseste 30 zile calendaristice sunt obligati sa-mi plateasca un salariu compensatoriu. Este adevarat? Ce as putea face in caz contrar sa-mi pot depune dosarul cat mai repede? Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 09:03, 2 Iunie 2013
Nu exista nicio astfel de prevedere legala.

Puteti actiona in instanta pe fostul dvs angajator si sa solicitati sa fie obligat la plata unor daune.
dar exista vreo reglementare ca angajatorul sa fie obligat prin lege sa-mi elibereze actele pana intr-un anumit interval de timp???
Potrivit art.8 alin.3 lit.a si b din HG nr.500/2011, coroborat cu art.34 alin.5 C.mun., la solicitarea scrisa a salariatului sau a unui fost salariat angajatorul este obligat sa ii elibereze acestuia:
a) copii ale documentelor existente in dosarul personal;
b) copii ale paginilor din registrul electronic care cuprind inscrierile referitoare la persoana sa si/sau un document care sa ateste activitatea desfasurata de acesta, durata activitatii, salariul, vechimea in munca, in meserie si in specialitate, astfel cum rezulta din registrul general de evidenta si din dosarul personal, in termen de cel mult 15 zile de la data solicitarii.

Refuzul angajatorului de a elibera copii dupa documentele prevazute la art. 8 alin. (3), solicitate de catre salariat constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 300 lei la 1.000 lei de catre ITM.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Nota de lichidare angelica82 angelica82 Buna seara, Sunt in concediu crestere copil, si doresc sa ma angajez la alta firma . Mi s-a cerut nota de lichidare + alte acte de la fostul angajator.Am ... (vezi toată discuția)
Probleme cu actele pentru formularul e301 rusnela rusnela Buna ziua Nu am inteles bine urmatorul aspect referitor la completarea adeverintelor care se vor depune la solicitarea formularului E301. Pentru cati ani in ... (vezi toată discuția)
Acte doveditoare angajat/salariat usernameg usernameg Daca nu mai sunt in relatii bune cu un fost angajator de unde pot obtine cel mai usor acte doveditoare ca am fost angajat la respectivul intr-o anumita ... (vezi toată discuția)