avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1011 soluții astăzi

Marți, 11 februarie, are loc evenimentul: Negocierea colectivă - Alegerea reprezentanților angajaților și provocările practice. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Intarziere la locul muncii, sanctiune
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Intarziere la locul muncii, sanctiune

Am rugamintea daca imi poate raspunde cineva la urmatoarea intrebare , cu referiri directe la articole de lege
am intarziat intr-o zi la munca o ora si douazeci de minute deoarece am avut o problema cu masina.....programul de munca era de 6 ore...insa mi s-au taiat 7 ore
consider ca trebuiau sa mi se taie doar 2 ore
este legal ceea ce mi s-a intamplat?..in ce lege se prevede ca seful are voie sa-mi taie toata ziua de lucru desi eu din 6 ore 4 le-am lucrat?....ce pot face?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 10:51, 18 Iunie 2013
Nu este vorba despre experienta unui inspector sau nu. Astfel de supozitii nu-si au rostul discutiei noastre.
freeelis a scris:

Daca nu exista astfel de dovezi, se pare ca sesizare nu a avut nicun efect.


De unde stiti ca nu exista dovezi? Daca salariatul face o sesizare la ITM despre aceasta situatie, atributia insp de munca este sa gaseasca astfel de dovezi, daca ele exista, si sa dispuna respectarea legii.
Dvs stiti ca exista dovezi ? Cunosc destul de bine atributiile unui inspector de munca si stiu cum procedeaza.
In cazul in care salariatul are un program de n ore/zi, angajatorul trebuie sa demonstreze in fata instantei (in cazul unui proces) ca a adus la cunostinta salariatului si intervalul orelor de program. Cunosc o hotarare judecatoreasca in care o salariata a fost sanctionata pentru ca a lipsit 1 ora din timpul programului. Instanta a anulat decizia de concediere pe motivul ca angajatorul nu i-a adus la cunostinta salariatei intervalul orelor de program (cand incepe programul si cand se termina) chiar daca pe contractul individual de munca erau trecute 8 ore/zi.
In legatura cu pontajul, salariata poate demonstra ca a fost in acea zi la munca prin activitatea care a depus-o (semnaturi pe actele din acea data, lucrari etc.) sau prin condica de prezenta (se poate semna fara nici-o grija).
Ultima modificare: Marți, 18 Iunie 2013
codulmuncii, utilizator
Sunt multe alte metode de a gasi dovezi ca o persoana a fost la munca intr-o anume zi. Am o experienta de 11 ani in ITM, deci stiu despre ce vorbesc. Orice persoana careia i s-au incalcat drepturile ce decurg dintr-un raport de munca se poate adresa ITM-ului cu o sesizare, iar inspectorii vor verifica veridicitatea afirmatiilor.

Alte discuții în legătură

Buna ziua, un angajator trebuie sa elibereze angajatului un document ... EugenGA EugenGA Buna ziua, un angajator trebuie sa elibereze angajatului un document pe care acesta trebuie sa îl semneze, dacă vrea sa îl treacă absent nemotivat? ... (vezi toată discuția)
Numar ore lucrate mimi23 mimi23 Buna ziua! As dori sa ma ajutati intr-o problema legata de numar efectiv de ore lucrate. Cum se intocmeste un stat in cazul in care pentru un salariat cu un ... (vezi toată discuția)
Plata salariu proportional cu timpul lucrat didi_06 didi_06 Am un salariat care nu respecta timpul normal de lucru. In cursul unei luni pot sa il platesc cat timp (ore) a prestat fara ca acest lucru sa fie considerata ... (vezi toată discuția)