sunt o mama aflata in concediul de crestere copil . Dupa cum stiti de la 1 ianuarie s-a schimbat legea mamelor. Conform legii am solicitat angajatorului sa-mi elibereze adeverinta de venit ptr a depune noul dosar necesar ptr recalcularea indemnizatiei. Cererea catre ei am facut-o de pe data de 7 Ianuarie. A refuzat totalmente sa-mi elibereze aceasta adeverinta. In data de 24 februarie am facut o sesizare la ITM. Raspunsul primit de la acestia este : " S-a acordat un termen de 60 zile ptr a putea fi eliberata adeverinta"...Acesta este termenul legal? asta in cazul in care firma nu are decat 7 angajati...Eu sunt convinsa ca nici dupa cele 60 de zile nu-mi vor elibera aceea hartie. Ce ma sfatuiti sa fac? Sa dau societatea in judecata inainte de expirarea acestor 60 de zile? Din cate am inteles termenul maxim de depunere al dosarului ptr recalculare este luna iunie...daca nu reusesc sa depun acest dosar pina atunci cum pot recupera diferenta de bani?
Conform art.34(5) din Codul muncii, la solicitarea salariatului angajatorul este obligat sa elibereze un document care sa ateste activitatea desfasurata de acesta, vechimea in munca, in meserie si in specialitate.
Conform art.40(2) lit.h) din Codul muncii, angajatorul are obligatia sa elibereze, la cerere, toate documentele care atesta calitatea de salariat a solicitantului.
Conform art.276(1) din Codul muncii, nerespectarea celo de ai sus constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 300 lei la 1000 lei. Constatarea contraventiilor si aplicarea sanctiunilor se face de catre inspectorii de munca.
Adeverinta solicitata de dvs. trebuie eliberata imediat nu dupa zeci de zile.
Daca ITM nu v-a ajutat inseamna ca functionarii respectivi nu si-au indeplinit atributiile de serviciu si ii puteti reclama la Inspectia Muncii.
Puteti da pe angajator in judecata si sa cereti si daune materiale si morale, dar pentru asta trebuie sa angajati un avocat.
Mult succes!
Amenzile nu constituie o problema ptr angajator deoarece nu plateste din propriul buzunar.. Mi-a spus in fata acest lucru. Cat despre cei de la ITM nu am comentarii. (In vremuri de criza trebuie sa-ti rotunjesti in vreun fel veniturile) Deci pot da societatea in judecata fara a mai astepta termenul prescris de cei de la ITM?
Deja au trecut 2 luni de la data cand ati depus cerere. Cel mai bine este sa va adresati instantei de judecata si sa solicitati sa oblige pe angajator sa va elibereze adeverinta. Fiind un litigiu de munca este scutit de taxe judiciare.