avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 460 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Desfiintare (anulare) contract de renta viagera
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Desfiintare (anulare) contract de renta viagera

Buna ziua! Va rog sa ma ajutati si pe mine cu cateva indicatii in urmatorul caz: Bunica mea a incheiat un contract de renta viagera cu o terta persoana, pentru apartamentul in care locuieste. Contractul a fost incheiat acum 7 ani. Totalitatea sumelor platite de catre terta pana in momentul de fata se ridica pe la aprox 8.000 Eur. Mentionez acest lucru gandindu-ma ca poate fi folosita aceasta suma intr-un eventual proces ca fiind o prestatie neechivalenta. In momentul incheierii acestui contract, bunica mea suferea deja de o boala psihica, pentru care exista o decizie a unei comisii medicale de expertiza, precum si un certificat medico-legal, in acelasi sens. De altfel, ea a si fost pensionata pe caz de boala psihica. Nu s-a instituit curatela si nici nu exista o hotarare judecatoreasca de punere sub interdictie.
Spuneti-mi, va rog, ce si cum as putea face pentru a putea anula acest contract. Se poate? Daca da, cum se procedeaza? Ce actiune trebuie inaintata? Se restituie sumele platite tertei? Alte cheltuieli? Orice indicatii imi puteti da...

Va multumesc mult!
Cel mai recent răspuns: MYRA CIMPEAN , Avocat 11:08, 9 Martie 2009
Dacă reuşiţi să dovediţi că la data încheierii contractului bunica nu avea discernămînt, instanţa va anula contractul. Consecinţa va fi aceea a reintrării apartamentului în patrimoniul bunicii. Bineînţeles, toate sumele achitate cu titlu de rentă vor fi restituite debirentierului.

Acţiunea va fi una în anulare. Problema este aceea a existenţei discernămîntului bunicii în acest moment, deoarece dacă nu are discernămînt (fără a fi pusă sub interdicţie) acţiunea trebuie promovată de ea iar debirentierul va putea invoca lipsa discernămîntului. Iar punerea sub interdicţie este de durată.

Multumesc mult pentru ajutor. Insa marea intrebare este: CUM pot sa dovedesc ca nu avea discernamant in momentul respectiv? Adica al semnarii contractului. Cum spuneam, exista un raport al unei comisii medicale si un certificat medico-legal in care se precizeaza ca are o boala psihica, aceasta fiind caracterizata de pierderi de memorie. Nu am vazut inca raportul comisiei, dar il voi procura. Sunt aceste documente suficiente? Totodata, semnarea contractului a avut loc dupa ce si-a pierdut sotul, iar la scurt timp si fiica (mama mea), lucru care a influentat-o destul de mult... Pot fi de ajutor aceste aspecte? Eu am incercat sa discut cu terta persoana, oferindu-i echivalentul platit, dar nu a fost de acord.

Multumesc anticipat!
sigur, raportul de expertiza este o importanta proba, ar mai fi si martorii...
este esential sa va angajati un avocat, deoareve nu este un proces usor.


av.m.vasilescu

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Anulare contract de renta viagera Monica Tudor Monica Tudor Imi mai poate oferi cineva alte detalii la subiectul pe care l-am postat ieri, respectiv cazul de anulare a contractului de renta viagera? Multumesc celor care ... (vezi toată discuția)
Contract de renta viagera ElNino ElNino Bine v-am gasit. Bunica mea doreste sa-mi cedeze apartamentul printr-un contract de renta viagera. Citind acest forum, am aflat ca acesta poate fi atacat ... (vezi toată discuția)
Contract vanzare-cumparare cu renta viagera mare gosco mare gosco care sunt prevederile unui contract de vanzare-cumpare cu renta viagera si care sunt persoanele intre care se poate incheia un asemenea contract (vezi toată discuția)