avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 2113 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Recalculare pensie alimentara
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Recalculare pensie alimentara

Buna ziua,
Sotul meu este functionar public cu statut special si in afara de salariu de incadrare beneficiaza si de diferite sporuri, inclusiv norma de hrana.Fosta sotie l-a actionat in judecata pt recalcularea pensiei alimentare de care beneficiaza fiul lor.
Problema a intervenit la unitatea angajatoare care nu s-a pus de acord in vedrea sporurilor ce trebuiesc sa le treaca pe adeverinta de venit pe care trebuie sa o prezinte in instanta?!Pur si simplu habar nu au care sporuri au caracter permanent si care nu sau daca norma de hrana este spor cu caracter permanent?
Sporurile de care beneficiaza sunt: de vechime, noapte, noxe, confidentialitate, paza, fidelitate, noapte, periculozitate + norma de hrana.
As dori sa ma ajutati in vederea unei baze legale (lege, hg, og, etc) pe care sa o prezinte la unitate, caci acestia trec si "un spor , doua, acolo, caci nu putem sa trecem doar salariu de incadrare si sa mai vedem cu norma de hrana........).

Multumesc anticipat!!!
Cel mai recent răspuns: anca_01980 , utilizator 19:15, 13 Martie 2009
Multumesc pt raspuns, m_ela2005.Dar eu tot nu m-am luminat in privinta sporurilor, caci toate sunt trecute pe statul de plata, dar inclus in salariu de baza este doar cel vechime?!
Este normal ca toate sporurile sa fie trecute pe statul de plata, ca doar nu lucreaza "la negru" intr-o institutie militara...
Salariul de baza este compus din : salariul pentru functia indeplinita, salariul pentru gradul profesional detinut, gradatii(acestea sunt diferentiate pe categorii de vechime in munca ), sporul pentru misiune permanenta si , dupa caz, indemnizatia de conducere si salariul de merit. La acest salariu de baza se mai adauga sporul de fidelitate (procente diferite, in finctie de vechimea in sistem), evenutal sporul pentru informatii clasificate.
Celelalte sporuri - de noapte, ore suplimentare, ore lucrate sambata sau duminica, tbc, escortare, etc. nu au caracter de sporuri permanente, ele acordandu-se efectiv numai pentru numarul de ore lucrate pe sectoarele pentru care sunt prevazute sporurile respective. De ex. sporul de noapte se acorda numai pt numarul de ore efectuate noaptea; orele lucrate in zilele de repaus saptamanal sau sarbatori legale se platesc cu un spor de 100% in cazul in care nu a fost posibila compensarea lor cu timp liber corespunzator in urmatoarelel 30 de zile de la efectuare lor, deci se platesc dupa o luna.
Prevederile legale referitoare la contributia pentru asigirarile sociale de stat si pentru bugetul asigurarilor pentru somaj nu se aplica acestei categorii de salariati. Ei platest comtributia pentru pensii, sanatate si impozit.
Ei, asa mai merge........multumesc.Caci dupa parerea majoritatii ar trebui luat in calcul net-ul ceea ce nu mi se pare in regula, caci chiar daca frecventa unor sporuri a fost lunara, acestea se pot modifica sau pot fi excluse in orice moment.
Inca o data, mersi pt "iluminare"!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Stabilirea pensiei alimentare de catre instanta irina.comardici irina.comardici Buna ziua, La stabilirea pensiei alimentare care venituri trebuie sa le ia in calcul instanta? Ia in calcul norma de hrana si sporurile? (vezi toată discuția)
Revisal hg nr. 500/2011 - cuantum sporuri alexandra24 alexandra24 Buna ziua,as dori sa stiu daca este posibil sa trecem in revisal hg500 valoarea sporului pt ore suplimentare(75%) ?eu din cate stiu(nu intocmesc statele de ... (vezi toată discuția)
Intocmire adeverinta pensie de ctre angajator sanda seimann sanda seimann Ma scuzati ca revin la acelasi subiect, dar doresc sa ma lamuresc cat mai bine asupra acestor adeverinte pe care unitatea la elibereaza pentru stabilirea ... (vezi toată discuția)