avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 282 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general productie sau servicii
Discuție deschisă în Contabilitate în general

productie sau servicii

firma cod caen 7311- Activitati ale agentiilor de publicitate, asociat unic fara salariati

- printarea de carti de vizita+flyere pt clienti, este considerata serviciu sau productie
-lucreaza pe comanda, nu produce produse finite in serie; fiecare comanda este unica
Cel mai recent răspuns: ilsssa , utilizator 11:15, 24 Martie 2009
Scris de Ilsssa
Data post: Sambata, 7 Martie 2009, 14:08

Subiect: RE: productie sau servicii
cred ca s-ar incadra totusi la productie:
1. materialul pt print ( hartia) nu este al clientului
2. tiparire unei carti de vizita implica pe langa printare si taierea la dimensiunile dorite

Imi pare rau ca te contrazic, dar productia nu inseamna neaparat ca eu sa produc pahare si pe urma sa caut clientii. Asta inseamna ca sunt un manager prost si nu am efectuat studii de piata inainte sa incep sa produc ceva si nici nu am luat in calcul riscul de a produce pe stoc. Pot sa produc pahare, la comanda unui anumit client. Din aceasta cauza, in cadrul contabilitatii de gestiune, exista metoda de calculatie pe comenzi, colectarea cheltuielilor pe comenzi si calculul costului efectiv al acestora.

P.S.: cum adica - "uneori eu nu mai zic ca este productie"? Nu noi, contabilii, decidem daca este productie sau nu. Care sunt criteriile dupa care stabilesti daca activitatea pentru un anumit client este productie si pentru altul este prestare de servicii?



Dragii mei, haideti sa fim realisti, din punct de vedere legal, nimeni nu vine sa-ti dea amenda pentru ca ai facturat unui client un serviciu in loc de o marfa. Traiesc cu impresia ca problema este de principiu decat de legalitate.

Realizez ca ultimele postari mi-au dat impresia ca ma uit la o emisiune cu politicieni unde se discuta mult dar nu se pricepe mai nimic si toti ne scuzam... sau eventual ne simtim rau :((

Este normal si logic ca in cazul in care un client vine sa-i printezi 10 coli de hartie nu ai sa stai sa faci 1000 de note contabile, intrucat nu se mai respecta un element esential si anume Randamentul Muncii. Dai pe servicii acele venituri indiferent de cati Caposi de la Finante te vor contrazice, nu ai prejudiciat statul cu nimic.

Dar daca ai clienti care pe baza de comanda cer sa le executi 100 000 de Flyere nici prin cap nu mi-ar trece sa facturez un serviciu cu valoare totala sau 100 000 de servicii. Facturez o livrare de 100 000 Flyere si (daca este cazul) mai adaug o pozitie pe factura numita: "servicii grafica" unde includ comisionul si dreptul de autor la grafica efectuata.
Dupa toate astea, cand inchid veniturile, voi realiza ca am atat venituri din servicii cat si venituri din productia obtinuta ceea ce-i perfect legal.
Ex.
Firma cu profil de activitate: "Fabricare mobila" (productie clar)
Un client da comanda, si are parte de masuratori la domiciliu in vederea realizarii unor produse la comanda.
Se razgandeste clientul iar din avansul acordat firma factureaza servicii pentru contravaloarea masuratorilor.
La inchiderea exercitiului nu ma va lua la intrebari nimeni de ce am servicii facturate cand profilul meu de activitate este productie...




Ultima modificare: Marți, 24 Martie 2009
Cosmin Antohe, Contabil
inca sunt interesata de subiect....Dc. nu este corect cum am faciut pana acum (comanda atasat facturii si anexa la contractul clientului cu fiecare lucrare executata+bon de consum pt. hartie-la cartus nu prea am cum sa satu sa calculez costul pe suprafata imprimata pt. fiecare comanda, mai ales ca, cartusul l-am data in consum cand a venit imprimanta , ca altfel nu ar functiona fara el). ar tb. sa ma apuc sa modific din octombrie la zi shi sa fac productie).
Am mers pe principiul "cu cat mai simplu, cu atat mai bine", daca nu afecteaza taxele si imaginea fidela.Oricum ce am facut in anul 2008 ramane batut in cuie, nu ma mai intorc sa modific. La un eventual control o sa vad ce se intampla.

Cred ca nu a fost zi in care s anu intru pe forum.Va multumesc ca mi-ati raspuns.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Servicii sau productie? niko 94 niko 94 O firma de termopane care produce tamplarie la comanda CAEN 2223,este servicii sau productie? Puteti sa-mi dati si baza legala? Sunt putini angajati, nu ... (vezi toată discuția)
Factura din nir-uri diferite MONA-LISA MONA-LISA Buna ziua Am achizitionat de la doi furnizori diferiti (din UE) bunuri (un utilaj si un transformator). Ele vor fi asamblate si vor fi vandute impreuna ca o ... (vezi toată discuția)
Contul 3021 si 3028 georgianan georgianan Poate cineva sa ma ajute cu o lamurire?am cautat pe internet, dar nimic ce ma intereseaza.....care este diferenta dintre cele 2 conturi?...ex: hartie, pixuri, ... (vezi toată discuția)