buna ziua,lucrez la o institutie de stat si in luna decembrie am depus dosarul de pensionare si apoi inca 90 de zile pana in luna martie am continuat la servici. de atunci cei de la institutie nu mai ma primesc sub motiv ca legea prevede doar 90 de zile muncite dupa ce am depus dosarul de pensionare si ca trebuie sa stau acasa sa astept decizia de pensionare.vreau sa va intreb daca aceasta este procedura legala?
multumesc frumos.
Nu exista nicio astfel de prevedere legala in materie -llegea prevede doar 90 de zile muncite dupa ce am depus dosarul de pensionare ... - e
Codul muncii prevede la art.56 alin.1 urmatoarele :
- Contractul individual de munca existent inceteaza de drept la data indeplinirii cumulative a conditiilor de varsta standard si a stagiului minim de cotizare pentru pensionare.
sau
- Contractul individual de munca existent inceteaza de drept la data comunicarii deciziei de pensie in cazul pensiei de invaliditate, pensiei anticipate partiale, pensiei anticipate, pensiei pentru limita de varsta cu reducerea varstei standard de pensionare.
Asadar, daca este vorba despre pensionare la limita de varsta c.i.m. inceteaza la data indeplinirii cumulative a conditiilor de varsta standard si a stagiului minim de cotizare pentru pensionare.
Daca este vorba de alt tip de pensie, atunci c.i.m. inceteaza de drept la data comunicarii deciziei de pensionare.