Este o problema simpla, dar cum nu am tangenta cu domeniul, am nevoie de o procedura pas cu pas.
Un prieten a acumulat ceva datorii, asociatia a decis sa-l dea in judecata, dar inteleg ca nu a inceput procesul in sine. A primit dosarul depus la judecatorie (daca am inteles bine) si e instiintat ca trebuie sa depuna o intampinare.
Care ar fi pasii de urmat ca sa evite inceperea procesului (mai mult ca sigur va trebui sa plateasca si cheltuielile de judecata si numai de asta nu are nevoie)? Daca plateste datoria, va depune (sau se poate trimite prin posta?), la judectorie copie dupa chitanta si acea intampinare prin care sa ceara respingerea actiunii, motivand ca a platit intre timp datoria? Mai trebuie sa depuna si alte acte in afara de acestea? Odata ce a depus intampinarea, procesul se anuleaza sau sunt sanse sa aiba loc in continuare, chiar daca a platit datoria? Cum va stii sigur ca a scapat de proces? Mai e ceva ce trebuie sa stie ca sa nu aiba probleme in continuare?
Daca plateste datoria la asociatie, reprezentantul asociatiei se poate duce la judecatorie sa renunte la proces.
In privinta cheltuielilor de judecata, de principiu, acestea sunt foarte mici, fara importanta, cativa lei....numai ca daca asociatia si-a angajat avocat, din pacate, va trebui sa achite aceste cheltuieli deoarece ele au fost facute din pricina restantierului.
Primul pas este sa plateasca ce are de platit si sa ceara la asociatie incetarea procesului.
In situatia expusa,pentru solutionare se impune ca prietenul restant sa achite integral debitul acumulat la asociatia de proprietari
Daca achita integral debitul,nu se mai impune raspuns/intampinare,urmand a redacta nota catre instanta prin care declara ca a achitat integral debitul,anexand copie dupa chitanta justificativa si solicita pe cale de consecinta respingerea actiunii asociatiei de proprietari
Documentul adresat instantei poate fi comunicat postal sau direct la arhiva ,cu minimum 5 zile inainte de termenul de judecata
mai am o intrebare: ce se intampla in situatia in care nu plateste si incepe procesul? Practic care e finalitatea acestui proces? Il obliga la plata integrala a datoriei? Se face o esalonare a platii? sau hotararea finala e cu titlu executor, in sensul ca ii pune proprire pe salariu si/sau ii scoate la vanzare bunurile? Daca e coproprietar la apartament (singurul bun pe care il detine), acesta se poate vinde fara acordul persoanei care detine jumatate din el?
la mine la asociatie am dat la tribunal anul trecut 25 de restantieri
pe unii i-a obligat sa dea toti banii intrun termen bine stabilit,pe altii in transe egale dar toti absolut toti au platit cheltuieli de judecata intre 550-770lei
Asociatia trebuie sa cheme in instanta pe toti proprietarii imobilului unde s-a inregistrat restanta, nu numai pe unul.
Daca a fost chemat numai prietenul dv., atunci asociatia va castiga, dar va fi greu de pus in executare imobilul si....probabil va fi nevoita sa deschida proces si celuilalt proprietar, care avea obligatii fata de asociatie in egala masura ca si prietenul dv.
Taxa expertiza
nicu_is
buna ziua, am o intrebare, cat poate ajunge taxa pt o expertiza ? si cine trebuie sa plateasca ? pe scut, sunt in proces cu asociatia de locatari pt o anumita ... (vezi toată discuția)
Dat in judecata
dan32
salut
Ma numesc Dan si de cativa ani eu si familia mea locuim in Italia, dar avem si un apartament in tara. De curind am fost dat in judecata de asociatia de ... (vezi toată discuția)
Este legal sau nu?
hadrys
daca ai fost dat in judecata de asociatia de locatari, iar in timpul procesului ai achitat suma restanta, iar ca drept urmare procesul a fost anulat este ... (vezi toată discuția)