Buna seara,
Pe 11 iunie, societatea a fost declarata de judecatorie in faliment, avand termen 10 zile pentru predarea catre lichidator a documentelor, activelor etc. Salariatii nu au fost anuntati dar, am citit decizia pe internet. Salariile nu au fost platite pe lunile aprilie si mai.
Vreau sa-mi dau demisia deoarece am gasit alt job dar, sunt obligata sa respect preavizul de 20 zile calendaristice. Vreau sa stiu care sunt consecintele in cazul in care nu respect acest preaviz si nu ma mai prezint la lucru. Oricum, banii nu-i mai vedem !
Risc sa nu primesc adeverinta de vechime ? Lucrez acolo din 2009.
Va multumesc.
Buna seara,
Am fost acum 1 an in aceeasi situatie, si nu am respectat preavizul. S-a finalizat cu desfacerea contractului de munca prin lipsa si nu am avut nici o problema pana acum. Nu spun ca asa cum am facut eu este perfect, dar stiu ca nu au fost consecinte. Bafta!
Multumesc pentru raspuns dar, stiti de ce ma gandesc la consecinte ? Pana acum o saptamana, cand s-a dat verdictul, colegii care au plecat (noi auzisem niste zvonuri cum ca...),si-au dat demisia si dusi au fost. Nu li s-a cerut sa respecte perioada de preaviz.Acum doua zile ni s-a comunicat ca nu mai pleaca nimeni fara preaviz.Ei vor sa ne foloseasca inca o perioada si sa nu ne plateasca.Din aceasta cauza ma gandesc sa nu faca vreo figura mai ales ca mi-au refuzat concediul de odihna.
1. Nerespectarea de către salariat a termenului de preaviz reprezintă abatere disciplinară, care justifică sancţionarea sa disciplinară, inclusiv prin desfacerea contractului de muncă.
2. Regula in materie de incetare a contractului individual de munca din initiativa salariatului este incetarea dupa expirarea unui termen de preaviz, in conditiile art. 81 C. muncii. Prin exceptie, contractul individual de munca poate inceta prin demisie fara preaviz daca angajatorul nu isi indeplineste obligatiile asumate prin contractul individual de munca (art.81 alin.8 C.mun.).
3. De asemenea, angajatorul poate renunta total sau partial la termenul de preaviz.
4. Neplata salariului poate face obiectul :
- unei sesizari la ITM-ul in raza carreia acel angajator isi are sediul social
ITM-ul va constata incalcarea legislatiei muncii si va putea sanctiona - indirect - cu avertisment sau cu amenda pe angajator, dar nu-l poate obliga pe angajator sa va plateasca salariile restante.
- unei actiuni in instanta la Tribunalul in raza caruia aveti domiciliul sau locul de munca.
Singura autoritate in stat care il poate obliga pe angajator este instanta de judecata. Actiunea se depune la Tribunalul in a carui raza aveti domiciliu sau locul de munca , in termen de 3 ani de la data de cand trebuia sa va plateasca salariile. Actiunea este scutita de plata taxelor judiciare.
5. Zilele de Co neefectuate se compenseaza in bani la incetarea c.i.m., potrivit art.146 alin.4 C.mun.
Multumesc mult de tot pentru raspuns.Cel mai tare ma interesa problema cu preavizul. In privinta recuperarii salariilor restante (nu mai vorbesc de Co compensat), pe cine sa actionezi in instanta daca societatea este dizolvata, nu mai exista?
Chiar daca este dizolvata societatea, ea intra in procedura de lichidare si va puteti inscrie la masa credala. Teoretic creantele reprezentand venituri salariale se vor plati cu prioritate
Legislatia muncii
OpraM
Riscuri si avantaje ale Demisiei si ale \"Lichidare la zi\".
Care este forma cea mai avantajoasa pentru mine ca angajat daca doresc sa plec dintr-o firma ... (vezi toată discuția)