avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 791 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Carte funciară - Cadastru, ... Gard delimitare vecin
Discuție deschisă în Carte funciară - Cadastru, Intabulare şi alte formalităţi funciare

Gard delimitare vecin

Buna seara,
va rog frumos sa-mi raspundeti,daca se poate la urmatoarea problema:
am cumparat,un apartament ,intr-o casa familiala,la parter;detinem in exterior si o terasa aferenta apartamentului nostru,cu o suprafata aproximativa de 30 mp;aceasta terasa se invecineaza cu proprietatile vecinilor( 2 la numar);distanta dintre placa de beton aferenta livingului si gardul vecinului este de aproximativ 80 cm;astazi,unul dintre vecini,ne-a comunicat ca doreste sa-si imprejmuiasca proprietatea si sa elimine vechiul gard de lemn si sarma,inalt de aproximativ 1,75 m;din discutiile purtate,acestia doresc inaltarea proprietatii cu un gard masiv de beton si piatra de 2m;acest lucru,ne-ar obtura vizibilitatea si luminozitatea apartamentului,deoarece acest gard s-arsuprapune pe o suprata destul de mare cu geamul de la living;mentionez ca distanta de la geam la gard,este de aproximativ 4 m;poate sa faca acest lucru sau trebuie sa aiba si acordul proprietarilor?care este inaltimea maxima si ce fel de gard isi poate face pe o delimitare comuna?
Cel mai recent răspuns: Cristianhurezan , utilizator 20:36, 16 Iunie 2013
Buna dimineata,
nu este vorba de un teren neconstruit;in spatele casei noastre(fata apartamentului pe care il detinem),exista mai dedemult o constructie la rosu,pe care proprietarul incerca sa o vanda;noi cand ne-am mutat,de 3 ani,in aceasta zona, a ramas la aceiasi faza;gardul dintre casa noastra si cel al vecinului a existat,un gard din barne de lemn si plasa,inalt de 175 cm,tocmai pentru a delimita cele doua proprietati;dar decateva zile,au aparut potentiali cumparatori,care sustin ca au atorizatie de constructie si imprejmuire imobil si doresc sa schimbe actualul gard,cu unul solid din beton si piatra la 2m inaltime;acestea in conditiile in care,distanta de la geam la gard este mai mica de 4m,iar de la placa de beton,pana in gard este de 80 cm;casa familiala,in care locuim,are o situatie aparte:fiind la parter,si avand acces,la exterior,din 2 parti,suprafata de terasa,aflata,in dreptul locuintei noastre(a geamurilor noastre),ne apartine,nemaiavand drept in alta parte a curti;in acest moment,in casa in care locuim,nu s-au mutat decat o familie,pe partea stanga a casei,la etajul 1,careia ii este indiferenta situatia,ei nefiind afectati de aceasta situatie;conform actelor de carte funciara fiecare prorietar are si 1/6 din curtea exterioara,astfel ca aceasta sesime ne-am luat-o in aceasta parte.;casa in care noi locuim,in partea din spate a ei,este delimitata de 2 proprietari:primul,cel doreste sa -si consolideze proprietatea,are aproape jumatate din suprafata;iar cealalta suprafata,apartine unui alt vecin,care deocamdata nu doreste sa-si delimiteze proprietatea(este un capat de livada).practic,ceea ce dorim este ca noua,noile constructii,sa nu ne afecteze,atatdin punct de vedere estetic cat si al confortului(reducerea luminii si a gradului de luminozitare);nu vrem sa ajungem ca intr-o cutie;daca vecinii au autorizatie de imprejmuire a proprietatii cu gard de 2 ,2m,anterior mutarii noastre(noi nestiind acest lucru),noi avem dreptul la contestatie sau exista o alta modalitate de a impiedica constructia acestui tip de gard?
Daca au deja autorizatie (desi si asta are un termen de valabilitate, nu este pe viata) de constructie gard, eliberata anterior mutarii dvoastra, este mai greu sa contestati acum, insa puteti sa mergeti la inspectoratul de stat pentru constructii sa intrebati si eventual depuneti si o contestatie, nu va costa nimic.
Dar cu distanta de 4 metri intre gard si casa este greu sa aveti castig de cauza.
La 4 metri de casa s-au ridicat blocuri, daramite garduri.
In plus codul civil spune de minim 2 metri.
Va multumesc,dar atunci cum ramane cu lumina naturala care ne este luata;din cate stiu,aceste constructii,indiferent ce sunt ele,nu ar trebui sa ne afecteze confortul;daca gresesc,va rog sa ma corectati;multumesc

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Acordul vecinilor pentru modificarea gardului dintre proprietati??? lili7 lili7 In cazul in care doresc sa renovez prin modificarea aspectului exterior si formei, gardul care imprejmuieste proprietatea mea(gard construit excusiv de noi), ... (vezi toată discuția)
Gard intre vecini CAI2010 CAI2010 Urmare a dezbaterii unui partaj succesoral mă confrunt cu urmatoarea situatie. Casa părintească pentru care s-a dezbătut succesiunea a fost castigata de ... (vezi toată discuția)
Este gardul o constructie? se supune condului civil art 612? Mircea Razvan Mircea Razvan M-am judecat cu un vecin ca construire fara autorizatie pe proprietatea mea. Am pus in executare sentinta definitiva cu executor. S-au delimitat proprietati ... (vezi toată discuția)