avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 876 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Sentinta anul 1978 irevocabila
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Sentinta anul 1978 irevocabila

Va rog o lamurire de interpretare a unei Hotarari de divort din anul 1978.
parintii mei au divortat in anul 1978. In motivarea Sentintei instanta a mentionat ,, Fata de faptul ca X are conditii de locuit corespunzatoare in ... , avand casa proprietate personala, instanta in conformitate cu art. 22 din Legea 5/1973, va atribui beneficiul folosintei spatiului de locuit din ... , reclamantului.
...................................................................................................................................
Pentru aceste motive in numele legii Hotaraste:
...................................................................................................................................
Atribuie reclamantului beneficiul folosintei spatiului de locuit din ... .

Legea la care face referire instanta la art. 22 spune ,, Art. 22
In caz de divort, daca sotii nu au convenit altfel, beneficiarul contractului privitor la locuinta foloseste sotului caruia i s-au dat in ingrijire copiii, iar in cazul cand nu sunt copii, sotului care a obtinut divortul.
In toate celelalte situatii instanta care pronunta divortul va hotari care dintre soti va avea beneficiul contractului privitor la locuinta. ''

Intrebarea mea este a fost o gresala de redactare a sentintei introducandu-se cuvantul folosinta sau titular de contract era mama mea X iar tatalui meu ii revenea decat un drept de folosinta si nu de titular de contract cum era la vremea respectiva?
Va multumesc
Cel mai recent răspuns: gi-jane2 , moderator 09:00, 18 Iunie 2013
Titular de contract era mama, iar beneficiul dreptului de folosinta a spatiului a fost dat tatalui. Pe baza hotararii, tatal putea incheia un contract pe numele sau cu proprietarul.
In anul respectiv proprietar era statul prin icral. In raspunsul dvs cand spuneti proprietar va referiti la icral sau la mama mea? La vremea aceea daca erai singur nu beneficiai decat de cca 10 mp sup locuibila, iar aici este vorba de o suprafata mai mare, obtimuta de tatal meu datorita faptului ca se casatorise si urma sa aiba si un copil. Tot in perioada respectiva nu puteai avea mai multe proprietati conform legii 4/1973, iar mama mea mostenise o proprietate.
Va multumesc.
proprietar era icralul ( statul), nu mama.
Beneficiul folosirii spatiului i s-a acordat tatalui. Tatal se putea duce la ICRAL cu hotararea pt a deveni titular de contract. Banuiesc ca a si cumparat apoi apartamentul de la ICRAL si a devenit proprietar.
Care e problema in realitate ?
Ultima modificare: Marți, 18 Iunie 2013
gi-jane2, moderator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Fostul sot mai are dreptul la camera dupa 14 ani ? Krissia . Krissia . 1.Am divortat in 1997. In 1998 divortul s-a definitivat in cadrul aceluias proces si cu incredintarea minorului catre mine, plus departajarea folosintei ... (vezi toată discuția)
Dovada teren in folosință gokuhdbz1 gokuhdbz1 In 1978 am cumpărat un imobil in sector 3. Aceasta tranzacție s a supus legii 58 din 1974 astfel ca am cumparat clădirea si am devenit proprietr dar terenul ... (vezi toată discuția)
Buna ziua m_robert m_robert Am o intrebare: Locuiesc cu parintii intru-n apartament primit de catre mama prin anul 1998. Mama fiind titulara de contract. Mentionez ca apartamentul inca ... (vezi toată discuția)