avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 500 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Demisie legala sau abuz din partea superiorului?
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Demisie legala sau abuz din partea superiorului?

Buna ziua,
"Din acest moment, nu mai lucrezi in cadrul firmei noastre, ori faci cererea de demisie la zi, ori o sa iti desfacem contractul disiplinar si consecinte grave pentru tine pe termen lung".
Asa a inceput tot calvarul care a transformat o zi normala de munca, in cea mai urata zi din viata mea. Tot ce am facut, e sa incalc o norma interna care prevedea ca nu e voie sa incasez eu personal bani de la orice ruda(adevarul ca nici nu prea s-a tinut cont de aceasta norma interna), mentionez ca e vorba de un supermarket (n-o sa dau numele). Nu a fost vorba nici un moment de vre-o ilegalitate, doar incalcarea acestei norme interne, introdusa de cateva luni. Am crezut ca totul se naruie in jurul meu, stiind ca am rate la banca, am un copil mic (eu fiind mama), doream sa mai accesam un credit etc.. Sub socul emotional in care eram, am facut cererea de demisie la zi. Atat eram de coplesita incat nici pe sotul meu nu mi-a venit in minte sa il sun. Cea mai mare greseala a mea, pentru ca el mult mai stapan pe sine ar fi stiut sa ma linisteasca, sa ma asigure ca nimic nu se poate intapla rau, atata timp cat nu am facut nimic grav. Am facut cererea de demisie dupa care am fost trimisa acasa, pe drum, dupa cateva minute, mi-am sunat sotul, printre lacrimi si oftaturi, i-am spus ce s-a intamplat. Sotul meu, indignat ca m-am lasat speriata si pacalita sa imi dau demisia, a ajuns in maxim 15 minute cu masina la firma, unde si eu am revenit sa ne cerem foaia inapoi, sa ii explic ca vointa mea defapt a fost viciata de socul emotional suferit la anuntarea vestii si presiunea asaziselor consecinte. Am primit un refuz categoric, mai mult decat atat, superiorul s-a urcat in masina si a mers personal la resurse umane cu foaia sa o inregistreze ( sediul resurse umane se afla in alt oras), am rugat atunci un alt superior sa-l sune sa revina cu foaia ca nu ne asumam demisia respectiva si ca ea nu reprezinta dorinta reala a mea si doresc sa mi-o retrag INAINTE DE A FI INREGISTRATA IN ACTELE FIRMEI. (conversatia aceasta am si inregistrat-o audio). Sotul meu, a sunat o cunostinta de a lui, mai priceputa ca noi in demersuri juridice si care a formulat o CERERE DE RETRACTARE DEMISIE (repet demisia nu a fost inregistrata decat peste cateva ore bune). Am trimis respectiva pe mail la resurse umane, a doua zi ei informandu-ne ca habar nu au de nici o cerere de retractare, ca au primit doar cerere de demisie si in consecinta au inregistrat-o apoi s-a semnat decizia de incetare a contractului.

Ce pot sa mai fac?
Cel mai recent răspuns: adrivanic , utilizator 08:22, 13 Iunie 2013
Mare greseala ati facut.
Trimiteti prin posta o recomandata catre adresa exacta unde se afla sediul administrativ al angajatorului (RUNOS-ul) in care solicitati retragerea demisiei intrucat in acea zi ati fost amenintata de superior (spuneti cu ce, insa nu spuneti si asa ziza abatere disciplinara care ati comis-o) din motive obiective, si datorita starii care v-a fost creata ati luat decizia gresita de a va da demisia. Puteti scrie in acea scrisoare ca ati incercat intoarcerea demisiei insa nu ati fost ascultata de catre superior.
Pastrati tot ce va da si va trimite posta.
Cu o actiune in instanta puteti avea castig de cauza.
Foarte important este acuma ca angajatorul sa nu va raspunda la scrisoare si sa nu fiti luata in considerare, si nici sa nu incercati acest lucru in continuare, intrucat un refuz de a va raspunde la slicitare se traduce cu un castig in instanta.
Ultima modificare: Marți, 11 Iunie 2013
codulmuncii, utilizator
E f greu sa mai scoateti acum ceva. Puteti doar sa incercati sa anulati demisia dar e greu tare (nu imposibil)

In schimb puteti incerca in literatura, aveti talent la povestit :)
Dramatic, interesandu-ma asupra unor solutii, am dat de o multime de persoane care au demisiile trase la indigo cu a mea, sub amenintari, presiuni, doar pentru a scuti firma de eventuale actiuni in instanta. Drepturi am avea dar nu le cunoastem inainte de a ne lovi cu tampla fix de bratul de fier al justitiei romanesti!
Ultima modificare: Miercuri, 12 Iunie 2013
adrivanic, utilizator
Demisia poate fi revocată în mod expres cu acordul angajatorului înaintea expirării termenului de preaviz sau în mod tacit, prin continuarea activităţii după expirarea termenului de preaviz.

Asadar, chiar daca s-a facut cerere de revocare a demisiei este nevoie de acordul angajatorului.

Daca nu se obtine acordul angajatorului cu rpivire la revocarea demisiei, salariatul care a demisionat va putea să sesizeze instanţa judecătorească, solicitând anularea demisiei, în cazul în care pretinde că demisia a fost provocată de angajator.
Multumesc de raspuns

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Refuz preaviz?! adrivanic adrivanic Buna seara, Deschid aceasta discutie cu o problema de care m-am lovit in momentul in care am fost constransa, sa imi dau demisia de la actualul loc de ... (vezi toată discuția)
Dacă am trimis demisia în scris către angajator fiind presat/forțat ... Ghio86 Ghio86 Dacă am trimis demisia în scris către angajator fiind presat/forțat de superiorul direct sa.o scriu dar nu a fost încă înregistrată în sistemul hr al ... (vezi toată discuția)
Anulare demisie personala Alin1987 - 31 Alin1987 - 31 Buna ziua!!! Cazul este mai lung,asa ca nu o sa va plictisesc si o sa fiu direct la subiect: Vineri am fost chemat in birou de patronul meu care mi-a ... (vezi toată discuția)