avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 704 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Donatie versus contract de vanzare cumparare
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Donatie versus contract de vanzare cumparare

parintii mei doresc sa imi lase un apartament . mentionez faptul ca mai am un frate. care din cele doua contracte ar fi mai bine sa aleg donatia sau contractul de vanzare-cumparare. astept mai multe opinii in legatura cu cele doua contracte
parerea mea este ca nu se poate cere desfiintarea donatiei de catre celalalt frate; cel mult se poate solicita reductiunea ei, in conditiile in care ii incalca rezerva succesorala.iar in situatia in care se incheie donatia cu scutire de raport, eventuala reductiune (daca se constata incalcarea rezervei) se va face prin echivalent - respectiv cu o suma de bani aferenta cotei respective din imobil.
in ceea ce priveste creditele ipotecare, politica difera de la banca la banca, insa cele mai multe accepta aceste imobile in garantie - mai ales ca in cazul inscrierii ipotecii in favoarea Bancii anterior unei cereri de revocare a donatiei (de ex. pentru ingratitudine sau pentru neindeplinirea sarcinii, daca donatia a fost incheiata cu sarcini), dreptul de ipoteca ramane neatins.
insa, intr-adevar, in ceea ce priveste contractul de vanzare-cumparare, varianta este mai "curata" - cu recomandarea sa fie incheiat FARA vreo rezerva (ex. dr de uzufruct in favoarea parintilor, intretinere, abitatie) deoarece in cazul acesta vanzarea-cumpararea este prezumata a fi donatie,si va trebui sa demonstrati ca a fost o vanzare-cumparare, nu donatie, in caz contrar urmand sa se aplice regulile de la donatie.
cu siguranta o discutie cu notarul care va instrumenta contractul va va edifica pe deplin.
insa, daca totusi doriti sa incheiati contractul de v-c cu rezerva (ex. uzufruct, abitatie, etc), celalat frate poate sa declare, in cuprinsul aceluiasi contract, ca este de acord cu vanzarea; in cazul acesta nu mai este niciun risc, intrucat, acesta consimtind la instrainare, nu mai poate invoca prezumtia de donatie.
Dianne2322 a scris:

insa, daca totusi doriti sa incheiati contractul de v-c cu rezerva (ex. uzufruct, abitatie, etc), celalat frate poate sa declare, in cuprinsul aceluiasi contract, ca este de acord cu vanzarea; in cazul acesta nu mai este niciun risc, intrucat, acesta consimtind la instrainare, nu mai poate invoca prezumtia de donatie.



Aceasta informatie nu este corecta, fratele nu este chemat la instrainarea (indiferent de forma pe care o va imbraca actul) imobilului ; el nu are nicio calitate in continutul actului. Numai proprietarii>>parintii, au calitatea de a decide si semna, cat timp ei traiesc si au capacitate deplina, au libertatea de a face orice act doresc. ba chiar pot vinde linistiti oricarui strain, fara acordul copiilor.
Orice intelegere intre frati si parinti ramane doar la nivel de vorbe si promisiuni, ce se intampla dupa...ramane de vazut.
Iar cu privire la bancile care accepta in garantie imobile dobandite prin acte de donatie am o mare rezerva. Personal nu am intalnit (inca) acea institutie bancara.
intr-adevar, fratele nu este chemat la instrainare, insa poate sa "consimta" la aceasta, cu toate ca nu are nicio calitate la momentul actual; iar varianta cea mai sigura ramane sa se incheie contractul fara rezerva
iar cu privire la banci, faptul ca nu ati intalnit "personal" (este de asemenea interesant in ce calitate faceti aceasta afirmatie?) poate exista pe forum notari care ne pot confirma semnarea contractelor de garantie imobiliara cu privire la imobile care au in istoric donatie...iar daca vorbim de experiente personale...chiar eu am un imobil dobandit astfel, ipotecat la momentul actual. nu cred ca eu sunt un caz singular..
"Calitatea" mea este irelevanta pentru topic; din acest punct de vedere, al topicului, era de suficienta propozitia
fratele nu este chemat la instrainare
.
Daca dvs detineti un imobil donat care in prezent este ipotecat nu pot decat sa: 1) accept varianta ca exista o banca in Ro. care isi asuma riscul; 2) va doresc putere sa duceti ipoteca la bun sfarsit.

Alte discuții în legătură

Contract de vanzare-cumparare cu unul dintre copii mari2015 mari2015 Am nelamurirea ca , am incheiat cu parintii un contract de vanzare-cumparare si acum citind mai atent, am vazut ca este stipulat pe langa multe altele sii art ... (vezi toată discuția)
In ce masura poate fi atacat actul de donatie ccrys ccrys Buna ziua, Parintii mei vor sa imi faca mie si sotiei act de donatie pt apartament. Eu am frate care nu este interesat de acest apartament si va da o ... (vezi toată discuția)
Contract de intretinere ??? ContSters257326 ContSters257326 Buna ziua, doresc sa inchei un contract de intretinere pentru instrainarea unui imobil, contractul se va incheia intre mine si parinti. parintii vor sa ... (vezi toată discuția)