avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 917 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Expertize judiciare şi ... Expert mincinos. Ce se poate face? - Rolul ...
Discuție deschisă în Expertize judiciare şi extrajudiciare

Expert mincinos. Ce se poate face? - Rolul fotografiilor intr-un raport de expertiza tehnica judicara.

Buna ziua ! Speta ar fi in felul urmator:
Intr-un proces civil sunt depuse ca probe niste fotografii care arata (dovedesc) foarte clar o anumita situatie. Aceste fotografii sunt facute ca urmare a unor controale pe teren, in exercitarea atributiilor de serviciu, fotografierea situatiilor constatate fiind obligatorie. Cu alte cuvinte, aceste poze au fost realizate de catre angajati ai statului, tocmai pentru a constituii probe in cazul in care cel controlat ar nega constatarile efectuate. Partea adversa contesta fotografiile respective, nu ca falsuri, ci in sensul ca ar fi facute in alta parte decat a sustinut cel care le-a depus ca probe. Instanta pentru a lamuri situatia a cerut efectuarea unei expertize.
Expertul insarcinat cu efectuarea expertizei, din nu stim ce motive, incearca sa denatureze realitatea intr-un mod foarte aberant. Sustin asta fiindca pozele sunt 100% clare si nu pot lasa loc de interpretare, astfel incat chiar si un nespecialist si-ar da seama ca pozele sunt facute unde si cum trebuie, cu atat mai mult un expert.
Parerea mea este ca expertul se cunoaste foarte bine cu avocatul partii adverse si ca acesta i-ar lua partea, si zic asta fiindca deja acel avocat ar fi influentat anumite persoane de la institutii superioare sa emita acte in favoarea sa si care sunt contrare realitatii. Persoana in cauza, care a facut respectivele fotografii, nu este acuzata de nimic (deocamdata), avand doar calitate de martor in proces, insa ar putea fi pusa intr-o lumina proasta daca expertiza ar arata ca fotografiile nu dovedesc cele constatate la control. De asemenea, juristul institutiei la care lucreaza persoana respectiva (martorul) este foarte slab pregatit, sau cel putin asa pare, fiindca de exemplu a depus ca probe la dosar, poze alb-negru din care nu se intelege nimic, martorul fiind nevoit sa aduca fotografiile respective color pentru asi dovedi sustinerile in fata instantei.
Intrebarea ar fi, ce se poate face impotriva expertului daca acesta denatureaza realitatea si face constatari false? Ce poate face martorul ? ...findca in cazul unor constatari false ale expertului, martorul ca si angajat ar putea fi sanctionat, ba chiar acuzat de anumite fapte pe nedrept. Nu va intreb ce poate face juristul, pentru ca si acesta pare ca scunde ceva ori chiar e slab pregatit si nu face fata, ceea ce ma indoiesc totusi.

Va rog frumos cateva sfaturi. :) :) :)
Si le multumesc frumos tuturor !! :D
Sunt totusi de acord cu D-ul Gigipopa ca intentia expertului este greu de dovedit. Dar s-ar putea sa facem o astfel de plangere daca obiectiunle noastre nu sunt luate in considerare pe motive aberante...
In cazul in care s-ar efectua o noua expertiza la care ar participa si un expert desemnat de martor ori juristul institutiei, plata expertului intra la cheltuielile de judecata? Adica, daca castigam vom fi despagubiti pentru cheltuielile efectuate cu privire la expertiza ceruta?
Dvs. D-ule MarinBaescu vad ca sunteti expert judiciar si de aceea v-asi cere parerea despre urmatoarele situatii:
1. - Ce parere aveti despre faptul ca expertul a folosit un alt tip de aparat de fotografiat pentru efectuarea expertizei, decat cel cu care s-au facut in realitate pozele, fapt ce a condus la diferente ?
2. - Se poate intampla ca un expert sa confunde diferenta de marime a vegetatiei dintr-un camp cu linia orizontului, tinand cont de experienta pe care o are ori ar trebui sa o aibe ?
3. - Ce parerea aveti despre faptul ca expertul si-a fixat un anumit reper la momentul expertizei luand in considerare ,,un pom'' (mar) din parcela respectiva, dupa care s-a ghidat ca sa-si dea seama de pozitiile din care s-au facut pozele. Expertul a sustinut ca pomul respectiv apare in toate pozele, dar in pozitii diferite, aratand astfel alte pozitii din care au fost facute fotografiile decat cele indicate de martor. Expertul a facut astfel o mare ,,greseala'', fiindca in anumite poze ,,reperul sau'' (marul) este inflorit iar in altele nu, fapt ce demonstreaza ca acele repere nu erau identice, aspect pe care ,,nu l-a observat'' nici chiar dupa ce i sa atras atentia. Cei drept, acest aspect se observa foarte clar doar daca mareai putin poza, lucru pe care expertul nu l-a facut. Nu vi sa pare ca exista o rea credinta din partea expertului respectiv?

