avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 469 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Parte din mostenire la care vreau sa renunt
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Parte din mostenire la care vreau sa renunt

buna ziua . de curand a decedat fratele si doresc dezbaterea succesiunii,el neavand copii. in 1991 fratele s-a dus in moldova de unde apartin bunicii si a intrat in posesia unui teren extravilan in urma improprietaririlor teren ce a apartinut bunicului. nu stiu cum a reusit dar a declarat ca nu are frati si i s-a atribuit decat lui. in urma cu 2 saptamani pana la deces mi-a adus actul de proprietate si mi-a zis sa fac ce vreau cu el . intrebare ; pot sa nu il declar la masa succesorala pt ca nu stiu nimic daca sant platite impozitele iar mie nu-mi trebuie acel pamant ? va multumesc si astept un sfat.
Cel mai recent răspuns: ContSters250994 , utilizator 14:24, 30 Iunie 2013
Daca dvs acceptati succesiunea veti deveni Mostenitoarea fratelui dvs. Mai devreme sau mai tarziu va trebui sa aduceti la masa succesorala si acel teren. Dupa doi ani de zile veti plati si impozit pe succesiune sau pe suplimentul la succesiune cu acel teren.
va multumesc mult, dar cum pot afla de sarcinile acelui teren care se afla in suceava iar eu locuiesc in craiova, va dati seama ca este departe si nu-mi permit sa ajung pt a ma interesa daca sant datorii pt el ?
Daca este intabulat cereti un extras de informare . Iar pentru plata impozitelor notarul care va dezbate succesiunea va cere certificat fiscal.
Joha a scris:

Daca este intabulat cereti un extras de informare . Iar pentru plata impozitelor notarul care va dezbate succesiunea va cere certificat fiscal.

E de groaza cu juristii astia. Omul intreba una, iar notarul ii spune alta, adica ce-i convine.
Nu te poate nimeni obliga sa accepti o mostenire. Daca mostenirea nu este acceptata, trece in propietatea statului.
Te poti interesa la taxe si impozite la primaria localitatii unde se afla terenul, daca sunt restante. Prin telefon sau printr-o scrisoare.
Referitor la dezbaterea succesorala trebuie vazut daca merita sa il primesti. Daca nu te costa mai mult taxele decat valoarea lui. Daca renunti la mostenire, poate sunt in localitate verisori care il vor si care pot sa vina la masa succesorala, tu esti dator sa le trimiti o declaratie de renuntare la mostenire facuta la un notar. Te costa mai putin decat sa mergi la dezbatere pana la Suceava. Poti de asemenea sa-l accepti, apoi sa-l vinzi sau sa-l donezi, dar te costa. Si apoi, mai mare daraua decat ocaua.
@krug extras de informare poate cere o persoana caci este un registru public si poate fi consultat de orice persoana asa va afla daca exista sau nu sarcini . Pentru a afla valoarea terenului poate sa mearga la un birou notarial sa i se calculeze taxele. Daca accepta succesiunea ca sa nu se mai duca pana la Suceava notarul poate obtine certificatul fiscal.

Va rog sa nu mai faceti aprecieri la adresa celorlalti participanti la discutie , nu e prima oara cand faceti acest lucru.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Dezbatere succesiune, consecinte renuntare la mostenire vicente73 vicente73 Buna seara.In urma cu 9 luni a decedat tatal meu.Santem doi frati si mama.Noi am stabilit de comun acord ca nu dorim nimic din bunurile care au apartinut mamei ... (vezi toată discuția)
Succesiune ContSters146176 ContSters146176 in cat timp se deschide succesiunea? cine deschide succesiunea? unde si cat costa? (vezi toată discuția)
Mosteniri,succesiuni rita1 rita1 Suntem 3 surori,parintii au murit acum 15,respectiv 8 ani,nu s-a facut succesiunea si doresc unele lamuriri: -Daca se mai poate face succesiunea si daca ... (vezi toată discuția)