avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 192 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Explicatie sentinta
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei penale - reguli, acte, termene, căi de atac

Explicatie sentinta

Salutare,

Va rog sa ma ajutati si pe mine sa descifrez o sentinta data de judecatorie ca nu inteleg nimic din ea.
"Tip solutie: Condamnare
Solutia pe scurt: În baza art. 87 alin. 1 din OUG 195/2002, raportat la prevederile art. 320' alin. 7 C.p.p., condamnă pe......., la o pedeapsă de 1 an şi 4 luni închisoare, pentru săvârşirea infracţiunii de conducere pe drumurile publice a unui autovehicul de către o persoană având o îmbibaţie alcoolică de peste 0,80g/l alcool pur în sânge. În baza art. 71 C.p. interzice inculpatului exercitarea drepturilor prevăzute de art. 64 alin. 1 lit. a) teza a doua şi lit. b) C.p. pe durata executării pedepsei. În baza art. 81 C.p. suspendă condiţionat executarea pedepsei pe o durată de 3 ani şi 4 luni, termen de încercare stabilit potrivit art. 82 C.p. În baza art. 71 alin. 5 C.p. suspendă executarea pedepselor accesorii pe durata suspendării condiţionate a executării pedepsei închisorii. În baza art. 359 C.p.p. atrage atenţia inculpatului asupra dispoziţiilor art. 83 C.p., care prevede că în cazul în care cel condamnat săvârşeşte din nou o infracţiune în cursul termenului de încercare, instanţa va revoca suspendarea condiţionată şi va dispune executarea în întregime a pedepsei. În baza art. 191 alin. (1) C.p.p. obligă inculpatul la plata cheltuielilor judiciare avansate de stat în sumă de 700 lei. Onorariul avocatului din oficiu, în cuantum de 200 lei, va fi avansat din fondurile Ministerului Justiţiei. Cu recurs în 10 zile de la pronunţare pentru procuror şi inculpat. Pronunţată în şedinţă publică astăzi, 18.06.2013. "
Ultima modificare: Miercuri, 19 Iunie 2013
kra, utilizator
Cel mai recent răspuns: kra , utilizator 12:46, 20 Iunie 2013
E liber si are toate drepturile ( parentale, de a fi ales, de a ocupa functii publice etc), o fapta penala in perioada de 3 ani si 4 luni ( un an si 4 luni suspendarea + 2 de incercare care se adauga suplimentar- Durata suspendării condiţionate a executării pedepsei constituie termen de încercare pentru condamnat şi se compune din cuantumul pedepsei închisorii aplicate, la care se adaugă un interval de timp de 2 ani.) ii poate aduce revocarea suspendarii pedepsei cu inchisoarea.
Inculpatul a uzat de judecata in procedura simplificata ( 320 ind.1 ) recunoasterea vinovatiei, iar instanta l-a condamnat la o pedeapsa de 1 ani si 4 luni inchisoare pentru savasirea infractiunii prev de art 87 al.1, pedeapsa a carei executare a fost supendata conditionat pe perioada termenului de incercare.
Termenull de incercare se compune astfel din cuantumul pedepsei aplicate ( 1 si 4 luni) la care se adauga un interval de timp de 2 ani prevazut de 82 c.pen.- 3 ani si 4 luni.
Termenul de incercare se calculeaza de la data ramanerii definitive a hotararii de condamnare si in toata aceasta perioada pedeapsa va figura in cazier.

