avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 983 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Completarea adeverintei tip pentru indemnizatia de ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Completarea adeverintei tip pentru indemnizatia de crestere copil

Buna ziua. Pana in luna iunie, cand am intrat in concediu prenatal, am lucrat la o societate, al carui administrator refuza acum sa-mi plateasca concediile postnatale pe august si septembrie si sa-mi completeze si sa semneze adeverita de venit tip pentru dosarul de indemnizatie crestere copil ce trebuie intocmit. Mentionez ca dosarul trebuie depus la primaria orasului de domiciliu in max 60 de zile de la data terminarii concediului postnatal, ori au trecut deja 35 de zile si eu nu reusesc sa obtin adeverinta. Ce sa fac? Cum pot obliga angajatorul sa-mi completeze adeverinta respectiva?? ITM-ul a zisca o sa mearga in control! Dar eu ce fac pana atunci ca timpul trece? Mai pot depune dosarul daca trec cele 60 de zile? O sa pierd indemnizatia din aceasta cauza???? Va rog din suflet poate ma lamureste cineva!!!!! Cererea am facut-o inca din 10 August. Cei de la ITM m-au sfatuit sa ma duc la societate la terminarea celor 126 de zile de concediu pre si post natal sa-mi ridic adeverinta dar am fost degeaba si eu si sotul meu de 2 ori. Ieri am facut inca o data cerere la firma cu toate actele necesare atasate(copie dupa certificatul de nastere al copilului +copia ultimului concediu postnatal +cererea de suspendare a contractului de munca pana la implinirea varstei de 2 ani a copilului) si i-am rugat sa-mi raspunda in max 5 zile pentru ca de la prima cerere au trecut deja 2 luni si ....nimic. Sunt disperata si nu inteleg de ce ITM nu poate completa acea adeverinta conform statelor de plata depuse de societate, daca angajatorul refuza acest lucru.
Ultima modificare: Vineri, 6 Noiembrie 2009
Claudia Carmen, utilizator
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 15:34, 6 Noiembrie 2009
Mai ducet-va la ITM! termenul de 60 de zile este de decadere, prin urmare riscati sa nu primiti indemizatia!

Desigur puteti sa actionati angajatorul in instanta si sa cereti despagubiri...dar pana se judeca...Eu as spune sa verificati daca v-a platit contributiile la stat...

In locul dvs. as depune plangeri peste tot...macar cu controale sa se aleaga, deoarece e inadmisibil !
In prima faza puteti depune la sediul societatii o cerere (facuta in dublu exemplar) prin care sa va solicitati drepturile garantate de lege si sa obtineti un numar de inregistrare de la secretariat sau de la Resurse Umane din registrul intern al departamentului. Au obligatia legala de a raspunde in 30 de zile.
Puteti astepta raspunsul de la ITM insa in paralel sa mergeti in instanta sa va cereti drepturile.
aveti doua solutii: reclamatie scrisa la ITM in care mentionati aspectul celeritar al problemei, sau angajarea unui avocat prin care sa-i notificati in scris de daunele materiale si morale care vi le aduc pentru ca nu va emit la timp adeverinta.Termenul legal de depunere este de 60 de zile de la data nasterii copilului si e foarte complicat sa-i lamuriti pe cei de la serviciul respectiv, de ce nu ati depus la timp...s.a.m.d, pentru ca ei zic una si buna(termenul e de 60 de zile) si au si suntinerea legii in acest sens.In situatia dv. trebuie sa "luati taurul de coarne" sa va cunoasteti interesul si urgenta situatiei si sa procedati in consecinta.Altfel...;)
Adica cum refuza! a scris pe certificat motivul refuzului? Suntem in noiembrie iar pentru perioada august -septembrie nu ati ridicat drepturile banesti?
1. Conform Codului muncii, ITM trebuie sa va ajute in obtinerea adeverintei.
2. Iata ce spune Codul muncii:
Art.34 (5) La solicitarea salariatului angajatorul este obligat sa elibereze un document care sa ateste activitatea desfasurata de acesta, vechimea in munca, in meserie si in specialitate.
Art. 276. - (1) Constituie contraventie si se sanctioneaza astfel urmatoarele fapte:
b) incalcarea de catre angajator a prevederilor art. 34 alin. (5), cu amenda de la 300 lei la 1.000 lei;
(2) Constatarea contraventiilor si aplicarea sanctiunilor se fac de catre inspectorii de munca.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediu ingrijire copil alex8585 alex8585 Buna seara Am urmatoarele nelamuriri si as dori daca puteti sa ma ajutati cu cateva raspunsuri; 1.am intrat in concediu prenatal pe data de 1 ... (vezi toată discuția)
Refuz eliberare adeverinta de venit pituru pituru Buna ziua, sunt o mama aflata in concediul de crestere copil . Dupa cum stiti de la 1 ianuarie s-a schimbat legea mamelor. Conform legii am solicitat ... (vezi toată discuția)
Refuz eliberare adeverinta salariala LB LB Buna ziua, va rog sa-mi spuneti care sunt sanctiunile pentru angajatorul care refuza eliberarea adeverintei salariale necesare pentru a beneficia de ... (vezi toată discuția)