avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 999 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... E posibila contestarea testamentului?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

E posibila contestarea testamentului?

mama mea a decedat in 2012, in urma unei boli grave, respectiv tumora gigant canceroasa la nivelul capului...doar dupa decesul dansei, am aflat ca in 2008 a cedat prin testament notarial toate bunurile provenite din partea parintilor ei, sorei mele stabilita de peste 30 de ani in strainatate...fapt necugetat prin care il elimina si pe tatal meu si pe mine din drepturi din acea proprietate, adica tocmai persoanele care I-au fost alaturi in toata aceasta vreme...exista vre-un dram real de sansa daca deschid un process prin care cer sa ni se faca dreptate?

ma gandeam ca, poate chiar se gaseste cineva competent de pe forum sa ma reprezinte in acest caz? Timisoara
Ultima modificare: Sâmbătă, 15 Iunie 2013
malexoid, utilizator
Cel mai recent răspuns: themis , utilizator 18:56, 15 Iunie 2013
Chiar daca a facut testament in favoarea sorei, dvs. fiind tot copilul ei, nu va poate incalca rezerva succesorala.

Pentru motive temeinice, poate fi atacat in instanta testamentul.
malexoid a scris:

a cedat prin testament notarial toate bunurile provenite din partea parintilor ei, sorei mele stabilita de peste 30 de ani in strainatate...fapt necugetat prin care il elimina si pe tatal meu si pe mine din drepturi din acea proprietate

Dacă rezerva succesorală (1/2 din cota legală, calculată la ceea ce a rămas după mamă plus bunurile lăsate prin testament) nu este încălcată, vă agitaţi degeaba.

Legea nu vă dă dreptul la o cotă parte din fiecare bun al defunctei, ci doar la rezerva succesorală, calculată valoric în raport cu bunurile rămase şi cele donate sau lăsate prin testament.

Înainte de a angaja un avocat pentru un proces vizînd reducţiunea testamentului, ar fi de preferat să vă adresaţi unui notar care să facă un calcul asupra valorii masei succesorale şi a liberalităţilor (bunurile lăsate prin testament). Puteţi, în acest fel, să evitaţi cheltuieli inutile.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Rezerva succesorala utillllizator01 utillllizator01 Buna ziua! Am si eu urmatoarea problema: suntem 2 frati iar mama noastra, inainte sa moara a lasat un testament catre o terta persoana prin care i-a lasat ... (vezi toată discuția)
Unul dintre soti moare, mai sunt 2 copii reveilquidam reveilquidam Buna ziua, Intrebarea mea concreta se refera la testamentul olograf. Bunicul meu a redactat de mana un testament olograf semnat NUMAI DE EL in care decide ... (vezi toată discuția)