avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1538 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... refuz eliberare adeverinta de angajator
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

refuz eliberare adeverinta de angajator

Buna ziua. Va rog daca ma puteti sfatui cum sa procedez in urmatoarea situatie:
Sunt in somaj de la 15 iulie dupa o concediere colectiva iar sotia este in concediu crestere copil. Am dori ca ea sa inceapa munca si sa intru eu in CCC de la data de 15 octombrie de care mai pot beneficia un an. Problema este ca sunt in litigiu cu firma, facand contestatie la decizia de concediere, cu siguranta nu va vrea sa-mi completeze adeverinta necesara dosarului pe care urmeaza sa-l depun la primarie si spun acest lucru ptr. ca am primit amenintari telefonice iar alti colegi au mai avut probleme de acest gen.
Exista un articol de lege care obliga firma sa-mi completeze aceasta adeverinta si in cat timp?
Este bine sa o trimit prin posta cu confirmare de primire sau exista alta posibilitate ca eu sa dovedesc ca am trimis-o ?
Cel mai recent răspuns: soso35 , utilizator 13:45, 22 Septembrie 2009
Exista obligatia de a elibera adeverinte a angajatorului, prevauta in Codul Muncii.
Este bine sa trimiteti solicitarea prin scrisoare recomandata cu confirmare de primire, pe care sa o depuneti si la dosarul cauzei.
1. Iata ce spune Codul muncii:
Art.34 (5) La solicitarea salariatului angajatorul este obligat sa elibereze un document care sa ateste activitatea desfasurata de acesta, vechimea in munca, in meserie si in specialitate.
Art. 276. - (1) Constituie contraventie si se sanctioneaza astfel urmatoarele fapte:
b) incalcarea de catre angajator a prevederilor art. 34 alin. (5), cu amenda de la 300 lei la 1.000 lei;
(2) Constatarea contraventiilor si aplicarea sanctiunilor se fac de catre inspectorii de munca.
2. Faceti o sesizare la ITM care va poate ajuta.
Faceti o cerere catre angajator in care solicitati documentul respectiv,ii rugati sa va ajute intrucat aveti nevoie de adev si orice intarziere inseamna pierderea unei sume de bani.
In aceeasi adresa Ii anuntati ca sunt obligati sa va elibereze documentul in conformitate cu prevederile din Codul Muncii si aceasta incalcare a drepturilor dvs constituie contraventie,motiv pentru care daca nu primiti raspuns veti face o sesizare la ITM.

Trimiteti prin posta cu confirmare de primire si valoare declarata astfel incat sa fie cunoscut continutul plicului.

Asteptati putin si apoi faceti o sesizare la ITM
Ultima modificare: Marți, 22 Septembrie 2009
Angela D, Consultant resurse umane
Va multumesc pentru raspunsuri!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Adeverinta ptr indemnizatie crestere copil cristibelciu cristibelciu fostul angajator nu vrea sa-mi elibereze o asemenea adeverinta, ce pot face? (vezi toată discuția)
Refuz eliberare adeverinta bgeorgeta bgeorgeta daca un angajator refuza sa elibereze adeverinta necesara depunerii dosarului pentru crestere si ingrijire copil, ce poate sa faca angajatul? (vezi toată discuția)
Refuz eliberare adeverinta de vechime nea_marin nea_marin Buna ziua, Am lucrat în perioada 2007-2008 cu contract pentru o firma din Iasi dar fara carte de munca. Urmatorul angajator mi-a facut carte de munca dar ... (vezi toată discuția)