avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1015 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Problema de interpretare
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Problema de interpretare

Poate v-ati prins, poate nu, dar sunt un pic prostut la limba romana. As dori si eu o clarificare. Citez din hotararea pe care am primit-o in cutia postala dimineata asta.

Încuviinţează ca tatăl să aibă legături personale cu minorul [blablabla], stabilind următorul program de vizitare pentru pârâtul reclamant reconvenţional: de două ori pe lună, sâmbăta şi duminica între orele 16-19, primăvara şi vara, respectiv între orele 10-13, toamna şi iarna, cu posibilitatea ridicării minorului de la locuinta lui, dar numai în prezenţa mamei reclamante.


Acest lucru ma cam baga in ceata, si anume ultimele cuvinte: "cu posibilitatea ridicarii minorului de la locuinta lui, dar numai in prezenta mamei reclamante." Ce inseamna mai exact: Ca in cele trei ore de vizitare trebuie sa fie prezenta mama; sau, doar cand ridic copilul de la locuinta lui trebuie ca mama sa fie prezenta, si in rest ma pot bucura de timpul cu baietelul fara prezenta sa?

As fi tare multumit daca as primi un raspuns in limbaj mai simplu (preferabil de la un domn/dna. avocat). Multa sanatate!
Cel mai recent răspuns: mgomez , utilizator 09:57, 9 Iunie 2013
Copilul nu e atat de mic incat sa nu puteti petrece singur cu el 3 ore, atacati hotararea. Pe aceeasi cale cereti daca vreti ori de mai multe ori pe luna , ori daca ramane stabilit sa fie de doua ori pe luna, sa fie stabilit mai precis ex in prima si in a treia saptamana ( week-end) sau al doilea si al patrulea sau cum vreti.
[editat citat]

OK. gerberga are dreptate in sensul ca exista mai mult decat am aratat aici. Motivarea a spus ca varsta copilului este frageda, dar mai spune ca sunt un necunoscut pentru baiatul fiindca nu l-am vazut pentru mult timp (de cand avea cinci luni). Cu orice alta mama, as intelege aceasta hotarare si as spune ca este foarte firesc.

Totusi, sunt dovezi in fisier care arat ca eu am incercat cu toata puterea mea sa ma ocup cu baiatul si mama a prezentat un comportament ostil si necivilizat. Chiar si motivarea spune asta.

Ceea ce ma mira este ca trebuie sa am prezenta o persoana care m-a lasat cu doar un singur picior care inca functioneaza (eu am fost foarte prost sa nu raportez asta, de teama ca iese scandal si sunt dat afara din casa, ca nu aveam alta parte in care sa ma duc; situatia fiind foarte complicata).

Presupun ca as avea castig de cauza, cu toate ca copilul este mic si nu prea ma cunoaste? Se poate modifica hotararea in asa fel incat sa ramana mama prezenta pentru macar primele 3-4 luni, si pe urma sa nu mai fie necesara, nu? Eu greu as inghiti ce mi-a facut ea, dar am iertat-o de mult in speranta ca va ingropa sentimente ostile catre mine. Mi se pare firesc sa ma gandesc la baiatul si sa pun deoparte orice sentimente pe care le am impotriva sa, si am fost pregatit emotional sa incerc sa colaborez cu ea. Dar, in toate demersurile, se vede ca mama copilului nu este pregatita sa colaboreze, si nu vrea o relatie normala intre tatal si copil.
Ultima modificare: Duminică, 9 Iunie 2013
gi-jane2, moderator
Eu am avut o astfel de situatie, de aceea am si banuit ca relatia este oarecum rupta si copilul nu va cunoaste.

Instanta in speta mea a dispus ca in primele 3 luni sa il viziteze la domiciliu in prezenta mamei, in alte 3 luni sa iasa impreuna in parc si apoi vizitele sa fie doar intre tata si copil.

Stiti mai bine situatia si ceea ce a retinut instanta, plus ce exista la dosar, astfel ca - din nou - v-as sfatui sa atacati sentinta, sa luptati pt dreptul dvs de tata si al copilului de a avea o relatie cat mai apropiata cu dvs.
[editat citat]

Asa chiar as fi vrut sa fie hotararea. Nu ma deranjeaza prezenta mamei, deoarece chiar i-am spus ei ca sunt dispus sa fiu tocmai un bun prieten cu ea daca ar dori o colaborare apropiata. Sunt pregatit sa las tot trecutul unde trebuie sa fie - in trecut - si sa-i acord respect ca si mama copilului. Dar motivul pe care cred ca ar fi mai bine sa trec timp singur cu copilul este ca iertare nu inseamna ca i s-a schimbat natura.

As ataca decizia, dar mi-e teama sa ies si mai in dezavantaj (si, in consecinta, sa iasa copilul in dezavantaj) dupa aia. Am fost avertizat ca s-ar putea sa se restrictioneze si mai departe programul de vizita (am crezut ca mai rau de atat nu se poate). Eu in primul rand vreau sa vad copilul nu doar pentru a zice vezi Doamne ca sunt un tatic bun. Vreau sa asigur ca este inca intr-o bucata, sanatos, si n-are problemele (Doamne fereste!) pe care le-am avut eu cand am trait cu mama sa. Trebuie sa aiba baiatul asta un loc pasnic, fara urlaturi, fara scandaluri, unde poate vorbi orice vrea cu cineva cu care are incredere, si sa poata conta pe cineva sa-i ofere bucurie si distractie cum au toti copilasi cu parinti iubareti.
Ultima modificare: Duminică, 9 Iunie 2013
gi-jane2, moderator
Programul dvs de vizita se va restrictiona doar daca fosta sote declara apel, altfel instanta nu dispune din oficiu. Si binenteles daca exista probe la dosar ca este indicat acest lucru....

Alte discuții în legătură

Restrictionare acces la vizita minor in custodie comuna ANI_MIKY ANI_MIKY Buna ziua, am urmatoarea problema. In urma divortului s-a dispus custodia comuna a parintilor cu plata pensiei alimentare de catre tata si domiciliul minorului ... (vezi toată discuția)
Expertiza psihiatrica mama s_nicolae s_nicolae Buna ziua, In decembrie anul trecut am divortat de fosta sotie la notariat, baiatul nostru acum in virsta de 3 ani si 2 luni fiind in custodie comuna si cu ... (vezi toată discuția)
In ce situatii se poate retrage dreptul la vizitare minor daca are deja o hotarare definitiva si irevocabila? macul rosu macul rosu am divortat acum 4 ani si mam trezit ca dupa trei ani jumate tatal copilului a cerut dreptul la vizita .dupa primul proces am facut recurs pentru ca tribunalul ... (vezi toată discuția)