avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 952 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Obligatia de a face
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Obligatia de a face

Buna ziua,

Doresc sa deschid o actiune impotriva asociatiei de proprietari deoarece presedintele refuza sa elibereze adeverinta necesara vanzarii apartamentului.Am datorii la cotele de intretinere,am dat in judecata asociatia pentru recalcularea lor,dar renunt si voi plati suma datorata pe lista de intretinere.Presedintele asociatiei se considera ofensat si nu doreste sa elibereze adeverinta din care sa reiasa daca apartamentul are sau nu datorii.
As dori un model pentru obligatia de a face,pentru eliberarea adeverintei,ce articole sa indic si daca exista posibilitatea acordari acelui termen de 15 zile pana la primul termen,la urgenta.
Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: ynocentta , utilizator 22:48, 13 Iunie 2013
Termen de 7 zile se acorda strict in cazul raspunsului la contestarea listei de intretinere
Exista varianta sa finalizati procedura de instrainare imobil chiar si cu datorii,in baza unei declaratii notariale pe proprie raspundere in baza ultimei liste de intretinere care atesta suma cu titlu de restanta
Din pacate nici un notar nu incheie un contract de vanzare -cumparare doar in baza acelei declaratii,toti doresc adeverinta din care sa reiasa clar daca apartamentul are sau nu datorii.Chiar si in cazul in care apartamentul are datorii tor se solicita adeverinta,cu suma datorata semnata de presedinte si administrator.Singura solutie este sa-i dau in judecata pentru a putea sa-mi vand bunul,dupa legea din Romania,trebuie sa-mi dea altcineva voie sa-mi vand apartamentul.Eu depind de .....si am sa pun puncte pentru apelativul pe care il merita,pentru a putea sa-mi vand apartamentul,deoarece presedintele nu doreste sa si indeplineasca atributiile de serviciu.
Doresc sa deschid o actiune impotriva asociatiei de proprietari deoarece presedintele refuza sa elibereze adeverinta necesara vanzarii apartamentului.Am datorii la cotele de intretinere,am dat in judecata asociatia pentru recalcularea lor,dar renunt si voi plati suma datorata pe lista de intretinere.

Este o neconcordanta in ceea ce spuneti...
Ati initiat sau nu actiunea in instanta?
Este posibil ca presedintele sa se fi simtit judecat gresit cand ati pretins calcularea sumei datorate...sunt mai multe variabile pe care noi nu le cunoastem...listele de plata se contesta in termen de 10 zile de la afisare ori daca aveti debite mai vechi e tardiva cererea de a se recalcula vreo suma. Mai mult, pentru a se constata vreo frauda e nevoie de expertiza contabila.
Daca ati initiat procesul si renuntati la actiune trebuie sa spuneti in instanta acest lucru. Hotararea de suspendare a cauzei va dovedi renuntarea si plata sumei integrale va fi dovedita de chitanta pe care o veti primi de la casier cand veti plati.
Cu chitanta de plata a sumelor datorate va prezentati la presedinte, aratati ca ati renuntat la judecata si ca aveti calitatea de locatar fara debite si pretindeti eliberarea adeverintei cu zero debite pentru vanzarea apartamentului.
In acest din urma caz, daca nu vi se elibereaza adeverinta lucrurile se complica si presedintele poate fi acuzat de abuz de putere, etc.
L.C.

Ultima modificare: Joi, 13 Iunie 2013
Laura Ciobeica, moderator
tanis a scris:
Am datorii la cotele de intretinere,am dat in judecata asociatia pentru recalcularea lor,dar renunt si voi plati suma datorata pe lista de intretinere.

Vad ca aveti bune intentii asa ca duceti-le pana la capat. Mergeti cu banii la asociatie si platiti, asa cum spuneti in mesaj. In felul acesta cred ca presedintele va trece peste suparari si o sa va elibereze adeverinta.
Daca a instituit cumva si privilegiu imobiliar, notarul iar nu o sa va autentifice contractul chiar daca aduceti adeverinta cu sau fara datorii. Notarul va cere situatia apartamentului de la cadastru si publicitate imobiliara. Asa ca platind, puteti merge cu chitanta si la Oficiul de cadastru pentru radierea privilegiului istituit de asociatie.

Daca nu aveti bani sa achiati datoria si vreti sa o achitati cu banii primiti de la cumparator, mergeti cu cumparatorul la asociatie, la notar si acesta sa achite datoriile catre asociatie, considerand aceasta plata ca un avans la cumpararea apartamentului. Gasiti o combinatie de acest fel cu notarul, cumparatorul si presedintele. Toti au interesul sa se rezolve problema, inclusiv dumneavoastra, fara procese in instanta.

Procesul pentru recalcularea cotelor de intretinere este pe rol la judecatorie,dar pentru ca expertul contabil desemnat de catre judecator si platit de mine, timp de un an a taraganat predarea expertizei,cu toate ca a fost amendat de doua ori,am hotarat sa vand apartamentul deoarece din cauza expertului s-au acumulate sume importante ca penalitati.In plus doresc sa plec din tara si vreau sa pun punct acestei situatii.Presedintele nu doreste sa elibereze adeverinta nici daca platesc ,am facut plangere penala la politie deoarece se poate incadra la abuz in serviciu,am incercat pe cale amiabila sa stingem acest conflict,dar mi-a declarat ca doreste sa se razbune,ca sa pierd cumparatorul.
In legatura cu contestarea listei de intretinere lunare in termen de 10 zile,am facut-o si pe aceasta,dar raspunsul presedintelui a fost ca nu doreste sa-mi raspunda,ca documentele le voi vedea doar daca il dau in judecata,de aceea am ajuns sa cer recalcularea listelor in instanta.
De multe ori persoanele alese in comitetele executive intr-o asociatie ,sunt paralele cu obigatiile pe care le au sau sunt de forma,in cazul acesta este o gasca ca sa le spun asa,care face legea in bloc profitand de naivitatea,indiferenta oamenilor.
I-am dat termen legal de eliberare a adeverintei,dar daca nu o va face voi fi nevoita sa deschid o actiune cu obligatia de a face.Pentru aceasta doream un sfat si un model de actiune.
Va multumesc.

Alte discuții în legătură

Adeverinta pentru vanzarea apartamentului tanis tanis Doresc sa vand apartamentul pe care il detin, iar pentru aceasta am nevoie de adeverinta de la asociatia de proprietari din care sa reiasa situatia la ... (vezi toată discuția)
Obligatiile administratorului si presedintelui de bloc merry2003 merry2003 buna ziua va rog frumos sa ma indrumati in rezolvare problemelor pe care le am cu administratora si presedintele blocului in nenumarate randuri ... (vezi toată discuția)
Refuz eliberare adeverinta asociatie proprietari Ashmoor Ashmoor Buna ziua, Presedintele asociatiei de locatari refuza sa-mi semneze adeverinta care sa ateste starea datoriilor la intretinere care-mi este necesara in ... (vezi toată discuția)