Pe durata suspendarii conditionate a executarii pedepsei, instanta a dispus interzicerea exercitiului drepturilor, respectiv dr. de a fi ales in autoritatile publice sau in functii elective publice si dr. de a ocupa o functie implicand exercitiul autoritatii de stat, executarea pedepsei accesorii ( interzicerea drepturilor de mai sus) fiind suspendata pe perioada termenului de incercare.
Instanta a facut aplicarea disp.art 359 c.proc.pen , adica acestea:
Art. 359
Obligaţii ale instanţei în caz de condamnare cu suspendarea executării pedepsei sau cu executarea pedepsei la locul de muncă
În caz de condamnare la pedeapsa închisorii cu suspendarea condiţionată a executării pedepsei sau cu suspendarea executării pedepsei sub supraveghere ori la executarea pedepsei la locul de muncă, preşedintele atrage atenţia celui condamnat asupra dispoziţiilor a căror nerespectare are ca urmare revocarea suspendării sau a executării pedepsei la locul de muncă. În cazul suspendării executării pedepsei sub supraveghere, preşedintele face cunoscut celui condamnat măsurile de supraveghere la care este supus şi obligaţiile pe care trebuie să le respecte.
Dacă inculpatul nu este prezent şi instanţa apreciază că nu este necesară chemarea lui, face o comunicare scrisă, în care i se atrage atenţia potrivit alineatului precedent.
În toate cazurile în care s-a pronunţat condamnarea cu suspendarea condiţionată a executării pedepsei ori cu suspendarea executării pedepsei sub supraveghere, instanţa de executare aduce aceasta la cunoştinţă unităţii unde condamnatul îsi desfăşoară activitatea, iar în cazul suspendării executării pedepsei sub supraveghere, şi organului de poliţie din localitatea unde domiciliază condamnatul.

Dispozitiile de mai sus fac trimitere la disp.art 83 c.pen., iar nerespectarea lor are drept consecinta revocarea suspendarii conditionate a executarii pedepsei.
Art. 83
Revocarea în cazul săvârşirii unei infracţiuni
Dacă în cursul termenului de încercare cel condamnat a săvârşit din nou o infracţiune, pentru care s-a pronunţat o condamnare definitivă chiar după expirarea acestui termen, instanţa revocă suspendarea condiţionată, dispunând executarea în întregime a pedepsei, care nu se contopeşte cu pedeapsa aplicată pentru noua infracţiune.
...............................................................

Urmare a ramanerii definitive a hotararii de condamnare, permisul de conducere al amicului dvs. se va anula.
Acesta se va putea prezenta la examen in vederea obtinerii unui nou permis de conducere pentru toate categoriile avute anterior condamnarii , dupa un termen de 1 an de la data ramanerii definitive a hotararii de condamnare.




ok, am inteles doamna avocat si va multumesc de raspuns si dumneavoastra si utilizatorului gi-jane2, insa daca persoana respectiva este in afara tarii care este procedura de supraveghere? Revin cu aceeasi intrebare de mai devreme: perioada de asteptare de judecare a procesului nu se scade din perioada aceea de un an in care persoana nu are dreptul sa participe la obtinerea unui nou permis?
Ultima modificare: Miercuri, 19 Iunie 2013
kra, utilizator
Vi s-a explicat ca aceasta perioada nu se scade, pentru ca asa prevede legea. Pe acest subiect nu se mai discuta.
In ce priveste pedeapsa primita este suspendare conditionata a executarii si nu o suspendare a executarii sub supraveghere, deci singura sa obligatie dupa condamnare este aceea de a nu mai savarsi alte infractiuni pe perioada suspendarii executarii, fie ca este in tara sau in strainatate.
Condamnare data se inscrie in cazierul judiciar, deci daca savarseste o alta fapta penala (in tara sau in strainatate) le va fi usor organelor judiciare sa se sesizeze si sa ceara revocarea suspendarii executarii pedepsei.
credeti ca in cazul unui recurs se poate schimba ceva?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Va rog lamuriti-ma cu interpretarea unei sentinte Trestianu Trestianu Ce sa inteleg din asta?va rog ajutati-ma cu un raspuns In baza art. 87 al. 1 din OUG 195/2002 republicată, cu aplicarea art 320 ind. 1 C.p.p. şi art. ... (vezi toată discuția)
Detalii sentinta de condamnare pentru art 87 al.1 din oug.195/2002 alecs_busty alecs_busty Solutie: În baza art. 87 alin. 1 din O.U.G. 195/2002., cu aplicarea art.320 indice 1 alin.7 C.p.p. condamnă pe inculpatul P A M la pedeapsa de 8 luni ... (vezi toată discuția)
Condamnat definitiv - lamurire decizie judecatoreasca lorelei86 lorelei86 \\"Solutie: În baza art. 87 alin. 5 din OUG 195/2002 cu aplicarea art. 74 litera a C.p. şi art. 76 alin. 1 litera d şi art. 3201 Cod. procedură penală ... (vezi toată discuția)