avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 457 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... acordul vecinilor
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

acordul vecinilor

Am o problema cu vecini , la care nu am gasit rezolvare de aproape 2 ani. Suntem tineri casatoriti si vrem sa aducem imbunatatiri la casa batraneasca, respectiv sa ridicam un nivel, pentru a ne face locul nostru. 70% din lungimea casei se afla la o distanta legala de constructie fata de vecini, dar raman ceilalti 30% unde nu sunt decat 55 de cm, motiv pentru care am inteles ca ne trebuie aprobarea vecinilor. Ceea ce nu putem obtine, deoarece daca ei nu-si permit a face ceva in curtea lor, sa "moara si capra vecinilor". Cer un ajutor, poate exista vreo cale legala, pe care nu o cunoastem, si care ne-ar ajuta sa ne indeplinim visul.
Cel mai recent răspuns: simona parfeonov , utilizator 23:30, 9 Martie 2009
Din pacate este dreptul lor ca dvs. sa nu construiti prea aproape de ei ferestre. Conform art. 612 si 613 Cod civil, pentru a avea ferestre/balcoane cu vedere la proprietatea vecinilor este necesara o distanta de minim 1,9 m intre zidul in care se deschid aceste vederi si proprietatea vecinilor, iar in cazul unor vederi piezise, e nevoie de o distanta de 0,6 m pana la linia de despartire a celor doua proprietati.
Exista posibilitatea ca dvs. pur si simplu sa proiectati etajul astfel incat sa nu aiba vederi nici directe nici piezise pe acei 30% care sunt prea aproape de vecini. Chiar sunteti interesata sa-i vedeti pe vecini?
Mai exista si posibilitatea ca dvs. sa obtineti acordul notarial al acelor vecini de care sunteti prea aproape, sau sa cumparati fasia necesara de teren pentru a ajunge la distanta legala.
Art. 601 Cod civil prevede ca atunci cand se recladeste o casa, toate servitutile active si pasive se perpetua in privinta noii case, fara a se putea ingreuna - deci si servitutea dvs. de vedere, pe care o aveti deja din moment ce acea casa exista cu ferestre la 55 de cm de vecini. Totusi, faptul de a recladi o casa mai mare cu mai multe ferestre spre vecini ar putea fi considerat, in caz de proces, o ingreunare a servitutii, si apoi dvs. nu recladiti casa, doar o supraetajati.
Multumesc foarte mult pentru un raspuns atat de promt, as mai avea o intrebare ca totul sa-mi fie foarte clar. Sunt de acord sa renunt la toate ferestrele care dau spre vecinul cu pricina, dar eu pot ridica acest nivel fara acordul lui notarial, daca distanta mea pana la gardul ce ne desparte e de 55 de cm?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Distanta ferestre - constructii vecine dboariu dboariu Locuiesc intr-un apartament dintr-o casa veche. Curtea si un apartament au fost retrocedate fostului proprietar. La ce distanta de ferestrele mele poate ridica ... (vezi toată discuția)
Geamuri mate sotir sotir distanta dintre gardul vecinilor si casa mea este de 30 de cm vor avea castig de cauza an instanta dak eu am geamuri mate catre ei???? (vezi toată discuția)
Tot servituti... Sara^ Sara^ eu si verisoara mea avem de la tati mostenire o suprafata de pamant care este formata din o casa, gradina de pe langa casa si livada cu meri. Jumatate de casa, ... (vezi toată discuția)