avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 912 soluții astăzi

Joi, 6 februarie, are loc evenimentul: AI Act: De la reglementare la implementare - Ghid practic de conformare pentru companii. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Control ITM
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Control ITM

am primit un control de la itm care a luat de la un salariat declaretie (Am inteles ca e un formular tip) Aesta a declarat ca programul de lucru este de 8 ore /zi dar si sambata. 7 ore. faptul ca beneficiaza de o zi libera pe saptamana nu a mentionat-o in declaratie ci doar verbal pe motiv ca in declaratie nu era rublica in care sa specifice ziua libera..... #-o . Am fost chemata la sediul itm cu actele printre care si pontajul din care reiesea ca beneficiaza de o zi libera. Am fost acuzata verbal de fals in acte... :( ... amenintata cu amenda intre 5 000 - 20 000 lei etc. Procesul verbal nu l-am primit ... urmeaza sa fiu chemata sa il ridic. salariatul fiind la primul control de acest gen nu si-a dat seama ca trebuie sa vorbeasca doar de programul de lucru personal si nu de al magazinului.
va rog sa ma sfatuiti ce as putea sa mai fac
Va multumesc!
Ultima modificare: Luni, 17 Iunie 2013
mateadi, utilizator
Cel mai recent răspuns: mateadi , utilizator 23:40, 17 Iunie 2013
In masura in care atitudinea agentului constatator a fost acea de a va ameninta, aceasta nu este cea mai corecta si profesionista.
Cat despre procesul verbal, il puteti semna cu obieciuni si ulterior puteti sa il contestati in instanta, explicand fix ceea ce ne explicati noua. angajatul a confundat programul sau de lucru cu cel al magazinului.
Legea prevede ca trebuie sa existe doua zile consecutive libere intr-o saptamana. Aceasta ar fi contraventia.
jee a scris:
Legea prevede ca trebuie sa existe doua zile consecutive libere intr-o saptamana. Aceasta ar fi contraventia.

De regula timpul de munca este de 5 zile /saptamana, cu două zile de repaus.
insa:
Art. 114. — (1) Durata maximă legală a timpului de muncă nu poate depăși 48 de ore pe săptămână, inclusiv orele suplimentare.
(2) Prin excepție, durata timpului de muncă, ce include și orele suplimentare, poate fi prelungită peste 48 de ore pe săptămână, cu condiția ca media orelor de muncă, calculată pe o perioadă de referință de 4 luni calendaristice, să nu depășească 48 de ore pe săptămână
.
Asta inseamna 6 zile /saptamana.
trandafir2, moderator
timpul de lucru este de 40 ore / saptamana , in contractul de munca are un spor permanent de 1% din salariu de incadrare adica din 15000 lei pentru zilele de sarbatori legale si wickend. spun asta pt ca pe 1 mai a lucrat agentul itm a spus ca trebuie sa-i dau spor de ... 100% din acea zi si ca acel spor permanemt nu are nuci o legatura cu 1 mai
mateadi, utilizator
Din statul de plata si foaia de prezenta ce reiese? De acolo trebuie jonglat in masura in care se tine cont de faptul ca orele suplimentare ori se platesc cu minim 75% din salariul de baza (calculat la ora, normal), ori salariatului i se acorda libere platite in urmatoarele 60 zile.
din statul de plata si pontaj reiese ca zilele libere sunt sambata si duminica (desi salariatul are preferinte si vrea si alta zi lebera pentru probleme personale nu neaparat sambata) oricum nu trece nici o saptamana fara zi libera.
mateadi, utilizator

Alte discuții în legătură

Pontaj cu problema Doina Elena Doina Elena La un supermarket s-a schimbat programul din 8 ore/zi, in 12ore/zi cu 24 h pauza (o zi da una nu). Statul de plata se face cu 8 ore/ zi, adica prezenta: 21 ... (vezi toată discuția)
Stat de plata,pontaje,revisal Arion Ramona Arion Ramona Buna ziua,am o problema,nu stiu cum sa trec angajatii care au cim la 4h /zi de Luni pana vineri dar ei lucreaza si sambata si duminica pe ture.Cum trebuie sa ... (vezi toată discuția)
Cum demonstrez ca am fost fortat sa lucrez suplimentar? ContSters218316 ContSters218316 Buna ziua! Spre exemplu, saptamana trecuta am lucrat in total 65 ore si stiu ca maximum sunt 48. Cam pe fiecare saptamana am ore suplimentare, de obicei mai ... (vezi toată discuția)