Buna seara.In urma cu 9 luni a decedat tatal meu.Santem doi frati si mama.Noi am stabilit de comun acord ca nu dorim nimic din bunurile care au apartinut mamei si tatalui meu.Acum cateva zile mama a primit citatie in care este instiintata ca trebuie sa se prezinte la un birou notarial pentru a face taxa de sucesiune.(in aceasta scrisoare santem instiintati ca daca nu vom face taxa sucesorala se va pierde mostenirea)este obligatoriu sa se faca aceasta taxa de sucesiune?(noi nu am facut nici un demers pentru a se efectua aceasta taxa de mostenire).multumesc
Daca nu ati solicitat dvs deschiderea succesiunii la acel birou notarial, ei nu aveau de ce sa va citeze. Dvs puteti merge si la alt birou notarial sa intrebati de onorariu pt Declaratia de acceptare sau si de onorariu pt succesiune (sa va estimeze cat ar fi). Si dvs va puteti alege notarul. Nu trebuie sa dati curs la acea citatie sau poate e mai bine sa-l intrebati pe acel notar de unde are datele dvs, daca nu l-ati solicitat dvs??? Este posibil sa fi solicitat altcineva deschiderea succesiunii dupa tatal dvs.?? Trebuie sa verificati. Si noi ne-am confruntat cu un notar care "ne-a agatat" pt. succesiune, cum se spune, dar am intrebat la mai multi notari si am ales alt birou. Deci eu va sfatuiesc sa va informati.
In ce consta masa succesorala a tatalui, adica despre ce bunuri este vorba? Daca aceste bunuri sunt imobile terenuri, iar localitatea in care se afla terenurile a intrat in Programul National de Cadastru, Certificatul de mostenitor se elibereaza gratuit! Banuiesc ca nu este vorba de vreo casa sau un apartament, caci daca este asa, nu cred ca aveti interesul sa renuntati la mostenire, avand in vedere valoarea acestui gen de imobile!
Succesiune
MGabriel
Mama a decedat de curand,tata este inca in viata,mai am un frate.
Exista cumva riscul ca ,in cazul in care nu se face procedura de succcesiune asupra ... (vezi toată discuția)
Despre mostenire
radud62
In acest an ambii parinti au decedat( aprilie 2012).
A ramas o casa si terenul aferent.
Suntem trei frati: doi locuiesc in alte localitati iar o sora ... (vezi toată discuția)