avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 943 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... CONCEDIU LAUZIE
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

CONCEDIU LAUZIE

DACA SUNT ELEVA LA POSTLICEALA SANITAR AM DREPTUL LA CONCEDIU DE LAUZIE? CAT TIMP SI CINE MIL ACORDA? MULOTUMESC
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 12:29, 8 Iunie 2013
1. Din OUG 158/2005 privind concediile şi indemnizaţiile de asigurãri sociale de sãnãtate:

Art. 1. - (1) Persoanele asigurate pentru concedii şi indemnizaţii de asigurãri sociale de sãnãtate în sistemul de asigurãri sociale de sãnãtate, denumite în continuare asiguraţi, au dreptul, în condiţiile prezentei ordonanţe de urgenţã, pe perioada în care au domiciliul sau reşedinţa pe teritoriul României, la concedii medicale şi indemnizaţii de asigurãri sociale de sãnãtate, dacã:
A. desfãşoarã activitãţi pe bazã de contract individual de muncã sau în baza raportului de serviciu;
B. desfãşoarã activitãţi în funcţii elective sau sunt numite în cadrul autoritãţii executive, legislative ori judecãtoreşti, pe durata mandatului, precum şi membrii cooperatori dintr-o organizaţie a cooperaţiei meşteşugãreşti, ale cãror drepturi şi obligaţii sunt asimilate, în condiţiile prezentei legi, cu ale persoanelor prevãzute la lit. A;
C. beneficiazã de drepturi bãneşti lunare ce se suportã din bugetul asigurãrilor pentru şomaj, în condiţiile legii.
...

Art. 2. - (1) Concediile medicale şi indemnizaţiile de asigurãri sociale de sãnãtate, la care au dreptul asiguraţii, în condiţiile prezentei ordonanţe de urgenţã, sunt:
a) concedii medicale şi indemnizaţii pentru incapacitate temporarã de muncã, cauzatã de boli obişnuite sau de accidente în afara muncii;
b) concedii medicale şi indemnizaţii pentru prevenirea îmbolnãvirilor şi recuperarea capacitãţii de muncã, exclusiv pentru situaţiile rezultate ca urmare a unor accidente de muncã sau boli profesionale;
c) concedii medicale şi indemnizaţii pentru maternitate;
d) concedii medicale şi indemnizaţii pentru îngrijirea copilului bolnav;
e) concedii medicale şi indemnizaţii de risc maternal.
...

2. Asadar dvs. nu puteti beneficia de concediu de maternitate (126 de zile = sarcina si lauzie = pre si postnatal) si nici de indemnizatia aferenta si nici de indemnizatie pentru alt fel de concediu medical.

3. Daca in timp ce sunteti eleva a scolii postliceale aveti un contract individual de munca (CIM), in baza acestuia puteti beneficia de concedii medicale de toate tipurile.

4. - Dupa ce veti naste veti putea beneficia de concediu crestere copil (CCC) pana la varsta de 2 ani si indemnizatia aferenta (600 lei lunar), daca in cele 12 luni premergatoare nasterii copilului (inclusiv luna nasterii) ati urmat cursurile de zi ele unei forme de invatamant, fara intrerupere.
- De asemenea veti putea beneficia de alocatia de stat pentru copii de 200 lei lunar pana implineste copilu 2 ani si apou de 42 lei lunar pana la 18 ani.
Ultima modificare: Sâmbătă, 8 Iunie 2013
Valeriu TUDOR, Consultant resurse umane

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Post/pre natal plus indemnizatia de crestere copil ElenaTarna ElenaTarna Buna! sunt insarcinata in 7 luni jumatate. In prezent sunt studenta in anul 4 la facultate la zi; Am inteles ca dupa noua lege primesc si eu indemnizatie chiar ... (vezi toată discuția)
Pot beneficia de concediu prenatal? iulia4alfred iulia4alfred Buna ziua! Am si eu o nelamurire. Frecventez o postliceala dar care nu este de stat. (Carol Davilla). Acum sunt in anul al II-lea. Intrebarea mea este daca pot ... (vezi toată discuția)
Daca sunt studenta pot beneficia de indemnizatia pentru cresterea copilului Catalina91 Catalina91 Sunt studenta la Universitatea Ecologica Bucuresti, Facultatea de Stiinte Economice, forma de invatamant FR , am varsta de 21 ani, iar peste doua saptamani ... (vezi toată discuția)