avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1092 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Succesiune
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Succesiune

Buna seara!
As dori sa aflu cum trebuie procedat in urmatoarea situatie:
Tatal mamei a murit cand ea avea 2 ani in anul 1951. In anul 1954 bunica s-a recasatorit iar din casatorie s-a mai nascut un copil. Acum cativa ani a murit si bunica. In tot acest timp, mama a ingrijit o suprafata de teren (gradina) care a fost a tatalui ei. Acum dorim sa construim pe acest teren, dar nu am gasit niciun act de proprietate pt acesta. Am obtinut de la primaria din localitate o copie dupa PUZ (sper ca nu gresesc) cu parcela respectiva, dar care este pe numele bunicii inainte de a doua casatorie. Trebuie ca mama sa deschida succesiunea ca unic mostenitor al parintilor sau impreuna cu fratele din a doua casatorie?
E o situatie putin incalcita, dar sper ca se va gasi cineva care sa ma indrume.
Multumesc.
Cel mai recent răspuns: miap , utilizator 22:08, 19 Iunie 2013
Buna seara
Va trebui sa dezbata succesiunea de pe urma bunicului decedat.
La aceasta succesiune vor vei doar mama dumneavoastra si bunica.
Dupa aceia va trebui sa dezbateti si succesiunea de pe urma bunicii la a carei mostenire va veni mama dumneavoastra, fratele ei vitreg si eventual sotul ei 9bunicul vitreg) daca mai traieste.
La dezbatere veti arata ca dumneavoastra sunteti cei care ati muncit acel teren solicitand ca la stabilirea loturilor sa fie luat in considerare acest lucru.
Despre acte de proprietate, daca nu exista altele, va trebui sa va elibereze primaria un extras de pe registrul agricol din care sa reiasa atat suprafetele cat si vecinatatile.
Se va face in timpul judecarii dosarului o expertiza si se vor stabili exact suprafetele si vecinatatile.
Va sfatuiesc sa o faceti pe cale judecatoreasca pentru a avea posibilitatea sa faceti si expertiza.
Daca sunt deacord cu acest mod de dezbatere, cei doi frati vitregi, mama dumneavoastra si fratele ei, pentru a nu apare discutii ulterioare, sa traga la sorti cine pe cine da in judecata.
av. Gabriel Klein Kiritescu
Va multumesc pentru raspuns. Stiti cumva cam care este perioada de rezolvare a acestei situatii?
Va multumesc inca o data.
Buna seara. Revin cu mai multe amanunte legate de aceasta problema. Am fost la primaria de care apartine acest teren si cei de acolo ne-au indrumat sa deschidem actiune in constatare pt stabilirea dreptului de proprietate. Mentionez ca exista titlu de proprietate pe numele celui de-al doilea bunic cu mostenitorii lui,eliberat in anul 2002, dar aceasta suprafata nu este trecuta. Mai mult, mama este trecuta cu numele dinaintea casatoriei. Imi puteti spune care este calea cea mai potrivita pt rezolvarea acestei situatii?
Multumesc

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Mostenire olympya olympya buna ziua! va rog ,sa ma lamuriti intr-o problema legata de o succesiune.Este vorba de casa bunicilor (bun comun) si cei doi copii ai lor.Bunicul si unul din ... (vezi toată discuția)
Partaj succesoral (mostenire) Ra1n1234 Ra1n1234 As dori si eu daca se poate o parere despre o partajare a mostenirii intre frati. Povestea este urmatoarea: In anul 1950-1951 mama a detinut suprafata de ... (vezi toată discuția)
Dezbatere mostenire giulyelena giulyelena exista un TP pe numele a doi mostenitori,unul dintre ei este mama mea care intre timp a decedat.si un frate vitreg.De pe urma bunicilor nu s-a facut niciodata ... (vezi toată discuția)