avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 858 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Succesiune, obligatiile copiilor fata de parintele ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Succesiune, obligatiile copiilor fata de parintele supravietuitor

Tatal meu a decedat. Am ramas ca mostenitori mama si patru copii. Cheltuielile de inmormantare le-am suportat, cu mari discutii, toti copiii. Avand in vedere ca pentru orice crestin mai urmeaza si parastasele de pana la un an de la deces si ca doi dintre mostenitori refuza sa participe atat la aceste cheltuieli cat si la sustinerea financiara a parintelui supravietuitor( in conditiile in care acesta este bolnav si are o pensie de doar 430ron), ce putem face. Nu ni se pare moral ca acestia doi sa vina cu pretentii la mostenire dar sa nu isi asume obligatiile care le revin din calitatea de copii. Va multumesc anticipat pentru raspunsuri.
Cel mai recent răspuns: Adriana Tugui , Avocat 08:20, 19 Iunie 2013
din pacate problemele de moralitate nu pot fi rezolvate aici...numai la deschiderea succesiunii dupa tata, ati putea stabili unele obligatii a fiecarui mostenitor dupa cea ramasa in viata, adica mama, insa dupa tata, toti fratii au aceleasi drepturi si nu aveti cum sa le anulati. Oricum, indiferent ce incercati sa stabiliti trebuie s-o faceti de comun acord sau daca asa nu se poate, prin instanta...
toti au drepturi egale la mostenire, privitor la situatia mamei ea poate porni actiune pentru pensie de intretinere dar va cere de la toti copii altfel cel care plateste are dreptul sa isi recupereze cota parte de la ceilalti.....daca nu vor benevol sa participe aceasta este calea, pentru parastase va fi mai greu de recuperat pt ca acestea tin de cat de religios este cineva dar se poate incerca obligarea lor tot prin instanta
Poate ar trebui sa va luati in calcul si o alta varianta pe care o aleg multi parinti in situatii asemanatoare si care nu doresc sa deschida un proces privind obligatia de intretinere datorata de copii.
Prima data faceti succesiunea dupa tata, in care banuiesc ca veti fi cu totii acceptanti.
Ulterior mama va incheia un contract de intretinere, cu acei copii care o intretin, in schimbul cotei din dreptul ei de proprietate, respectiv 5/8 daca e vorba de bunuri dobandite in timpul casatoriei cu tatal.
Mai exista varianta ca in timp de un an de la decesul tatalui sa dati la notariat declaratii de acceptare a succesiunii acestuia (mama si copii care respecta obligatiile morale de intretinere si parastase), iar dupa trecerea unui an, in cazul in care ceilanti copii nu au facut acte de acceptare expresa sau tacita a succesiunii tatalui, sa solicitati constatarea neacceptarii succesiunii de catre acestia in cadrul procedurii succesorale, urmat tot de un contract de intretinere cu mama.
Aceasta a doua varianta are dezavantajul ca exista incertitudinea acceptarii sau neacceptari de catre frati a succesiunii si necesita o perioada mare de timp, timp in care starea de sanatate a mamei se poate deteriora.
Multumesc mult pentru raspuns. As mai avea o nelamurire: aceea declaratie de acceptare a mostenirii inseamna deschiderea succesiunii, adica implica toate taxele implicite? Intreb asta pentru ca in acest moment prioritatile noastre sunt, fireste, indeplinirea datoriei morale pe care o avem fata de tatal decedat si mama care are nevoie de ajutor.
La autentificarea unei declaratii de acceptare se platesc doar declaratia, dar ea va protejeaza prin exprimarea expresa a acceptarii succesiunii dupa tata.
Taxele pentru succesiune se platesc la eliberarea certificatului de mostenitor sau cand va adresati instantei pentru solutionarea acesteia.
Daca dezbateti succesiunea dupa 2 ani de la data decesului o sa aveti de platit si impozit pentru transferul proprietatii prin succesiune, respectiv 1% din valoarea masei succesorale

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Mostenire succesorala Nikey26 Nikey26 Buna ziua numele meu este Doru solicit un sfat in urmatoarea problema: Tatal meu a decedat acum aprox. 2 ani nefacand acte nimanui . Tatal meu a mai fost ... (vezi toată discuția)
Partaj alexandru55 alexandru55 Tatal meu a decedat in dec 2006. In urma decesului au ramas niste ternuri mostenite de acesta prin partaj succesoral de la parintii lui si casa construita cu ... (vezi toată discuția)
Dupa 6 luni de la decesul mamei, mai am dreptul la succesiune? traista traista buna ziua, anul trecut in luna august 2010, mama mea a decedat, tatal fiind decedat de 14 ani. mai am un frate care a locuit in ultimii 8 ani cu mama , in ... (vezi toată discuția)