avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 446 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Carte funciară - Cadastru, ... Gard delimitare vecin
Discuție deschisă în Carte funciară - Cadastru, Intabulare şi alte formalităţi funciare

Gard delimitare vecin

Buna seara,
va rog frumos sa-mi raspundeti,daca se poate la urmatoarea problema:
am cumparat,un apartament ,intr-o casa familiala,la parter;detinem in exterior si o terasa aferenta apartamentului nostru,cu o suprafata aproximativa de 30 mp;aceasta terasa se invecineaza cu proprietatile vecinilor( 2 la numar);distanta dintre placa de beton aferenta livingului si gardul vecinului este de aproximativ 80 cm;astazi,unul dintre vecini,ne-a comunicat ca doreste sa-si imprejmuiasca proprietatea si sa elimine vechiul gard de lemn si sarma,inalt de aproximativ 1,75 m;din discutiile purtate,acestia doresc inaltarea proprietatii cu un gard masiv de beton si piatra de 2m;acest lucru,ne-ar obtura vizibilitatea si luminozitatea apartamentului,deoarece acest gard s-arsuprapune pe o suprata destul de mare cu geamul de la living;mentionez ca distanta de la geam la gard,este de aproximativ 4 m;poate sa faca acest lucru sau trebuie sa aiba si acordul proprietarilor?care este inaltimea maxima si ce fel de gard isi poate face pe o delimitare comuna?
Cel mai recent răspuns: Cristianhurezan , utilizator 20:36, 16 Iunie 2013
Nu exista o inaltime minima sau maxima impusa, dar exista obligativitatea autorizatiei de constructie pentru acel gard (daca este total diferit de cel care exista acum), trebuie scos certificat de urbanism etc. Problema se pune, daca terenurile respective sunt in indiviza sau nu. De aici mai departe si moduri diferite de actiune.
Orice proprietar are obligatia de a-si exercita prerogativele dreptului de proprietate fara a aduce atingere dreptului de proprietate apartinand altei persoane. Gradul de iluminare prin umbrirea excesiva a proprietatii d-voastra este de natura a va aduce prejudicii. exista reglementari tehnice in acest sens.
Pe de alta parte, pornind de la ipoteza ca terenul este proprietate indiviza fortata( am inteles ca detineti un apartament intr-o casa cu mai multe apartamente), vecinul nu poate edifica fara consimtamantul d-voastra.
Va multumesc frumos pentru raspuns;fara a fi nepoliticos,daca se poate,va rog sa detailati ce inseamna "reglementari tehnice in acest sens" si respectiv ce inseamna ca nu poate edifica fara consintamantul meu?aceasta deoarece ei sustin ca au autorizatie de constructie si imprejmuire pentru edificiu, si doresc inaltarea unui gard betonat,pietruit inalt,peste cel de acum,175m,respectiv la 2 m;poate da primaria un aviz urbanistic fara avizul vecinilor?
Va multumesc.
Legea constructiilor
(21)Autorizatia de construire si anexele acesteia au caracter public si se pun la dispozitia publicului spre informare pe pagina proprie de internet a autoritatii administratiei publice emitente sau prin afisare la sediul acesteia, dupa caz
(23)b)principalele motive si considerente pe care se bazeaza emiterea autorizatiei de construire sau, dupa caz, a actului de respingere a cererii pentru autorizarea executarii lucrarilor de constructii, ca urmare a examinarii comentariilor si opiniilor exprimate de public,
inclusiv informatii cu privire la desfasurarea procesului de consultare a publicului;
2.5.6.Acordul vecinilor, conform prevederilor legale în vigoare, exprimat în
forma autentica, pentru constructiile noi, amplasate adiacent constructiilor
existente sau în imediata lor vecinatate - si numai daca sunt necesare masuri
de interventie pentru protejarea acestora -, pentru lucrari de constructii
necesare în vederea schimbarii destinatiei în cladiri existente, precum si în
cazul amplasarii de constructii cu alta destinatie decât cea a cladirilor
învecinate.

Iar despre atingerea dreptului de proprietate gasiti in codul civil
Ma refeream la regulile de urbanism ( vedeti si art.662 al.2 c.civ.).Pentru un raspuns corect este necesar insa sa ne dat informatii suplimentare in legatura cu situatia juridica a terenului neconstruit . Este coproprietate fortata sau fiecare proprietar de apartament are si teren in proprietate exclusiva? Daca terenul este in coproprietate fortata (apartine tuturor proprietarilor de apartamente) solutia este simpla, obtinerea autorizatiei de construire este conditionata de acordul (consimtamantul) proprietarilor de apartamente( art.648, 649 si urmc.civ.).

Alte discuții în legătură

Acordul vecinilor pentru modificarea gardului dintre proprietati??? lili7 lili7 In cazul in care doresc sa renovez prin modificarea aspectului exterior si formei, gardul care imprejmuieste proprietatea mea(gard construit excusiv de noi), ... (vezi toată discuția)
Gard intre vecini CAI2010 CAI2010 Urmare a dezbaterii unui partaj succesoral mă confrunt cu urmatoarea situatie. Casa părintească pentru care s-a dezbătut succesiunea a fost castigata de ... (vezi toată discuția)
Este gardul o constructie? se supune condului civil art 612? Mircea Razvan Mircea Razvan M-am judecat cu un vecin ca construire fara autorizatie pe proprietatea mea. Am pus in executare sentinta definitiva cu executor. S-au delimitat proprietati ... (vezi toată discuția)