avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 541 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Penalitati la intretinere si/sau penalitati la ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Penalitati la intretinere si/sau penalitati la furnizori ???

Buna ziua ,

Doresc a vaexpune urmatoarea problema :

Am ramas restant la intretinere 3 luni. Mi-au fost aplicate la ccotele de intretinere restante "penalitati la cotele restante" si "penalitati la furnizori".
Studiind Legea nr.230 din 6 iulie 2007 privind înființarea, organizarea și funcționarea asociațiilor de proprietari , am constatat ca la art. 49 alin(3) se prevede ca "Sumele rezultate din aplicarea penalităţilor de întârzierevor face obiectul fondului de penalităţi al asociaţiei de proprietarişi se vor utiliza numai pentru plata penalizărilor impuse asociaţieide proprietari de către terţi şi pentru cheltuieli cu reparaţiile asupraproprietăţii comune sau alte cheltuieli de natură administrativă".


Am fost la administratorul asociatiei de propietari expunandu-i acest aspect ....iar dansul mi-a replicat cu art. 25 alin.(2) din normele de alipare a Legii nr. 230 dupa cum urmeaza : "Daca tertii impun penalitati asociatiei de proprietari pentru intarzieri la plata facturilor, acestea se vor recupera de la:

a) restantierii la cotele de intretinere, proportional cu cuantumul restantelor;
b) persoana imputernicita sa achite facturile, daca a intarziat plata facturilor la termen."


Mentionez ca in acceleasi norme metodologice la art 25 alin (2) se invoca acelasi lucru ca in Legea 230 , art. 49 alin(3) dupa cum urmeaza : "Sumele rezultate din aplicarea penalitatilor de intarziere vor face obiectul fondului de penalitati al asociatiei de proprietari si se vor utiliza numai pentru plata penalizarilor impuse asociatiei de proprietari de catre terti si pentru cheltuieli de reparatii ale proprietatii comune sau pentru alte cheltuieli de natura administrativa"

In consecinta va rog a ma lamuri cu privire ca aplicabilitatea celor doua documente mai sus mentionate.....nu inteleg ce articol aplicam mai intai si implicit daca se platesc penalitati la furnizori.

Va multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: nucu$ , utilizator 12:51, 7 Martie 2009
Se aplica legea privind stabilirea penalitatilor pentru sumele restante,(in cuantum de maxim 2% procent aprobat de adunarea gen.) iar aceste penalitati se colecteaza in Fondul de Penalitati.(cu utilizare strict conform legii)
Normele indica de la cine(vinovatii) si cum(proportional) se recupereaza penalitatile platite de asociatie furnizorilor care impun acest lucru prin facturi.
Daca fondul este mai mare decat penalitatile datorate furnizorilor,diferenta,conf. legii,nu poate fi utilizata decat la cheltuieli cu reparatii sau administrative.
In acest mod,multe asociatii si-au constituit un fond prin care au putut inlocui conducte vechi,repara acoperisul,vopsi casa scarilor etc.
Bravo lor!=D>
Comitetul executiv conf Legii 230/2007, art 30. j) stabileşte sistemul propriu de penalizări ale asociaţiei de proprietari pentru restanţele afişate pe lista de plată ce privesc cheltuielile asociaţiei de proprietari, conform prevederilor legale;

Asa ca solicitati sa va arate sistemul propriu de penalizari stabilit de comitet. Nu se aplica ambele articole decat daca asa este prevazut in sistemul de penalizari adoptat de comitet.
Acest sistem propriu poate fi amendat, modificat schimbat la prima adunare generala.
iar aberatii..iar interpretari gresite..de ametiti omul..si asa apar cei rai care nu si platesc datoriile
art. 49 alin(3) ...Sumele rezultate din aplicarea penalităţilor de întârzierevor face obiectul fondului de penalităţi al asociaţiei de proprietarişi se vor utiliza numai pentru plata penalizărilor impuse asociaţieide proprietari de către terţi şi pentru arata clar ce se face cu penalitatile,iar..art. 25 alin.(2) din normele de aplicare a..."Daca tertii impun penalitati asociatiei de proprietari pentru intarzieri la plata facturilor, acestea se vor recupera de la:

a) restantierii la cotele de intretinere, proportional cu cuantumul restantelor;
b) persoana imputernicita sa achite facturile, daca a intarziat plata facturilor la termen.
mentioneazacine platestepenalizarea,in caz ca nu s a recuperat penalitatile pana la solicitarea furnizorului
Nici o hatarare a asociatiei nu poate obliga sa se plateasca de 2 ori aceiasi intarziere.
Verificati registrul pt penalitati,si contul asociatiei,cu sumele adunate si cheltuirea lor
proprietaru a scris:

iar aberatii..iar interpretari gresite..de ametiti omul..si asa apar cei rai care nu si platesc datoriile

Cine..pe cine?Cei "rai" trebuie sa stie ca daca amana plata,isi asuma penalitatile.(si deci dispar nu apar!)
Nu stiu unde este "ameteala".Vad ca dv. ati inteles perfect.Cu toate ca v-ati oprit la citarea completa a art.49.
Ar mai fi o mica problema in explicatiile de la lit.b:..in caz ca nu s-au recuperat penalitatile pana la solicitarea furnizorului Penalitatile se aplica de furnizor la sumele datorate si neachitate in termen .Cum ar putea fi recuperate inainte de a se genera?
Si aici este un raspuns: prin stabilirea unei penalitati ( restantieri fata de asociatie),cu aplicare la un termen mai scurt decat al furnizorilor.Asa se creeaza Fondul cu utilizari conf.Legii 230/2007(Art.49 complet)
Am senzatia ca nu a confirmat nimeni o plata de doua ori a penalitatilor:hm: Ma inshel?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Penalitati la o asociatie de proprietari carymen carymen buna, tuturor! am o asociatie de proprietari unde domnul administrator pentru neplata la scadenta a calculat penalitati de 0,2%pe zi intarziere(cf.aga), dar in ... (vezi toată discuția)
Se pot aplica 2 tipuri de penalizari la asociatiile de proprietari? elena covaci elena covaci in cadrul asociatiei noastre s-au aplicat 2 tipuri de penalizari:penalizari de 0.2% pe zi si penalizarile ce au venit de la furnizori conform restantei din ... (vezi toată discuția)
Fond penalitati Osanca Osanca Buna ziua, imi puteti spune daca din fondul de penalitati se pot achita facturile primite de la furnizori sau din acei bani se achita doar ... (vezi toată discuția)