avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 935 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Recuperări de creanţe, datorii, ... NERESPECTARE DISPOZITIV HOTARARE
Discuție deschisă în Recuperări de creanţe, datorii, Probleme cu băncile

NERESPECTARE DISPOZITIV HOTARARE

Buna Ziua,

Un client al unei banci deschide un proces avand ca obiect anularea unor clauze abuzive dintr-un contract de credit. Omul solicita si restituirea sumelor incasate abuziv de catre banca si indica o suma exacta care trebuie restituita, calculata pe baza unui mod de calcul depus in instanta. Omul castiga procesul si recursul, dar cand sa isi primeasca banii, banca ii da doar jumatate din suma prevazuta in hotarare, pe motiv ca "in realitate atat i s-a retinunt". La discutiile preliminare cu avocatii bancii se arata ca o hotarare trebuie executata intocmai, ca daca exista vreo obiectiune la sumele solicitate, trebuia facuta in fata instantei de judecata, insa banca spune ca va solicita lamurire a dispozitivului si ca prin hotararea judecatoreasca "se realizează o imbogatirea fara justa cauza" !!!! Voi ati mai auzit de a te imbogati fara justa cauza printr-o hotarare judecatoreasca??!!! Ideea este ca acel client este acum putin speriat in a mai solicita executarea silita a hotararii, desi nu cred ca banca mai poate face ceva, decat sa achite sumele din titlu, chiar daca ele, prin absurd, ar fi incorecte. Ce parere aveti?
Cel mai recent răspuns: AV. GABRIELA GERBER , Avocat 08:57, 7 Iunie 2013
Buna ziua,

Depinde cum suna dispozitivul hotararii. Daca instanta nu s-a pronuntat in mod evident asupra sumei, si exista temei pentru o cerere de lamurire a dispozitivului, probabil au ceva sanse.
Daca suma este in mod clar mentionata, si au contestat-o la recurs, iar acesta a fost respins, este o ineptie ceea ce sustin reprezentantii bancii. Cum sa existe imbogatire fara just temei cand aveti o hotarare irevocabila ? Nu au nicio sansa daca in dispozitivul hotararii irevocabile este mentionata o suma, trebuie sa plateasca acea suma.
Ultima modificare: Vineri, 7 Iunie 2013
ContSters214341, utilizator
Probabil ca este o incercare de intimidare din partea bancii.

Sfatul meu este sa puna in executare hotararea in cel mai scurt timp. Daca banca a fost legal citata si a avut posibilitatea sa isi faca aparari, atunci hotararea ii este opozabila si se bucura de autoritate de lucru judecat.

Nu exista imbogatire fara justa cauza cand exista o hotarare judecatoreasca in sensul restituirii banilor fata de cel care are de luat. Imbogatire fara justa cauza este in privinta bancii...:)

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Temeiul de drept in motivarea unei hotarari judecatoresti DanyD DanyD Instanta de judecata mi-a admis o actiune ptr. imbogatierea fara just temei, cerere pe care am introdus-o sub prev. vechiului civil, in baza art. ... (vezi toată discuția)
Evaziune fiscala sau imbogatire fara just temei?? Elena956 Elena956 Am împrumutat pe cineva cu o suma de bani, fără a perfecta un contract in acest sens, dar părțile ne am înțeles verbal asupra clauzei de restituire a ... (vezi toată discuția)
Ce fel de mama este aceasta mama? carina67 carina67 sotul meu are o fetita din prima casatorie,din 2008 am luat.o de la mama ei si.a dorit sa stea cu noi,conform hotararii de divort al actualului meu sot ,fetita ... (vezi toată discuția)