Cu stima si multumiri pentru toata lumea !
Ultima modificare: Luni, 17 Iunie 2013
LuchianSeb, utilizator
Martorul nu poate solicita un expert parte, juristul firmei, Da. Expertul parte este platit separat de catre partea care l-a solicitat, in baza unui contract de prestari servicii care se depune la dosarul cauzei. Cheltuiala respectiva intra in cheltuieli de judecata, care trebuie aprobate insa de catre instanta de judecata si mentionate ca atare in hotararea finala.
1. Ca specialist tehnic judiciar, in prezent retras din activitate, la cerere, pot sa fiu de acord, ca aparate de fotografiat, diferite, pot scoate fotografii mai mult sau mai putin clare, dar sa apara diferente esentiale, de pozitionare, Nu pot fi de acord, in conditiile in care unghiul de pozare este acelasi. Daca Nu s-au respectat unghiurile de pozare, faceti observatie la raportul de expertiza, in acest sens.
Toate nelamuririle legate de poze, pot fi lamurite prin comparatie, numai de catre un expert tehnic judiciar in specialitatea foto, chiar daca dvs. sustineti ca diferentele sunt evidente. Un astfel de expert poate utiliza si aparatura adecvata, nu numai privitul pozelor, ochiometric.
2. In mod normal, nu se poate confunda linia orizontului cu nimic altceva, daca sunt poze colorate, nu alb-negru. Tine tot de un expert tehnic judiciar in specialitatea foto, pentru explicatii de profil. Si aceasta poate fi o observatie la raportul de expertiza tehnica judiciara, dispusa in prezent.
3.Daca pozele puse la dispozitia instantei de catre martor, au fost facute cu un aparat foto digital, nu vad de ce nu ati aduce la instanta originalul pozat si sa-l puneti pe calculator, caz in care poza poate fi marita/ micsorata, etc. Tot un expert tehnic judiciar in specialitatea foto, poate sa-si dea o parere competenta. Si mentiunile dvs. de la acest punct pot face subiectul observatiilor dvs. la raportul de expertiza.
In alta ordine de idei, greselile pot fi facute neintentionat, din lipsa de profesionalism/ experienta, etc.
Si eu sunt curios, sa aflu parerea colegului Marin Baescu.
Este posibil sa fie asa... Astept raportul de expertiza si vedem ce facem mai departe.
Va multumesc inca o data ! :)
Ultima modificare: Luni, 17 Iunie 2013
LuchianSeb, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Mai pot solicita acum o contraexpertiza? ContSters338989 ContSters338989 Judecatorul a dispus efectuarea unei expertize tehnice si de evaluare asupra unui imobil . Am depus o cerer de precizare , dar nu m-a multumit nici raspunsul ... (vezi toată discuția)
Accident rutier georgel12 georgel12 buna seara...pe data de 28.04.2012,am avut un accident de circulatie...circulam pe un drum cu prioritate,avand in auto inca 3 persoane...intr-o intersectie,un ... (vezi toată discuția)
Proceduri legale expertiza tehnica ContSters322167 ContSters322167 Daca raportul de expertiza tehnica incalca art.21 lit B din OU 2/2000( nu s-a facut nicio descriere a modului de efectuare a expertizei,desi au fost ... (vezi toată discuția)