avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 583 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Impozit pe venit, ... PFA - obligatii la Casa de pensii si sanatate (?) / am ...
Discuție deschisă în Fiscalitate - Impozit pe venit, CAS, CASS

PFA - obligatii la Casa de pensii si sanatate (?) / am nevoie urgent de informatii concrete!

Va scriu pentru ca ma aflu intr-o situatie de o confuzie totala, cel putin din perspectiva personala. Sunt persoana fizica autorizata pe traduceri, nu detin vreo firma sau ceva de genul, ci sunt un traducator si interpret autorizat de Ministerul de Justitie cu pfa din 2009 pana in prezent. Am primit de curand o mica scrisorica de la Casa judeteana de pensii Prahova conform careia trebuie sa ma prezint in decurs de 15 zile cu anumite declaratii, autorizatia de traducator sau, in cazul in care sunt angajata printr-un contract individual de munca, cu dovada acestuia. Eu am intrebat la ANAF Ploiesti de doua ori daca eu, ca si pfa profesie libera, sunt obligata sa depun vreo declaratie sau sa achit vreun impozit pe partea casei de pensii si sanatate, insa dansii de doua ori mi-au raspuns ca "nu", ca acest lucru ar ramane doar la alegerea mea. Efectiv nu stiu ce sa fac! In prezent, nu lucrez , nu am venituri pe baza pfa-lui respectiv, eu chiar doresc sa inchid acest pfa in toamna acestui an, mai am de plata doar impozitul pe venit realizat la inceputul anului 2012 si cam asta e toata activitatea mea. Imi poate oferi cineva niste informatii concrete sau puncte de reper ? Ca sa nu mai mentionez si faptul ca mi-am schimbat numele in urma casatoriei din Noiembrie, anul trecut, autorizatia de traducator , precum si pfa-ul sunt trecute pe numele vechi, insa nu am folosit acestea. In ce masura as putea intampina probleme si la acest aspect? Mi-ar fi de mare folos cateva opinii ale Dvs! Pt ca unde intreb , observ ca fie mi se dau informatii eronate, fie mi se ofera 4-5 variante diferite, ma trimit din usa in usa, din departament in departament si nu pot trage pe nimeni la raspundere datorita problemelor de birocratiei, eu sunt singura responsabila, indiferent daca e si greseala altora mai in masura decat mine sa informeze sau sa fie informati! Va multumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: GeorgeAvram , utilizator 23:12, 19 Iunie 2013
O sa ma prezint saptamana viitoare cu documentele respectiva la Casa de Pensii PH. Sapt aceasta am sunat la Info la Casa de Pensii , sa ma lamuresc ( pentru a "n" oara despre ce e vorba). Doamna respectiva mi-a cerut CNP-ul si dupa identificare, mi-a confirmat faptul ca situatia e neclara pe anul 2010 si ca trebuie sa aduc intr-un dosar: 2 formulare declaratie asigurare, copie dupa buletin, autorizatia de traducator , certificatul de inregistrare fiscala si mai ales Deciziile de Impunere anuala pe 2010. Zis si facut. Punandu-mi in ordine actele si cautand cu frenezie deciziile respective, constat cu stupoare ca am la mana doar decizia de impunere pe impozit estimat 2010 si... DOUA decizii de impunere pe impozit anticipat/estimat 2011 ( in urma carora, celor dp 2011, am achit o suma de aprox 300 de ron la Trezoreria orasului respectiv). Deci, decizia de impunere pe impozit realizat 2010..cucu. Nu invinovatesc doar birocratia ANAF-lui, ci si pe mine. Trebuia sa fiu mai atenta la vremea respectiva, insa faptul este implinit. Eu NEavand activitate pe acest PFA, nu am stat sa mai ma preocupat de recitirea declaratiilor / deciziilor primite prin posta. Dar, in prostia mea am inceput sa procesez mai bine si sa derulez timpul, si , desi NU sunt sigura, ma tem ca am facut o greseala grava. Si anume: in momentul in care am completat declaratia de impozit pe venit REALIZAT (in 2010, caci acel a fost primul meu venit pe perioada PFA-lui) , cred ca am trecut 2011 in loc de 2010.. si sunt sigura ca nu e DELOC ok acest lucru. Eu am incheiat factura pe 2 Decembrie 2010, insa banii pe cardul meu personal , mi-au intrat abia in Ianuarie, pe la inceput ( caci tin minte ca oamenii cu care am colaborat..ma tot intarziau..), iar in neatentia mea, am luat ca atare venitul realizat in 2011 ( cand am primit banii), si nu pe 2010 ( cand am incheiat factura propriu-zisa). Si de aici, ma gandesc ca e si toata confuzia/nelamurirea si a celor de la Casa de pensii si sanatate. Dar pana nu ajung personal la dansii, nu pot merge decat pe supozitii. In caz ca acest scenariu este adevarat, ce risc? Cum imi pot rectifica greseala ( chiar si dupa 2/aprox 3 ani) ? Cum ar trebui sa procedez? Ca sa nu mai zic ca eu si vroiam sa-mi inchid PFa-ul, dar cu asa incurcatura, slabe sanse pe anul asta, cel putin.

Va multumesc mult , inca o data!
Ultima modificare: Vineri, 14 Iunie 2013
Ade13, utilizator
Buna seara! Cu aceeasi problema ma confrunt si eu. Sunt tot din Ploiesti, deci aceeasi casa de pensii. Am primit si eu acea scrisoare acum o saptamana si maine ma duc sa vad despre ce e vorba. Daca nu este tarziu deja si daca nu ati rezolvat aceasta problema, putem sa colaboram in aceasta problema. Va tin la curent! O seara buna in continuare!

p.s. si tatal meu are o problema cu aceeasi casa de pensii: Mai multe instante judecatoresti i-au acordat dreptul de a se pensiona, mai multe persoane ce lucreaza in domeniu au zis ca el este la pensie, l-au declarat subiect de studiu in facultate ... Casa de pensii spune ca nu, sa mai stea. Si acum sta fara nici un venit pentru ca somajul s-a terminat demult, nimeni nu-l mai angajeaza la varsta asta ... etc.
O fi ceva cu aceasta casa de pensii din Prahova?!?!........

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pfa traducator si interpret + angajata la o firma in afara domeniului - ce taxe trebuie sa platesc? Cbunescu Cbunescu Am urmarit multe discutii in ultima vreme legate de prevederile OUG 58, dar nicaieri nu am gasit explicatii pentru urmatoarea situatie, in care ma aflu: - ... (vezi toată discuția)
Contributii pfa 2011 ionut c ionut c Buna ziua! Va rog sa-mi spuneti ce contributii trebuie sa plateasca un PFA: sanatate, impozit, pensie, somaj si procentele la fiecare, pentru anul 2011. Va ... (vezi toată discuția)
Anularea obligatiei pfa sa plateasca cass daca este si salariat. Hellen2015 Hellen2015 Buna seara! Ma intereseaza daca cineva se confrunta cu aceeasi problema ca a mea si cum a procedat in aceasta ... (vezi toată discuția)