Buna ziua!
Cu 6 ani in urma am primit o donatie sub forma unei sume de bani prin virament bancar, am inteles ca se numeste dar manual pentru ca nu a existat vreun contract oficial. Donatorul a decedat in urma cu 2 ani. Fosta sotie a acestuia (cu care era casatorit la momentul donatiei) vrea sa ceara anularea donatiei, in baza unui act prin care fostii soti isi lasau reciproc bunurile in caz de deces al unuia dintre ei. Ce sanse are sa anuleze donatia?
Donația v-a fost făcută în timpul vieții soțului decedat. După donație, soții au divorțat iar apoi unul dintre ei a decedat. Fosta soție (divorțată la data decesului) nu mai are nici un drept de moștenire. Chiar dacă are vreun testament lăsat de fostul soț, acesta nu are legătură cu banii donați în timpul vieții soțului donator, deoarece testamentul se referă doar la ceea ce a rămas după deces și nu la ceva de care testatorul a dispus în timpul vieții.
Multumesc mult pentru raspuns!
Indiferent ce act ar detine inteleg ca nu mai poate face nimic. A pierdut toate drepturile de mostenitor prin divort.
Nu suntem rude cu donatorul, am fost prieteni.
Dansul nu a avut copii, ca rude are doar niste veri.
As mai vrea sa inteleg doar ce drepturi ar avea fosta sotie daca a acceptat succesiunea dupa fostul sot. I-ar da asta ceva drepturi sa atace donatia, mai mult decat un eventual testament sau alt tip de act?
Partaj succesoral
ion01
Printr-un testament olograf scris in 1986, sotul lasa toata averea sotiei (un apartament). Nu au avut copii si nici parinti in viata. Sotul a decedat in 1988 ... (vezi toată discuția)