avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 647 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Administrator SRL, asociat si indemnizatie crestere ...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Administrator SRL, asociat si indemnizatie crestere copil

Buna ziua,

Sunt in procesul de a infiinta un SRL impreuna cu sotul meu. Am luat legatura cu un avocat pt a pregati dosarul.

Cateva nelamuriri:
Eu am si un servici cu jumatate de norma si sunt si insarcinata in 5 luni. Deci incepand de prin septembrie voi intra in concediu de maternitate pt 2 ani.

In situatia de fata, mi s-a spus ca nu pot avea calitatea de asociat din cauza dividendelor care imi revin, chiar daca nu le voi folosi si se vor reinvesti tot se considera venit, dar pot avea calitate de administrator fara remuneratie.

In acest caz, am hotarat ca sotul meu sa fie asociat unic si angajat, iar eu sa fiu administrator pt a ma ocupa de acte si toate cele, deoarece lui nu ii place sa umble cu acte si sa mearga pe la institutii.

Intrebare: pana in septembrie, pot fi administrator cu remuneratie apoi sa raman administrator fara remuneratie ? Sau sa precizam de la inceput administrator fara remuneratie?

Precizez ca e un business de familie si lucram pt noi, deci pt mine e f ok sa fiu administrator fara sa fiu platita.

Multumesc!




Cel mai recent răspuns: Melabella , utilizator 21:58, 15 Mai 2014
1. Concediul de maternitate = 126 de zile = sarcina si lauzie = prenata si postnatal.

2. Dvs vreti sa spuneti ca veti intra in concediu crestere copil (CCC) pana la varsta copilului de 2 ani.

3. In timp ce beneficiati de indemnizatie pentru CCC puteti sa fiti asociat deoarece dividendele nu sunt asimilate veniturilor din salarii deoarece ele se pot reinvesti.

4. Calitatea de administrator o puteti pastra numai daca nu aveti venituri in aceasta calitate (salariu sau indemnizatie stabilita prin statut).


5. Din Ordinul MMFPS 1474/2011:

Situatie:
Dividendele obţinute de un asociat unic la o societate pot fi luate în calcul la stabilirea indemnizaţiei pentru creşterea copilului?

Solutie:
Dividendele obţinute de asociatul unic la o societate nu se iau în considerare la stabilirea veniturilor care se iau în calculul indemnizaţiei pentru creşterea copilului, conform prevederilor art. 2 alin. (1) şi art. 3 din OUG nr. 111/2010. Potrivit art. 65 alin. (1) lit. a) din Legea nr. 571/2003, cu modificările şi completările ulterioare, dividendele sunt venituri din investiţii, acestea se pot reinvesti, odată cu restul sumei obţinute ca profit care se utilizează de obicei tot pentru investiţii.


Situatie:
Ce venituri sunt luate în considerare în cazul asociaţilor unici?

Solutie:
În cazul asociaţilor unici, potrivit art. 55 alin. (2) lit. h) din Legea nr. 571/2003, cu modificările şi completările ulterioare, este considerată venit din salarii indemnizaţia lunară a asociatului unic, la nivelul valorii înscrise în declaraţia de asigurări sociale.
Multumesc mult pentru raspuns! De ajutor!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Lndemnizatie crestere copil md79 md79 Buna ziua, as vrea sa va adresez o intrebare: Am lucrat 15 ani cu carte de munca , am platit contributiile la stat in toti acesti 15 ani fara intrerupere iar ... (vezi toată discuția)
Cic theya_05 theya_05 un asociat al unui srl are dreptul la concediu de ingrijire copil ? si daca da, in ce conditii ? (vezi toată discuția)
Sunt asociat unic in srl. pot primi indemnziatia pentru cresterea copilului? ana_maria_s ana_maria_s In luna mai a acestui an mi-am deschis un SRL, unde sunt asociat unic. In luna iulie am nascut, iar acum am ajuns la faza pentru a-mi depune actele pentru ... (vezi toată discuția)