avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 634 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Contract de inchiriere - neplata chiriei, consecinte ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Contract de inchiriere - neplata chiriei, consecinte legale

Daca am semnat un contract inainte de 2013 -februarie(noul cod civil) si chiria nu mi a mai fost platita dupa aceasta data contractul intra sub incidenta legii de dupa sau inainte de 2013. Mentionez ca actul a fost inregistrat la fisc. Mentionez ca este un contract de inchiriere intre 2 parti a unui spatiu commercial.
Cel mai recent răspuns: David & Zanescu S.C.P.A. , Avocat 22:05, 3 Iunie 2013
Intra sub incidenta Noului Cod Civil care a intrat in vigoare la 1 octombrie 2011. bineanteles cu conditia ca sa nu fi fost incheiat si mai anterior datei indicate.
Ultima modificare: Luni, 3 Iunie 2013
LuchianSeb, utilizator
~ Conținut șters la cerere ~
Incerc sa rezum: Daca contractul de inchiriere a fost inregistrat la organul fiscal, ( si am inteles ca a fost inregistrat) el este titlu executoriu pentru ratele restante din chirie, insemnand ca aveti posibilitatea sa cereti executarea silita (sa va adresati direct executorului judecatoresc pentru recuperarea sumelor.
BODEALEX, interesantă opinia dumneavoastră, dar, parţial nesusţinută.

Dacă art.81 C.fiscal prevede că declaraţia se depune odată cu înregistrarea contractului, asta nu înseamnă că înregistrarea fără depunerea declataţiei nu ar avea, din punct de vedere civil, aceleaşi efecte ca şi înregistrarea urmată (sau precedetă, sau concomitentă) cu depunerea declaraţiei.

Pe de altă parte, în cazul locatorilor persoane juridice, aveţi dreptate. Nu există nicio obligaţie a acestora privind înregistrarea contractelor, dar nu există nici vreo interdicţie privind înregistrarea lor. Prin urmare, o persoană juridică, în calitate de locator, va avea oricînd posibilitatea să ceară înregistrarea la finanţe a contractului, cu unicul scop de a-l face titlu executoriu. Întrebarea care s-ar putea pune ar fi aceea a soluţiei pe care ar avea-o la îndemînă respectiva persoană juridică în caz de refuz din partea organului fiscal.

Pornim de la ipoteza ca a fost inregistrat la organul fiscal ( eu asa am inteles). In acest context, ce relevanta mai are daca persoana juridica are sau nu obligatia de inregistrare? Imi scapa ceva?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contract de inchiriere persoana juridica Alexandra_imoplaza Alexandra_imoplaza Buna ziua. Ma intereseaza sa stiu daca dupa noul cod civil, contractul de inchiriere incheiat sub semnatura privata (fara a fi prezentat la ANAF, deoarece ... (vezi toată discuția)
Inregistrare contract la anaf lacramioara81 lacramioara81 Buna ziua! Contractele de inchiriere incheiate de persoane juridice cu persoane fizice se inregistreaza la ANAF? De ex. municipiul este proprietarul ... (vezi toată discuția)
Contract de inchiriere. clauza privind caracterul de titlu executoriu prin vointa partilor gabrieladina gabrieladina Urmatoarea clauza:\"Prezentul contract reprezinta titlu executoriu prin vointa expresa a partilor\", este legala si ce consecinte implica in cazul in care este ... (vezi toată discuția)