Va rog sa ma ajutati cu un raspuns privind donarea/oferirea ca mostenire pe care doresc sa o fac: am un apartament pe numele meu si al sotului si am dori sa-l oferim printr-o modalitate sau alta nepoatei in varsta de 13 ani - daca se poate face un act legalizat in acest sens, si cum?
Multumesc!
Da, am 2 copii, fiecare din ei avand un copil, dar, celalalt copil nu are nimic impotriva ca apartamentul respectiv sa-l dam nepoatei. Va rog sa ma sfatuiti ce e mai bine de facut: donatie sau mostenire, care ar fi mai indicata si ce implica fiecare din ele.
Nu e vorba de mostenire. Ci de testament.
Cel mai ieftin este testamentul. Donatia este scutita de impozit. Ambele acte juridice pot fi atacate de celalalt copil al dvs la decesul dvs, al ambilor soti , pentru ca ii incalca rezerva succesorala la care are dreptul stabilit prin lege.
In plus la donatie nepoata trebuie reprezentata de unul din parinti avand dispozitia Autoritatii tutelare.
Este bine daca faceti donatie sa vina si celalalt copil al dvs in calitate de declarant sa spuna ca este de acod cu donatai facuta de dvs nepoatei. Sa faceti donatia scutita de raport.
Pentru costuri si alte informatii mai amanuntite mergeti la un biroul notarial .
Testamentul poate fi incheiat in forma olografa( act sub semnatura privata, scris , semnat si datat de mana testatorului ) sau in forma autentica, notariala.