avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 576 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Proces cu casa de pensii
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Proces cu casa de pensii

Am urmatoarea intrebare: pe vechiul cod civil procesele cu casele de pensii aveau doua grade de jurisdictie,respectiv fond la tribunal si recursul la curtea de apel.
Pe noul cod de procedura civila am observat ca fondul se judeca ca si pina acum la tribunal dar in loc de recurs ,urmatorul grad e apelul. Acesta s-ar judeca la curtea de apel ca instanta superioara? Si ramine irevocabila dupa apel? Nu va mai fi si recurs?
Imi puteti mentiona articolele din NCPC care fac referire la problema ridicata de mine?
Multumesc anticipat pentru raspuns.
Cel mai recent răspuns: bobeicaalin , utilizator 01:57, 29 Noiembrie 2016
Fondul se judeca la tribunal. Hotararile tribunalelor pot fi atacate cu apel, care se judeca la curtea de apel.
Hotararile tribunalelor neatacate cu apel in termen, precum si hotararile curtilor de apel sunt definitive si pot fi puse in executare.
Nu va mai fi recurs.

Legea nr. 76/2012 pentru punerea in aplicare a Legii nr. 134/2010 privind Codul de procedura civila

Titlul IV - Modificarea si completarea unor legi speciale
Art. 72
Articolul 155 din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 852 din 20 decembrie 2010, cu modificarile si completarile ulterioare, se modifica si va avea urmatorul cuprins:
"Art. 155. (1)Impotriva hotararilor tribunalelor se poate face numai apel la curtea de apel competenta.
(2)Hotararile curtilor de apel, precum si hotararile tribunalelor neatacate cu apel in termen sunt definitive."

Constituie titluri executorii hotararile executorii, hotararile definitive, precum si orice alte hotarari sau inscrisuri care, potrivit legii, pot fi puse in executare. (art. 632 NCPC)
Sunt hotarari definitive hotararile date in prima instanta, care nu au fost atacate cu apel, precum si hotararile date in apel, fara drept de recurs. (art. 634 NCPC)

Multumesc pentru raspuns.

Pina acum in materie de pensii,sentintele civile date in fond de tribunal erau executorii de drept,chiar daca se promova recurs la Curtea de Apel. . Pe NCPC nu va mai fi la fel?

Ultima modificare: Duminică, 23 Iunie 2013
Gabriela Pintea, Consilier juridic
Conform art. 448, alin. (1), pct. 4 din NCPC, hotararile primei instante sunt executorii de drept cand au ca obiect pensii acordate in cadrul asigurarilor sociale.

Art. 448
,,(1) Hotararile primei instante sunt executorii de drept cand au ca obiect:
…………
4. rente ori sume datorate cu titlu de obligatie de intretinere sau alocatie pentru copii, precum si pensii acordate in cadrul asigurarilor sociale;”
Ultima modificare: Joi, 20 Iunie 2013
ContSters233678, utilizator
Am depus o cerere de chemare in judecata a casei de pensii pe NCPC si am ca termen recomandat aprilie 2014.
Am urmatoarea intrebare: as vrea sa angajez un avocat.
TREBUIE sa face asta acum si cit mai urgent si sa depun actele aferente la arhiva tribunalului sau pot astepta pina va trebuie sa formulez raspuns la intimpinarea pe care o va face piritul si in cadrul acelui raspuns sa mentinez ca sint reprezentata de un avocat si sa depun actele doveditoare? Dilema mea e daca mai pot astepta pina primesc acea intimpinare deoarece acum nu dispun de resurse financiare.
Pot in acel raspuns la intimpinare sa mentionez ca nu mai cer judecarea in lipsa si voi fi reprezentata de un avocat?
Si pentru ca niciodata nu am avut vreun proces pe rol spuneti-mi ce acte ar trebui sa-mi avocatul sa depun?
Judecatorul, conform art. 201 din NCPC, fixeaza primul termen de judecata in termen de 3 zile de la data depunerii raspunsului la intampinare
Inteleg ca, desi a fost fixat termen de judecata, dvs. nu ati formulat raspuns la intaminare.
Daca ati primit deja termen in aprilie 2014, inseamna ca judecatorul a fixat acest termen fara ca paratul sa depuna intampinare in termen de 25 zile de la comunicarea cererii de chemare in judecata sau, dupa caz, dvs. nu ati raspuns la intampinare in termen de 10 zile de la comunicarea intampinarii.
Raspunsul la intampinare se formuleaza separat de cererea modificatoare.
Modificarea cererii de chemare in judecata se face in temeiul art. 204 din NCPC, numai pana la primul termen la care acesta este legal citat. Pentru ca primul termen de judecata este in octombrie 2014, inseamna ca aveti suficient timp sa angajati un avocat iar acesta va poate indruma cum sa faceti cererea modificatoare si ce acte trebuie depuse.



Ultima modificare: Vineri, 21 Iunie 2013
ContSters233678, utilizator

Alte discuții în legătură

Valabilitate sentinta lotuss lotuss La un recurs,La curtea de Apel,ca intimat, pot in Intimpinare sa invoc exceptia autoritatii de lucru judecat pt o Sentinta data anul trecut ,dar la care n-am ... (vezi toată discuția)
Proces pe contencios administrativ si fiscal alexyxy alexyxy Sunt in proces civil cu Casa de Pensii ,si la Tribunalul Bucureti [apel] solutia a fost nefavorabila,in urma recursului la Curtea de Apel Bucuresti,solutia a ... (vezi toată discuția)
Divort cu minori tatianab89 tatianab89 Buna ziua,am 23 de ani si am divortat acum 2 luni,s-a stabilit ca autoritatea parinteasca sa se exercite in comun de catre ambii parinti in ceea ce o priveste ... (vezi toată discuția)