avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 188 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... tatal in concediu de crestere a copilului?
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

tatal in concediu de crestere a copilului?

Buna ziua!
Urmeaza sa nasc in august si am decis ca sotul meu sa intre in CCC timp de un an. Insa situatia noastra este destul de complicata... El lucreaza la o firma din Sibiu, are buletin de Covasna si vrem sa stam un an impreuna cu copilasul la Oradea (cu flotant), unde stau parintii mei (care ne pot ajuta, tinand cont de faptul ca in Sibiu nu avem rude si stateam aici doar cu flotantul...). Din pacate la firma respectiva doamnele de la HR nu au putut sa ne dea informatii despre procedura de concediu pentru tatii care vor sa beneficieze de CCC/1 an. Eu lucrez de 5 ani ca PFA si nici eu nu am de unde sa primesc informatiile necesare pentru a porni procedura. Totusi daca am inteles bine, va trebui sa iau si eu cele 42 de zile de concediu de maternitate. Pentru acest timp va fi necesar oare sa-mi suspend activitatea sau nu? Iar sotul meu de unde va primi banii si unde va trebui sa depuna actele - Sibiu, Covasna sau Bihor?
Va rog mult, daca aveti informatii, sa ne lamuriti! Va multumesc anticipat pentru ajutor!
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 13:22, 11 Iunie 2013
1. - Actele pentru indemnizatia pentru concediu crestere copil (CCC) se depune la Primaria unde are domiciliul solicitantul sau la Primaria unde are resedinta (viza de flotant).
- Tot de la Primarie luati toate informatiile necesare si lista cu actele pe care trebuie sa le depuneti.

2. - Dvs. beneficiati de concediu de maternitate (126 de zile = sarcina si lauzie = pre si postnatal) daca ati platit, ca PFA, cota de contributie de 0,85% pentru concedii si indemnizatii (in acest caz indemnizatia pentru concediu de maternitate va este platita de Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate = CJAS, unde veti depune certificatele medicale).
- In aceasta situatie sotul va beneficia de indemnizatie pentru CCC dupa ce se termina concediul de maternitate dar nu mai devreme de a 43-a zi de la nasterea copilului.

3. Daca nu beneficiati de concediul de maternitate atunci sotul poate intra in CCC incepand cu data nasterii copilului.

4. - Dvs. suspendati activitatea de PFA numai pe perioada cat veti fi in CCC (o luna sau mai mult).
- Pe perioada concediului de maternitate nu suspendati activitatea de PFA.

5. Puteti sa solicitati informatii (prin e-mail) si de la Agentia Judeteana pentru Plati si Inspectie Sociala (AJPIS) cea care aproba si plateste indemnizatia pentru CCC.

6. Informatii in legatura cu concediul de maternitate luati de la CJAS.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Indemnizatie ccc in cazul pfi echinococuta echinococuta Buna ziua, Apelez din nou la capacitatea dvs. de a lamuri lucrurile pe intelesul tuturor. Sunt curioasa daca exista diferente la acordarea indemnizatiei in ... (vezi toată discuția)
Concediu de maternitate pfa & cim per. determinata 1 an BubbleGum BubbleGum Buna ziua, In luna mai voi intra in concediu de maternitate. Momentan, am venituri din PFA in sistem real + CIM pe perioada determinata de 1 an, ce ... (vezi toată discuția)
Concediu crestere copil pentru pfa petruta91 petruta91 Buna. am contract de colaborare intre mine ca PFA si un spital de stat ca asistenta medicala. se zvoneste ca nu as avea dreptul la concediu maternal si automat ... (vezi toată discuția)