avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 525 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Dezbatere succesiune, consecinte renuntare la mostenire
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Dezbatere succesiune, consecinte renuntare la mostenire

Buna seara.In urma cu 9 luni a decedat tatal meu.Santem doi frati si mama.Noi am stabilit de comun acord ca nu dorim nimic din bunurile care au apartinut mamei si tatalui meu.Acum cateva zile mama a primit citatie in care este instiintata ca trebuie sa se prezinte la un birou notarial pentru a face taxa de sucesiune.(in aceasta scrisoare santem instiintati ca daca nu vom face taxa sucesorala se va pierde mostenirea)este obligatoriu sa se faca aceasta taxa de sucesiune?(noi nu am facut nici un demers pentru a se efectua aceasta taxa de mostenire).multumesc
Cel mai recent răspuns: dariad , utilizator 11:18, 13 Ianuarie 2017

este vorba despre dezbaterea succesiunii. prezentati-va la notar pentru a da declaratia de acceptare sau renuntare la succesiune. nu este obligatoriu sa fie dezbatuta succesiunea cu iesirea din indiviziune.
vicente73 a scris:

Noi am stabilit de comun acord ca nu dorim nimic din bunurile care au apartinut mamei si tatalui meu.


Aveți grijă ce vă doriți! S-ar putea să vă coste ...o avere!
De regulă, aceia care și-au dorit ce vă doriți dvs. au regretat mai târziu.

Există termenul de un an de opțiune succesorală (se exprimă printr-o declarație de acceptare sau de renunțare, după cum doriți).

Și un termen de doi ani pentru dezbaterea moștenirii fără plata impozitului. Dezbaterea moștenirii se poate face și peste termenul de doi ani, dar cu plata unui impozit de 1% din valoarea masei succesorale.
Termenele de mai sus se calculează de la data decesului.

Ultima modificare: Miercuri, 11 Ianuarie 2017
romascanu, moderator
Daca cei doi copii renunta la mostenirea dupa tatal lor, atunci tatal va fi mostenit de alte clase de mostenitori, de exemplu de catre eventualii parinti sau frati ai tatalui defunct.
Era sa facem si noi prostia asta, la moartea socrului (cu cele mai bune intentii, sa fie soacra mea unic mostenitor si proprietar pe casa, ca sa fie linistita ca nu scot copii afara din casa). Am fi ajuns de rasul lumii, ca soacra sa imparta casa ei de o viata cu fratii defunctului (care atata prilej de imbogatire usoara asteptau).
Ultima modificare: Miercuri, 11 Ianuarie 2017
smeagull, utilizator
Multumesc mult pentru raspuns.Exista lege care obliga sa efectuam taxa sucesorala?(din lipsa materiala nu o putem face....boala tatei.spitale imormantare pomeni etc....dupa cum se intelege situatia materiala nu este asa de buna)multumesc
Nu există TAXĂ succesorală.

Ceea ce se plătește acum este onorariul notarului.
După cum spuneam mai sus, impozit se plătește numai dacă au trecut doi ani de la deces și nu ati finalizat dezbaterea până atunci.

Mergeti la notar! Declarația de acceptare costa 50-100 lei.

Alte discuții în legătură

Renuntare la mostenire? WisdomLove WisdomLove Buna ziua, Am mostenit de la tatal meu 1/3 din casa parinteasca (a bunicilor). Mai sunt 2 propietari pe aceasta casa, respectiv fratele si sora tatalui meu, ... (vezi toată discuția)
Succesiune MGabriel MGabriel Mama a decedat de curand,tata este inca in viata,mai am un frate. Exista cumva riscul ca ,in cazul in care nu se face procedura de succcesiune asupra ... (vezi toată discuția)
Despre mostenire radud62 radud62 In acest an ambii parinti au decedat( aprilie 2012). A ramas o casa si terenul aferent. Suntem trei frati: doi locuiesc in alte localitati iar o sora ... (vezi toată discuția)