avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 786 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Paşapoarte, cărţi de ... Chirias cu carte de identitate provizorie. Riscuri
Discuție deschisă în Paşapoarte, cărţi de identitate, acte de stare civilă - formalităţi, obţinere, probleme

Chirias cu carte de identitate provizorie. Riscuri

Buna ziua
Va rog sa ma lamuriti cu urmatoarea problema:
In ce conditii se elibereaza acest act. Cit este de valabil. Ce acte se prezinta pentru eliberare. In acest act se specifica numele, CNP, iar la domiciliu: Municipiul.....fara strada , numar(de fapt nu se specifica un domiciliu). Am de a face cu o persoana care mi-a declarat ca are carte de identitate( nu o avea in acel moment) iar ulterior mi-a prezentat un astfel de act. Pot sa am incredere intr-un astfel de act, in persoana care il prezinta?
Va multumesc
Cel mai recent răspuns: Ares-3 , moderator 07:41, 30 Iunie 2013
Domnul Popescu si-a vandut apartamentul din Cartierul Cotroceni. El va ramane cu aceasta adresa pe Cartea de Identitate timp de 10 ani. Domnul Popescu inchiriaza un apartament in acelasi cartier. Proprietarul este fericit ca acest chirias este din acelasi cartier cu el. Peste trei zile el pleaca cu mobila din apartament. Proprietarul il cauta pe chiriasul fugar la adresa de pe Cartea de Identitate. Cu siguranta va recupera mobila, deoarece numai la vechea adresa poate fi depozitata. Proprietarul va fi fericit ca nu a inchiriat unuia cu Carte de Identitate provizorie sau cu cu pasaport asa cum a fost sfatuit.
Ares_3 a scris:

Promisiunea de inchiriere nu i-a folosit la nimic insa un contract de inchiriere l-ar ajuta sa obtina carte de identitate la adresa dvs. si ca sa il dati afara v-ati putea plimba luni bune in instanta. Mai ales un contract inregistrat la ANAF... daca il are nu va fi nevoie sa mergeti la Evidenta sa va dati consimtamantul pentru a-l primi in spatiu.

Cu un contract de inchiriere poate sa obtina doar o resedinta. Domiciliul poate fi stabilit in locuinta cuiva doar cu consimtamantul dat de propietar in fata reprezentantului organului ce elibereaza CI.
Pentru o CIP este necesara stabilirea unui domiciliu provizoriu, resedinta. Asta nu obliga pe nimeni sa il tii in chirie 1 an de zile, cat e valabila o asemenea CIP.
Inchirierea se face pe baza unui contract, in care se trec clauzele de reziliere ale acestuia: clauze ce duc la incetarea imediata a contractului, din vinovatia chiriasului si clauze normale de reziliere, care sunt prevazute in legislatiea in vigoare (parte in Legea locuintei). Intocmirea contractului e importanta.
Unde se poate pierde? Pai daca se produc pagube de chirias, acesta pleaca. Unde il poti cauta? Ca asa-i in viata: mai sunt si necastigatoare.
OUG 97/2005 actualizata:
Art. 28
(1) Dovada adresei de domiciliu se poate face cu unul dintre urmatoarele documente:
a) acte incheiate in conditiile de validitate prevazute de legislatia romana in vigoare, privind titlul locativ;
b) declaratia scrisa a gazduitorului, persoana fizica sau juridica, de primire in spatiu, insotita de unul dintre documentele prevazute la lit. a);
[...]

Contractul de inchiriere arata dreptul de a locui efectiv la adresa respectiva cu acordul proprietarului, de aceea nu mai este necesara prezenta acestuia la ghiseu.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Carte de identitate AdrianEV AdrianEV Salutare, am o problemă: CI îmi va expira în curând și ar trebui să-mi fac altul. Locuiesc în Cluj, dar nu am un domiciliu stabil. Din ce am citit la ... (vezi toată discuția)
Contract de inchiriere ctbv2012 ctbv2012 Am buletinul expirat si pentru ca nu posed o proprietate nu imi pot face o noua carte de identitate. Locuiesc cu chirie in prezent, dar pentru ca nu mai am ... (vezi toată discuția)
Chirias cu carte de identitate provizorie dobrote46@yahoo.com dobrote46@yahoo.com Buna seara Am o problema delicata cu un chirias si va rog un sfat: Am avut o camera de inchiriat. A venit un ins, am cazut la pret, mi-a dat chiria pe o ... (vezi toată discuția)