avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 530 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... mostenire
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

mostenire

Buna ziua In urma dcesului bunicului meu cei 3 copii au renuntat la succesiune in favoarea mamei(bunica mea). Dupa 23 ani bunica( 91 ani) face acte prin notar unuia dintre fii ,cu conditia sa o ingrijeasca si sa o inmormanteze. Dupa un an unchiul meu a murit , sotia acestuia s-a mutat inapoi la oras si nu a mai venit la bunica pana la inmormantarea acesteia (dupa un an).In aceasta perioada bunica a fost ingrijita de mama mea, locuind in apropiere, iar de inmormantare s-a ocupat tot mama. Succesiunea nu a fost deschisa, nevasta unchiului meu a preluat gospodaria bunicii (a incuiat),mama mea vrea sa stie daca are vreun drept si cum trebuie sa actioneze in acest caz? Multumesc !
Cel mai recent răspuns: nico11 , utilizator 21:41, 8 Martie 2009
Ce fel de act a incheiat bunica cu unchiul ( sau cu unchiul si sotia lui?) ? Daca a fost contract de vinzare cumparare cu clauza de intretinere nu se mai poate face nimic. Deci depinde de felul actului intocmit, de clauzele acestuia si de patile intre care a fost incheiat.
Este un act prin care bunica lasa toate bunurile sale unchiului meu si sotiei acestuia cu conditia sa o ingrijeasca pana la moarte si sa s-e ocupe de inmormantare.
poate fi donatie sau act de vanzare-cumparare cu clauza de intretinere, in ambele cazuri ceilalti mostenitori rezervatari pot sa atace
Daca este un contract de instrainare a bunurilor sale in schimbul carora debitorii se obliga ca in locul pretului sa presteze intretinere bunicii, iar obligatiile nu au fost respectate de catre acestia, mostenitorii pot solicita rezolutiunea contractului. Actiunea trebuie introdusa in termenul general de prescriptie de 3 ani.

av Zaharia F.
lepido a scris:

Este un act prin care bunica lasa toate bunurile sale unchiului meu si sotiei acestuia cu conditia sa o ingrijeasca pana la moarte si sa s-e ocupe de inmormantare.


Răspunsul este insuficient. Colegii v-au întrebat ce fel de act a încheiat, testament sau contract? Dacă este contract, care este natura lui - vînzare-cumpărare, întreţinere - care sunt prevederile contractuale (obligaţiile concrete asumate de părţi)? În lipsa acestor elemente, răspunsurile nu pot fi decît cele bazate pe presupuneri.

Alte discuții în legătură

Mostenire Doamna avocata, Va rog daca se poate sa-mi raspundeti si mie la urmatoarea intrebare: mama mea are doi nepoti ,care sunt fii mei, unul din afara casatoriei, ... (vezi toată discuția)
Contract vanzare-cumparare cu clauza de intretinere elena-ramona elena-ramona Buna ziua, Bunica mea ar vrea sa lase unuia dintre copii (unchiului meu) apartamentul printr-un contract de intretinere cu clauza de intretinere (unchiul meu ... (vezi toată discuția)
Contract de intretinere Sandra Alexandra Sandra Alexandra Buna ziua !Va rog ajutatii . Bunica mea a decedat in 2002 ,bunicul meu fiind paralizat de partea dreapta a ramas in grija parintilor mei timp de 4 ani dupa ... (vezi toată discuția)