avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1248 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Concediere fara motivare
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Concediere fara motivare

buna seara. pe data de 5 iunie am semnat un contract indiv de munca cu Billa Romania pe o perioada de 3 luni.pe data de 17 iunie mi sa comunicat ca ar fi cazul sa incheiem colaborarea dar fara sa mi se spuna si motivele clare.oare este normal?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 15:13, 13 Februarie 2014
Salariatul încadrat cu contract individual de muncă pe durată determinată poate fi supus unei perioade de probă, care nu va depăşi:
.....
b) 15 zile lucrătoare pentru o durată a contractului individual de muncă cuprinsă între 3 şi 6 luni;


parerea mea este ca, deoarece ipoteza legala prevede o posibilitate si nu obligativitate, daca in cim nu este prevazuta expres acesta perioada de proba, nu poate fi aplicat direct articolul, prin urmare concedierea este ilegala
Concedierea este nelegala intrucat este verbala si nicidecum din cauza perioadei de proba.
Bineinteles ca concedierea este nelegala intrucat s-a facut verbal ci nu cu o notificare, insa probabil ca angajatorul ii va trimite o notificare salariatului.

@av.antoanela.
Avand in vedere ca c.i.m. va inceta conform art. 31 alin. (3) atunci trebuie sa existe stabilita obligatoriu o perioada de proba in c.i.m. pentru a fi valabila concedierea sub acesta forma.
nici in ziua de azi nu am primit nimic din partea Billa Romania referitor la incetarea CIM si motivele.
Potrivit art.8 alin.3 lit.a si b din HG nr.500/2011,la solicitarea scrisa a salariatului sau a unui fost salariat angajatorul este obligat sa ii elibereze acestuia:
a) copii ale documentelor existente in dosarul personal;

b) copii ale paginilor din registrul electronic care cuprind inscrierile referitoare la persoana sa si/sau un document care sa ateste activitatea desfasurata de acesta, durata activitatii, salariul, vechimea in munca, in meserie si in specialitate, astfel cum rezulta din registrul general de evidenta si din dosarul personal, in termen de cel mult 15 zile de la data solicitarii.

Refuzul angajatorului de a elibera copii dupa documentele prevazute la art. 8 alin. (3), solicitate de catre salariat constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 300 lei la 1.000 lei de catre ITM.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Revisal-urgent sallai sallai daca angajez pe perioada de proba de 30 de zile, contractul de munca este pe perioada determinata sau se poata pe perioada nedeteminata? multumesc (vezi toată discuția)
Concediere legala viorictin viorictin Care sunt etapele pentru concedierea unui salariat angajat pe durata determinata 3 luni,care s-a dovedit necorespunzator din punct de vedere profesional.Cum sa ... (vezi toată discuția)
Reziliere contract de munca Alexxa2 Alexxa2 Buna ziua. Am si eu o mica nedumerire in a rezolva o situatie. La firma unde lucrez, un domn a fost angajat pe perioada determinata de 3 luni, cu perioada de ... (vezi toată discuția)