Am avut un proces "stabilirea calitatii de mostenitor" in care au intervenit niste cumparatori care au cumparat mostenirea ce mi se cuvenea cu acte false. Cererea lor nu a fost timbrata iar instanta de fond le-a respins cererea de interventie in interes propriu ca fiind persoane fara calitate procesuala activa insa insanta le-a admis admis exceptia prescriptiei dreptului de obtiune succesorala, iar eu am pierdut procesul. Am facut recurs insa intervenientii nu.
Totusi in recurs s-au prezentat. Recursul mi-a fost respins si trebuie sa le platesc intervenientilor cheltuieli de judecata. M-ar interesa sa aflu ca as mai putea sa facin acest sens si daca instanta a procedat corect Va multumesc.
Fiind vorba de un recurs, acesta este ultima cale de atac.
Daca va incadrati in prevederile legale puteti lua in consideratie o revizuire sau o contestatie in anulare.
In ceea ce priveste "daca instanta a procedat corect" din cele prezentate de dvs. in mod sumar este greu de spus.
Nu inteleg, daca cererea de interventie in interes propriu a fost respinsa, de ce s-au mai prezentat in recurs, daca ei nu au facut recurs?
Nu inteleg cum poate o instanta sa se pronunte pe prescrierea dreptului fata de acestia dupa ce constata ca nu au calitate procesuala?!?!?!?
Nu inteleg cum sa platiti intervenientilor cheltuielile de judecata in recurs, daca s-a stabilit de la fond ca ei nu au calitate procesuala?!!?!?
Cred ca pentru lamurirea dvs. trebuie sa mergeti cu toate actele la un avocat; de asemeni ar fi interesant de aflat motivarea instantei cu privire la aceste aspecte.
Va multumesc din suflet pentru raspuns sint disperata dar chiar asa s-a petrecut.
Am avut 2 avocati in instanta de fond iar in recurs alt avocat. Se pare ca au fost cumparati dupa ce i-am platit chiar mai muld de cit au cerut nici macar nu au spus in instanta ca intervenientii nu si-au timbrat cererea nici ca li s-a admis o exceptie si totodata li s-a respins cererea nici ca intervenientii nu au facut recurs si totusi depun inscrisuri si participa la recurs iar acum eu mai trebuie sa le mai si platesc intervenientilor cheltuieli de judecata. La toate procesele mi-am facut singura note de sedinta concluzii scrise si recursul la fel si note de sedinta in recurs si concluzii scrise. Nu stiu ce sa mai fac. V-as ruga daca e posibil sa-mi dati un sfat cum sa procedez in continuare.
Dacă cererea intervenienților a fost respinsă pentru lipsa calității lor procesuale, nu avea cum să le fie admisă excepția lor de prescripției termenulu de opțiune succesorală. Bănuiesc (dar nu prea e bine să ne dăm cu părerea bănuind doar) că excepția prescripției termenului de opțiune succesorală a fost ridicată din oficiu de către instanță (deschierea succesiunii find pe vechiul Cod civil).
În acest caz, acțiunea D-voastră ar fi fost respinsă ca prescrisă indiferent de ce făceau intervenienții respectivi.
Nu-mi dau seama ce cheltuieli de judecată ați putea să le datorați intervenienenților a căror cerere a fost respinsă pentru lipsa calității porcesuale.
Cel mai bine e să vorbiți cu un avocat (nu neapărat cu doi sau mai mulți ci cu unul care să vă lămurească).
Va multumesc pentru raspuns insa avocatul care m-a reprezentat in in recurs (un singur proces) mi-a spus ca instanta a procedat corect si ca intervenientii putea particiopa la recurs iar daca eu am pierdut trebuie sa le platesc cheltuieli de judecata. Nici eu nu mai inteleg nimic
1). cererea de interventie in interes propriu nu a fost timbrata
2). cererea de interventie in interes propriu a fost respinsa in prima instanta
3). intervenientii nu au facut recurs
In notele de sedinta, concluzii scrise am mentionat acest lucru, totusi intervenientii au depus in recurs inscrisuri in dosar si au participat la procesul din recurs, nu mai stiu ce sa mai fac.
Dvs plătiți cheltuieli de judecată pentru recurs, iar nu pentru fond, iar în recurs au fost parte și intervenienții, chiar dacă au pierdut la fond, pe cale de excepție. Astfel, nu datorită judecării fondului datorati dvs cheltuieli, ci datorită faptului că ați declarat recurs, pe care l-ați pierdut.
Nu pot lămuri de ce intervenienții au pierdut nu pe anularea cererii ca netimbrată, ci pe calitate procesuală, dar, sincer, este mai puțin important.
Dacă instanța și-a însușit excepția prescriptiei dreptului de optiune succesorala, dvs ați pierdut pe excepția instanței, confirmată prin respingerea recursului.
Iar discuțiile privind faptul că intervenienții s-au prezentat la recurs sunt, de asemeni, inutile. Era dreptul lor, chiar dacă recursul l-ați declarat dvs. Se citează toate părțile care au participat la judecarea fondului, cu sau fără calitate procesuală constatată în fond.
Prin urmare dvs trebuie să vă concentrați atenția în privința faptului dacă aveți sau nu posibilitatea utilizării vreuneia din căile extraordinare de atac. Din start, însă, este necesar șă observați că aceste căi privesc situații speciale, strict determinate de leguitor.