Cumparare apartament in bloc nou, direct de la dezvoltator, fara credit.
Buna ziua, as dori sa stiu ce lege/norme ar trebui sa verific sau un OPIS (de stat) oficial la predarea-primirea ap., si ce alte acte se predau la notariat sau inainte de semnarea contractului de vz-cump.. Pana in prezent am o promisiune bilaterala de vanz-cump., in baza careia am achitat mai mult de 50%. Stiu ca blocul nu a fost avizat/autorizat in caz de incendiu, pentru ca am facut adresa la ISU Bucuresti-Ilfov. In promisiune este precizat ca vor fi: pr-vb de receptie, intabularea constructiei, actul de dezmembrare pt ap., certif. energ., certif. de atestare fiscala, extrasele CF, toate actele de proprietate. Exista un fel de "plan electric" al ap. care ar trebui predat?pentru centrala electrica? Sunt reglementari, ordine, legi controversate pentru constructii si pentru cineva care nu are pregatire tehnica este dificil de gasit doar de pe internet si pot fi reglementari ale primariei locale probabil (loc. Chiajna-Ilfov)
Multumesc.
Multumesc pentru raspuns; nu cer luna de pe cer; aceste documente oricum trebuie sa existe, poate si mai detaliat; eu intrebam daca exista undeva prevazut oficial a,b,c, etc si nu sa intru eu sa citesc legi si ordonante care se bat cap in cap sau reglementari la o reglementare...nu stiam la acea data; am aflat citind programa unui curs de manager administrare cladiri; si daca te apuci sa-ti construiesti o casa de la fundatie trebuie tot felul de planuri si proiecte: de structura, electric, de gaze, racord apa etc; [b]Reformulez: la cumpararea unui apartament dintr-o cladire tip condominium, dezvoltatorul are obligatia legala sa dea aceste documente proprietarilor?Nu se construieste un sopron langa cotetul gainilor. Inainte sa dau avans, daca as fi stiut ca se admite construirea unui bloc de 10 etaje cu 3 tronsoane in anul 2021 fara hidranti de apa sigur nu as mai fi cumparat; Dupa incendiul de la Colectiv nu am crezut ca nu s-a modificat legislatia macar pentru constructiile noi.
In prealabil semnarii actului de vanzare-cumparare, prin avocat, solicitati dezvoltatorului documentele mentionate.
Interesati-va daca acest dezvoltator a fost dat in judecata, anterior, accesand www.portal.just.ro.
Informati-va despre activitatea prestata de acesta.
Puteti fi asistat de avocat si in fata notarului public.
Alegeti dumneavoastra notarul public, pastrati legatura constant cu acesta.
Ati remis un avans destul de important, anume 50 %din pret.
Dezvoltatorul este obligat sa va puna la dispozitie inscrisurile sus mentionate, in baza carora va fi realizata vanzarea.
De principiu, avansul este de 10%, 20 % din pret.
Exista posibilitatea ca vanzarea sa nu fie perfectata la termenul stipulat in antecontract.
Poate fi acordat un nou termen, in acest sens.
Antecontractul cuprinda clauze clare, pentru a nu fi pus intr-o situatie prejudiciabila.
Ar fi fost avantajos pentru dumneavoastra sa fi conceput un avocat continutul promisiunii bilaterale de vanzare-cumparare, acesta sa va explice efectele contractului incheiat.
In practica, au existat numeroase situatii in care cumparatorii au fost indusi in eroare, ori nu au fost informati in concret, in ce priveste imobilul pe care urmeaza sa il achizitioneze, fiti prudent.
Multumesc pentru raspuns;
- notarul a fost impus la modul "acest notar sau va alegeti alt apartament, alta companie; avem clienti oricum;
- avansul a fost 50% pentru ca la achizitie fara credit bancar asa a dorit compania...
- avizul ISU l-am cerut si tot cerut, niciodata nu au dorit sa spuna clar si nu l-au prezentat, doar ca au toate documentele/avizele necesare "pentru ca nu se poate construi"; am facut adresa in final la ISU Buc-Ilfov si raspunsul a fost ca nu e avizat; ulterior am vazut tot felul de info unde se gasesc portite sa construiasca fara a fi obligatorie instalarea si conectarea cu hidranti; pentru constructii industriale ar fi alta legislatie...
- termenul este deja depasit, dar s-a prevazut in promisiunea de vz-cump o posibilitate de +90 zile intarziere ;
- la alte imobile au schimbat numaratoarea apartamentelor si a etajelor, nu stiu cum s-au rezolvat situatiile efectiv, dar stiind acest lucru am cerut descrierea pozitionarii cat mai exact si trecerea in promisiunea de vanzare lucru facut, dar greu obtinut, pentru ca nu doreau sa intervina pe modelul lor; presiunea cu "gasiti-va alta casa" a fost permanenta;
- semnarea au facut-o printr-o persoana cu procura si cand am cerut verificarea procurii si copie dupa CI li s-a parut deplasat; desigur ca notarul mi-a dat aceste documente, dar de la biroul dezvoltatorului mi-au spus ca sunt un client dificil si legea nu prevede ca ei sa-mi dea tot ce intreb eu:planuri, nr. de avize, nr. de telefon inginer de santier etc
Solicitarea documentelor prin avocat e singura solutie.
Ati cedat la presiuni și ati acceptat notarul impus de ei.Acum nu e cale de întors.Vor face încontinu presiuni și își vor impune punctul de vedere.Nu aveti o poziție favorabila pt negociere.Vi se va spune:"gasiti-va alta casa".