avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 564 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Drepturi succesorale
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Drepturi succesorale

Buna ziua;locuiesc impreuna cu tatal meu intr-un apartament la bloc;mama a decedat anul trecut;pe actul de spatiu erau trecuti doar parintii;relatiile dintre mine si tatal meu nu sunt dintre cele mai bune;am aflat ca am drept la succesiune;daca nu solicit efectuarea succesiunii,dar nu renunt la dreptul succesoral si continui sa locuiesc impreuna cu el,mai e necesar ca tatal meu sa dea declaratie ca ma primeste in spatiu,avand in vedere faptul ca si eu am drept la o parte din spatiu?pot sa ma trec coproprietar -in baza art 975 cod civil-in actul de spatiu daca continui sa locuiesc impreuna cu el?cat dureaza succesiunea?pot plati avocatul dupa proces,cu procent din incasarea drepturi succesorale?va multumesc
Cel mai recent răspuns: Ioan-Mihai , utilizator 14:53, 12 Iunie 2013
lol .... ce de intrebari :stunned:

Ioan-Mihai a scris:

daca nu solicit efectuarea succesiunii,dar nu renunt la dreptul succesoral si continui sa locuiesc impreuna cu el,mai e necesar ca tatal meu sa dea declaratie ca ma primeste in spatiu,avand in vedere faptul ca si eu am drept la o parte din spatiu?

Da, este nevoie! ... nu aveti cu ce sa dovediti ca sunteti proprietar asupra unei cote-parti din imobil, daca nu faceti succesiunea.

Ioan-Mihai a scris:

pot sa ma trec coproprietar -in baza art 975 cod civil-in actul de spatiu daca continui sa locuiesc impreuna cu el?

Nu, acel articol stabileste care sunt cotele din mostenire ce revin fiecaruia dintre mostenitori in functie de gradul de rudenie si clasele de mostenitori cu care vin in concurs la mostenire.

Ioan-Mihai a scris:

cat dureaza succesiunea?

Daca o faceti la notar, se rezolva mai repede, daca se face printr-o actiune in instanta, dureaza mai mult, aprox.1-2 ani.

Ioan-Mihai a scris:

pot plati avocatul dupa proces,cu procent din incasarea drepturi succesorale?

... daca gasiti un avocat care sa accepte asa ceva.... se poate spune ca sunteti ... norocos!

:)

cine, credeti ca munceste 1-2 ani pe degeaba, aduce bani de acasa sa plateasca taxele la barou si administratia financiara, lunar , timp de 2 ani?????

... dvs. ati face asa ceva?!?!?
va multumesc pt raspuns;
-este un site si pt intrebari;daca aveam alta solutie nu apelam aici...
-"Da, este nevoie! ... nu aveti cu ce sa dovediti ca sunteti proprietar asupra unei cote-parti din imobil, daca nu faceti succesiunea." -pai daca fac succesiunea,cum mai raman in acelasi apartament?scopul succesiunii,finalitatea succesiunii e vinderea apartamentului,nu?dovedesc ca sunt co-proprietar cu articolele din codul civil care imi dau dreptul la cota parte din apartament prin succesiune si cu actul de identitate...pot sa fac succesiune si sa raman in continuare in apartament ca si co-proprietar?intreb,sa ma lamuresc
-art 975 stabileste dreptul de mostenire al descendentilor
-cand am pus intrebarea,nu stiam ca poate dura 1-2 ani un proces de succesiune pe un apartament de bloc...
-da,as face asa ceva,daca as fi avocat,daca as avea capital de investit si daca as avea indicii ca ies in castig...se poate considera o investitie intr-o afacere,pana la urma...investesti si recuperezi investitia + profit...nu au mai fost cazuri de plata a avocatului prin procent din incasarile clientului?in fond,e un caz banal,nu-i mananca tot timpul avocatului timp de 1-2 ani,care nu traieste dintr-un singur caz,banuiesc...
Succesiunea nu inseamna si partajul . Deci trebuie sa faceti succesiunea pentru a capata calitatea de mostenitor (certificat de mostenitor). Dupa acest moment deveniti coproprietar cu tatal pe apartament. Aceasta operatiune o faceti la notar.
Partajul este pasul urmator, in care doriti iesirea din indiviziune, adica apartamentul se pune in vanzare si fiecare dintre coproprietar isi ia partea sa, sau unul retine apartamentul si ii plateste celuilalt cota din proprietate la care renunta. Aceasta operatiune o puteti face la notar( partaj voluntar) sau in instanta daca partile nu ajung singure la un acord.

In ce priveste avocatul, acesta va este util in cazul partajului in instanta si trebuie sa aflati ca in aceasta situatie onorariul nu este singura si cea mai mare cheltuiala , pentru ca mai aveti de platit si taxa de timbru, eventuale expertize, etc.

Va multumesc frumos pt raspuns

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Modalitatea de a vinde un apartament cand sunt mai multi proprietari ciprianpaul ciprianpaul am urmatoarea situatie si as vrea un raspuns si un sfat in acelasi timp: locuiesc impreuna cu sotia mea si cu cei doi copii ai nostrii intr-un apartament cu 4 ... (vezi toată discuția)
Succesiune daniela1975 daniela1975 Buna ziua, va multumesc pentru timpul acordat si sper ca aici voi gasi un raspuns la intrebarile mele:1.mama mea a murit acum 15 ani si tatal meu nu a facut ... (vezi toată discuția)
Apartament mostenit, vanzare luminita25 luminita25 Doresc sa cum se vinde un apartament daca : pe contract este mama trecuta , a decedat de 9 luni , tata eate un alcoolist care a abandonat de 20 ani ... (vezi toată discuția)