avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 579 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Carte funciară - Cadastru, ... Actele necesare la cumpararea unei locuinte
Discuție deschisă în Carte funciară - Cadastru, Intabulare şi alte formalităţi funciare

Actele necesare la cumpararea unei locuinte

Care sunt actele pe care o agentie imobiliara/un dezvoltator trebuie sa le puna la dispozitie unui potential client la semnarea contractului de achizitie/ plata imobilului?
Sunt "imobiliari" care ofera reduceri de 5 sau 10% pentru cei care platesc "cash" achizitia unui astfel de imobil. Ce ar putea ascunde o astfel de oferta tinand cont ca nici plata prin credit bancar nu intarzie mai mult decat, 2luni?, plata imobilului. Prin credit bancar ai nu doar posibilitatea de a esalona plata acestuia pe un termen de ordinul anilor sau zecilor de ani, dar ai o garantie in plus ca tranzactia s-a efectuat in conditii legale. Pe de alta parte pentru cine ar gasi banii necesar plati integrale a unui imobil, o reducere de 10% ar fi semnificativa.
Cel mai recent răspuns: ContSters267464 , utilizator 16:19, 25 Iunie 2013
Lista de acte difera in functie de modul de dobandire. Nu agentia va pune la dispozitie actele de proprietate, ci proprietarul, fie el persoana fizica sau juridica. Notarul public cu care veti semna are obligatia sa verifice actele si de asemenea la semnare se vor preda actele originale. Cereti asistenta notarului public care va semna contractul!
In cazul unei locuinte nou construite? Ce inseamna sa cer asistenta notarului public? Probabil ca notarul va fi propus de proprietar (dezvoltator). Nu are obligatia de a verifica daca cel care vinde aduce toate actele necesare?
Ba da, verificarea actelor este o obligatie de serviciu a notarului public. Daca vreti insa sa vi le explice document cu document, trebuie sa ii cereti acest lucru.
In general, la un complex nou:
- act de cumparare teren
- autorizatie de construire
- proces-veral de receptie la finalizarea lucrarilor
- acte de dezmembrare/ alipire etc
- incheieri de intabulare pentru toate cele de mai sus
- documentatie cadastrala
- acte de identitate constructor/ delegatie/ procura
- alte acte pe care notarul public le considera necesare, de la caz la caz

Dezvoltatorilor le este mai usor sa lucreze cu un notar cu care deja au lucrat anterior, ca sa nu o mai ia de la capat cu actele. Ca principiu, cumparatorul alege notarul, intrucat el plateste onorariul.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cumparare apartament direct de la dezvoltator erriss erriss Cumparare apartament in bloc nou, direct de la dezvoltator, fara credit. Buna ziua, as dori sa stiu ce lege/norme ar trebui sa verific sau un OPIS (de stat) ... (vezi toată discuția)
Intabulare - refuz notar elle123 elle123 Am fost la notar pentru incheierea contractului de vanzare cumparare, contract in care se stipuleaza foarte clar ca obligatia de intabulare a imobilului ii ... (vezi toată discuția)
Actele pe care dezvoltatorul imobiliar trebuie sa le puna la dispozitia cumparatorului pentru un imobil nou construit addi68 addi68 Un dezvoltator imobiliar are obligatia de a pune la dispozitia cumparatorului unei locuinte (un apartament intr-un bloc) Cartea tehnica a imobilului, la ... (vezi toată discuția)