avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 549 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Norme procedurale aplicabile pentru ordonanta de plata ...
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Norme procedurale aplicabile pentru ordonanta de plata NCPC sau OUG 119/2007

Buna ziua.As dori o opinie cu privire la urmatoarea situatie: contract de vanzare-cumparare incheiat in scris intre profesionisti in anul 2010 (iulie); pentru facturi din 2012,vanzatorul nu isi incaseaza in totalitate pretul produselor vandute, motiv pentru care promoveaza in mai 2013,dupa intrarea in vigoare a NCPC, cerere pe ordonanta de plata-art.1013 si urm; in cerer au fost indicate motivele de fapt si de drept.Instanta solicita prin adresa ca in termen de 10 zile sa indice in scris....motivele de fapt si de drept?In adresa este indicata pe lanag art.1013 si urm si OUG 119/2007, ordonanta care este abrogata.
Faptul ca acest contract este incheiat in 2010 ar putea constitui motiv pentru care procesul e posibil sa se judece totusi dupa OUG 119/2007? Alta motivatie nu gasesc, drept pentru care orice ajutor, idee, opinie e mai mult decat binevenita!Multumesc anticipat!
La momentul introducerii actiunii in instanta, OUG 119/2007 era abrogata.

Deci temeiul de drept nu poate fi indicat ca fiind un act normativ abrogat.

Faptul ca la momentul incheierii contractului respectiv era in vigoare OUG197/2007 nu are relevanta.

Aceasta ordonanta nu reglementa modalitatea de incheiere a contractelor comerciale; obiectul ei il reprezenta tocmai modalitatea de solutionare a litigiilor ivite in legatura cu nerespectarea contractelor comerciale.

Lucruri total diferite.

Este evident ca la acest moment, ordonanta fiind abrogata, nu mai poate constitui temei de drept, deci nici rezolvarea litigiilor in legatura cu nerespectarea contractelor comerciale in instanta nu se pot intemeia pe un act normativ abrogat.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ordonanþã de platã sau somaþie de platã? Andr33agav Andr33agav Buna ziua, Contractele comerciale, intra sub incidenta legii sub care au fost incheiate, chiar daca unele acte normative au fost abrogate (cum ar fi OUG nr. ... (vezi toată discuția)
Celeritate - pretentii sau cerere cu valoare redusa ? traian23 traian23 Buna seara ! Care este cea mai rapida pentru recuperarea unei creante ? Pretentile pe dreptul comuni sau procedurile speciale - cerere cu valoare redusa/ ... (vezi toată discuția)
Art 1014 - aplicabilitate dupa intrarea in vigoare a ncpc ContSters159316 ContSters159316 NOUL COD PROCEDURA CIVILA - ART 1014 SE APLICA SI ATUNCI CAND DEPUNEM SOMATIE DE PLATA PE OG 5/ SAU ORDONANTA DE PLATA PE OG 119??????????? Art. 1.014. - ... (vezi toată discuția)