avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 645 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Indemnizatie crestere copil
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Indemnizatie crestere copil

Bun gasit! Eu sunt insarcinata in 6 luni, iar in septembrie voi deveni mamica. In momentul in care am ramas insarcinata nu mai lucram de 6 luni. Este clar ca eu nu voi beneficia de indemnizatia pt cresterea copilului, insa ce vreau sa va intreb este daca sotul poate beneficia de acei bani. Situatia lui este urmatoarea: are o firma de asistenta IT (un SRL) la care este administrator, nu are alta functie pe firma, nici alti angajati si nu are contract de munca pe aceasta firma cu carte de munca si virari la stat, insa realizeaza venituri in calitate de administrator si plateste la Finante TVA si impozitul pe venit de 3%. Se ia in calcul acest fapt pt a beneficia de indemnizatia de crestere a copilului sau se considera venituri pe firma nu pe pers fizica si nu beneficiem de nimic?
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 16:01, 5 Iunie 2013
1. Din ce spuneti dvs. deduc ca sotul dvs. este asociat unic la firma sa unde are venit din dividende iar in calitate de administrator nu are nici un fel de venit..

2. - Veniturile din dividende nu sunt asimilate salariilor iar venitul firmei este al firmei si nu al sotului dvs.
- O parte din profitul firmei este al sotului sub forma de diviodende.

3. In concluzie sotul nu poate beneficia de indemnizatie pentru concediu crestere copil.

4. Din Ordinul MMFPS 1474/2011:

Situatie:
Dividendele obţinute de un asociat unic la o societate pot fi luate în calcul la stabilirea indemnizaţiei pentru creşterea copilului?

Solutie:
Dividendele obţinute de asociatul unic la o societate nu se iau în considerare la stabilirea veniturilor care se iau în calculul indemnizaţiei pentru creşterea copilului, conform prevederilor art. 2 alin. (1) şi art. 3 din OUG nr. 111/2010. Potrivit art. 65 alin. (1) lit. a) din Legea nr. 571/2003, cu modificările şi completările ulterioare, dividendele sunt venituri din investiţii, acestea se pot reinvesti, odată cu restul sumei obţinute ca profit care se utilizează de obicei tot pentru investiţii.

5. Veti beneficia de alocatia de stat pentru copii de 200 lei lunar pana implineste copilul 2 ani si apoi de 42 lei lunar pana la 18 ani.
Ultima modificare: Miercuri, 5 Iunie 2013
Valeriu TUDOR, Consultant resurse umane

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Somaj pentru persoana juridica vali30071986 vali30071986 Buna ziua! Firma la care lucrez urmeaza sa-mi desfiinteze postul si sa ma concedieze. Problema este ca eu am un procent de 30% la o alta firma pe numele meu ... (vezi toată discuția)
Administrator srl, asociat si indemnizatie crestere copil Melabella Melabella Buna ziua, Sunt in procesul de a infiinta un SRL impreuna cu sotul meu. Am luat legatura cu un avocat pt a pregati dosarul. Cateva nelamuriri: Eu am ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie de maternitate si pentru ccc - cumul cu alte venituri MonicaOlariu MonicaOlariu Buna Ziua! In cazul in care infiintez un SRL in perioada in care primesc indemnizatia de maternitate/ingrijire copil, iar eu nu voi fi si salariat in ... (vezi toată discuția)