Dvoastra va incadrati si actionati in consecinta conform HG 500/2011, art.4
d) elementele prevăzute la art. 3 alin. (2) lit. i) se înregistrează în registru la data încetării contractului individual de muncă/la data luării la cunoştinţă a evenimentului ce a determinat, în condiţiile legii, încetarea contractului individual de muncă;
Deci data cand vi se comunica /luati la cunostinta hotararea.
Art. 56 C.mun.
(1) Contractul individual de munca existent inceteaza de drept:
.....
f) ca urmare a condamnarii la executarea unei pedepse privative de libertate, de la data ramanerii definitive a hotararii judecatoresti;
....
(2) Pentru situatiile prevazute la alin. (1) lit. c)-j), constatarea cazului de incetare de drept a contractului individual de munca se face in termen de 5 zile lucratoare de la intervenirea acestuia, in scris, prin decizie a angajatorului, si se comunica persoanelor aflate in situatiile respective in termen de 5 zile lucratoare.
Asadar, c.i.m. inceteaza de drept la data cand hotararea judecatoreasca a devenit definitiva. Codul Muncii nu prevede ca raportul de munca inceteaza la data comunicarii hotararii.
Ca sa fiti riguroasa si sa nu gresiti, intradevar trebuie sa tineti cont ca operati cu mai multe date conform Codului muncii si HG 500 /2011, incepand cu:
- data incetare suspendare
- data hotararii judecatoresti (aici trebuie urmarit daca hotararea este supusa sau nu apelului, daca se face sau nu recurs, pentru a determina data la care hotararea a ramas definitiva)
- data comunicarii hotararii (asa cum ati zis si dvoastra, uneori dureaza)
- data constatarii cazului de incetare a cim prin decizia angajatorului (in termen de 5 zile, un termen foarte strans dealtfel)
- data intocmirii deciziei
- data comunicarii deciziei catre angajat (fie prin semnatura acestuia, fie prin data postei)
- data completarii in registrul electronic revisal
- data transmiterii fisierului .rvs (de cele mai multe ori, egala in practica cu data completarii in revisal).
Cu ocazia asta le mai trecem si noi in revista ca sunt destule si se poate gresi usor !
Succes !
Hotararea instantei de recurs va fi pronuntata azi, angajatul urmand sa-mi comunice chiar azi care este hotararea instantei. Avand in vedere atat prevederile Codului Muncii, precum si a HG 500/2011, incetarea ar trebui sa fie constata prin decizie a angajatorului in termen de 5 zile, si la data emiterii deciziei sa operez si incetarea in REVISAL si pe urma sa operez comunicarea in REGES? Sau ar trebui sa astept sa am un exemplar al hotararii scrise si pe urma sa procedez la efectuarea tuturor demersurilor de incetare a cim?
Cred ca v-ati pierdut in foarte multe date mentionate mai sus si care nu au relevanta cu ceea ce doriti dvs.
Astfel, in speta , avem :
- data incetarii c.i.m. = data de cand hotararea de condamnare a devenit definitiva
- data completarii si transmiterii in REVISAl = data incetarii c.i.m. = data de cand a devenit definitiva hotararea.
Orice modificare si completare in REVISAL se face in baza unui act unilateral /bilateral. Astfel, pentru a completa incetarea c.i.m. va trebui sa emiteti decizia de incetare a c.i.m. la data incetarii acestuia, chiar daca exista un termen prevazut in Codul Muncii , art.56 alin.2.