2 persoane detinatoare ale unei proprietati (aflate in indiviziune) au decis de comun acord sa o vanda, incheind un antecontract cu un cumparator. In antecontract este clar prevazut ca daca partea vanzatoare se razgandeste trebuie sa returneze cumparatorului dublul avansului platit.
Problema ar fi urmatoarea: la cateva saptamani dupa semnarea antecontractului, una din cele 2 persoane care reprezinta partea vanzatoare nu mai este de gasit, nu se mai poate comunica sub nicio forma cu ea. Prima supozitie ar fi ca nu mai vrea sa vanda si incearca sa traga de timp, creand cumparatorului neplaceri. In situatia aceasta, ce poate face cumparatorul pt a se apara si a nu-si pierde avansul oferit?
Foarte important de mentionat este faptul ca celalalt vanzator este in continuare de acord cu tranzactia, fiind de buna credinta de la inceput si nestiind ca persoana alaturi de care detine proprietatea are astfel de intentii. El cum se poate apara de clauza din antecontract care presupune returnarea dublului avansului, neavand nicio vina in situatia ivita?
Promitentul cumpărător se poate adresa instanţei chiar dacă nu există o astfel de clauză. Este dreptul lui să uzeze de acţiunea în prestaţie tabulară, dacă la împlinirea termenului promitentul cumpărător nu îşi îndeplineşte obligaţia.
Numai că, aşa cum rezultă din topic, promitenţii vînzători şi-au rezervat dreptul de a se dezice de promisiune, stipulînd şi sancţiunea - restituirea dublului avansului, cuprinsă în convenţia de arvună. Fiind vorba despre doi vînzători (coproprietari), lucrurile se complică, mai ales că unul dintre ei vrea să vîndă, iar celălalt (din cîte înţeleg) nu ar vrea.
Soluţia este aceea a notificării promitenţilor vînzători (prin executorul judecătoresc), notificare prin care li se va pune în vedere să se prezinte la data de ... la ora ... la notarul public ... în vederea încheierii actului de v/c. În funcţie de poziţia lor în urma notificării, veţi vedea ce este de făcut.
Oricum, data convocării nu trebuie să fie anterioară datei la care expiră termenul suspensiv.
Este posibil ca cel care cumpara sa aiba la alegere intre a primi dublul sumei sau a se adresa instantei. Nu poate uza de abmele posibilitati.......................