avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1998 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme juridice în afaceri - ... Dobanda minima / maxima penalizatoare -mod de aplicare
Discuție deschisă în Probleme juridice în afaceri - contracte între profesionişti

Dobanda minima / maxima penalizatoare -mod de aplicare

Care este dobanda penalizatoare ce poate fi trecuta intr-un contract comercial incheiat in 30.05.2013. (procentual)
Cum se aplica?! O singura data la suma restanta, sau pe zi intarziere?!

Multumesc
Ultima modificare: Duminică, 9 Iunie 2013
Herra_, utilizator
Cel mai recent răspuns: Herra_ , utilizator 16:55, 7 Noiembrie 2013
am dedus: suma ramasa de plata x 13.25% :365x numar zile intarziere

ok
multumesc

Buna ziua,
va rog sa-mi spuneti daca dobanda penalizatoare se aplica doar pentru debitul principal. In cazul meu exista niste facturi de penalitate ce nu au fost incasata si ma intereseaza daca la aceste facturi mai pot calcula ceva in plus sau nu. Debitul principal a fost achitat. Va rog sa-mi comunicati si baza legala.
Multumesc frumos
Daca ati convenit printr-o clauza speciala inserata in contract ca dobanzile (penalizatoare) se pot capitaliza si produce dobanzi, in situatia intarzierii la plata ,atunci puteti aplica aceasta clauza.
Actul nor mativ aplicabil in materie nici nu permite in mod expres, dar nici nu ingradeste capitalizarea dobanzilor penalizatoare aplicate ptr intarzieri la plata obligatiilor banesti,ceea ce inseamana ca acest lucru ramane supus principiului libertatii contractuale.
Ceea ce permite (L 72/2013) in mod expres este perceperea cu titlu de daune-interese suplimnetare minimale a c/val a 40 euro in cazul in care sunt indeplinite conditiile intarzierii la plata, suma ce devina scadenta de la data la care incepe sa curga dobanda penalizatoare.
Urmare a unui proces cu angajatorul am castigat unele drepturi banesti ne acordate de acesta.
In cadrul executarii silite, expertul contabil a gresit si a stabilit o suma mai mare in sarcina acestuia.
A urmat procesul de contestare a executarii silite si angajatorul (cum era si normal), a castigat suma ce a fost incasata de mine nedatorat. In actiunea de contestare a executarii silite angajatorul a cerut si dobanda legala penalizatorie.insa in dispozitivul hotararii judecatoresti instanta acorda doar indexarea sumei cu dobanda legala fara a mentiona si "penalizatorie".
Intrebarea mea :
-care este nivelul dobanzii pe care trebuie sa-l achit contestatoarei in aceasta situatie?
Ultima modificare: Luni, 28 Octombrie 2013
rosu gheorghe, utilizator
~ Conținut șters la cerere ~

Alte discuții în legătură

Contract de inchiriere chirunicolae chirunicolae Am un contract de inchiriere semnat in 2004 in care penalizarilevsint de 0,30 ,si care evprelungit prin act aditional din 3 in 3 luni ,as putea sa contest ... (vezi toată discuția)
Cum calculez penalitati sume necuvenite radulescuc radulescuc Buna ziua, instituita publica la care lucrez a platit in 01.05.2014 o factura catre un agent economic. Pentru o parte din suma platita, am constatat ca ... (vezi toată discuția)
Penalitati contractuale ContSters98540 ContSters98540 Buna ziua, Avem un contract incheiat cu o societate si in acest contract nu sunt prevazute penalitati pentru intarzierea platii facturilor. Exista o lege ... (vezi toată discuția)